O serie de investigații de presă au dezvăluit periodic încrengătura de interese, relații, cumetrii, cârdășii și prietenii, unele dintre ele chiar aducătoare de moarte, instalată la Sectorul 5 odată cu alegerea lui Cristian Popescu Piedone în funcția de primar.
Practic, Piedone a pășit fără emoție pe drumul bătătorit de predecesori (megacoruptul Marian Vanghelie și Daniel Florea, un mare risipitor de bani publici, ajuns acum în ograda AUR a lui George Simion). Și a decis să mențină tradiția raptului din banul public, înveselindu-și însă mandatul cu filmări în care se prezintă ca un primar intransigent. Teatru și circ ieftin pentru electorat. Realitatea din Primărie, aparatul administrativ la care s-au mufat rude și acoliți de cursă lungă, e însă total diferită de filmările gospodărești propagandistice la care recurge periodic Popescu Piedone, colaborator apropiat al securistului Dan Voiculescu.
Aparatul de specialitate al primarului a fost suplimentat cu nu mai puţin de 162 de posturi, în urma unei şedinţe de Consiliu Local din 17 decembrie 2020, la mai puţin de două luni de când Piedone preluase postul de primar, scria Libertatea în 2021.
Piedone le-a răspuns atunci reporterilor că niciuna dintre persoanele angajate în Primăria Sectorului 5 nu au fost aduse în instituţie cu încălcarea legii, însă a refuzat să dea explicaţii cu privire la criteriile în funcţie de care au fost angajate sau ce recomandă această armată dubioasă să ocupe posturi-cheie în primăria de sector.
Libertatea a indificat, printre cele 162 de persoane, rude și vechi colaboratori de-ai lui Piedone, arătând și ce îi „califică” pe aceștia pentru funcții publice importante și generos remunerate.
Printre ei, actualul viceprimar al Sectorul 5 Mircea Horațiu Nicolaidis, un personaj mai mult decât controversat cu care Piedone a colaborat ani mulți și la Primăria Sectorul 4.
Ambii au fost implicați, în anul de dinainte de Colectiv, într-un scandal cel puțin la fel de mare ca și „căminele groazei” din Voluntari.
Presa a scris pe larg despre moarte a șase persoane, dintre care patru cu vârste între 21 și 24 de ani, aflate în îngrijirea instituțiilor de la Sectorul 4, condus de Piedone, la acel moment. Opinia publică s-a indignat, apoi a uitat, iar astăzi, o parte deloc nesemnificativă a locuitorilor capitalei îl consideră pe edilul de la Sectorul 5 o lumină atât de valoroasă a administrației publice locale încât ar merita chiar fotoliul de primar general.
Cât a lipsit din Primăria Sectorului 5 pentru condamnarea din dosarul Colectiv, Piedone l-a lăsat la conducerea sectorului pe viceprimarul Horațiu Nicolaidis (foto jos).
Nicolaidis a fost mai bine de un deceniu director al DGASPC Sector 4 și a rămas în funcție chiar și după ce, în mandatul său, a izbucnit, cu doar un an înainte de Colectiv, un scandal poate chiar mai grav, mai dur decât cel cu „căminele groazei” de la Ilfov.
Este vorba moartea a șase persoane cu dizabilități mintale aflate în îngrijirea DGASPC Sector 4 și care au decedat, în condiții neclare, într-un centru care funcţiona ilegal în oraşul Breaza. Piedone vizitase și el centrul de la Breaza, după ce mai mulți bolnavi fuseseră duși acolo de la un alt centru unde erau ținuți în condiții îngrozitoare, și i s-a părut că, la Breaza, asistații de la Sectorul 4 o duc foarte bine. Doar o tigaie mai soioasă încurca pe acolo, în rest nu a remarcat nicio altă neregulă, deși exact în spațiul vizitat de Piedone muriseră două persoane în luna anterioară. Detalii mai jos.
Aceeași publicație – Centrul de Investigații Media - care a scos la lumină, în 2023, încrengătura de interese, relații, complicități și abuzuri din jurul Gabrielei Firea provocând scandalul numit generic „căminele groazei”, a documentat și în 2014 cazul în care erau implicați - de data asta, nu prin interpuși (ca la Firea) - și direct responsabili Nicolaidis și Piedone.
„Șase persoane cu dizabilități mintale aflate în îngrijirea autorităților locale din Sectorul 4 din Capitală au murit, într-un interval de un an și jumătate, într-un centru care, în tot acest timp, a funcționat ilegal în orașul prahovean Breaza. Patru dintre cei morți erau tineri de 21-24 de ani. Ceilalți doi decedați, Raica Sabin și Dragnea Adrian Oprișan, aveau 39 si, respectiv, 54 de ani.
Deși firma care operează acest centru nu avea acreditare pentru a desfășura astfel de activități, ea a primit, în 2012, fără licitație, un contract de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sectorul 4 al Capitalei. Instituția, subordonată Consiliului Local al Sectorului 4, plătește lunar firmei, din 1 octombrie 2012, cel puțin 2.000 de lei pentru fiecare dintre cei 30 de beneficiari instituționalizați la "Casă Sfântul Toma" din Breaza. Dintr-un calcul aproximativ, firma a încasat din bani publici 250.000 de euro.
Deși, conform unui document al Agenției Naționale de Plăti și Inspecție Socială, toate cele șase persoane au murit în centrul care funcționa fără autorizație, doar pentru una certificatul de deces a fost emis de Primăria din Breaza. Pe toate celelalte scrie că decesele au avut loc la București, în Sectorul 4, deși doi dintre acești beneficiari aveau acte de rezidență în Breaza.
Potrivit șefului inspecției sociale pe țară, Adrian Toader, certificatele constatatoare ale deceselor ar fi trebuit emise la locul decesului, și anume la Breaza, în prezența unui medic și a poliției. De aceeași părere este și secretarul de stat Codrin Scutaru din Ministerul Muncii, care spune că decesele trebuiau anunțate autorităților judiciare. Patronul însă nu a anunțat autoritățile pentru niciun deces, lăsând totul în responsabilitatea în seama unei firme de pompe funebre care s-a ocupat de morți, fără că el să știe vreun detaliu.
Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a vizitat centrul ilegal de la Breaza în 11 aprilie 2014, că urmare a unei misiuni de monitorizare făcute de Centrul de Resurse Juridice care identificase mai multe nereguli. În luna anterioară, în acel loc muriseră două persoane. Cu toate astea, Piedone a aruncat la gunoi o tigaie de cârnați și a criticat lipsa datei de pe un borcan cu probe de mâncare, precum și capacul ruginit al recipientului.
"Nu sînt abateri grave, dar sînt abateri care pot deveni grave", a atenționat, autoritar, edilul de sector, înainte de a pleca. Și atunci, și acum, centrul de la Breaza, situat pe stradă Ocinei la numărul 153, funcționează fără autorizație”, scria Centrul de Investigații Media în 2014.
Așa cum transmitea Antena 3 la acea vreme, bolnavii fuseseră aduși la Breaza de la un alt cămin al „groazei”. Reportajul difuzat de televiziunea lui Voiculescu era un jenant material propagandistic în genul pe care și le regizează acum însuși Piedone la Sectorul 5. Îl puteți viziona integral AICI
Evenimentele dramatice de atunci nu au fost însă de natură să le zdruncine posturile celor doi buni prieteni care s-au reunit în 2020 la Primăria Sectorului 5.
Niciun organ abilitat nu s-a autosesizat atunci cu privire la cei șase morți, așa cum s-a întâmplat în cazul Gabriela Firea - Ștefan Godei (cel mai cunoscut dintre patronii de azile ale groazei),
Cazul „Breaza” a fost expus, recent, din nou, de jurnalistul Ovidiu Vanghele, autorul investigațiilor privind căminele groazei din 2014 și 2023, în carul emisiunii „Bună, România”, de la B1TV:
Alți membri din nucleul dur al famigliei Piedone sunt, pe lângă ginerele Andrei Șerban (toto jos) aflat deja în vizorul autorităților, frații Cârlogea, nepoți din partea nevestei primarului: Iulian Cârlogea, „managerul public” din cadrului Primăriei Sector 5, George Cristian Cârlogea, consilier local, și Viorel Cârlogea, adjunctul Poliției Locale de la Sectorul 5
Iulian Cârlogea vine de la sectorul 4, unde încă este consilier local. A lucrat și la firma de pază Orion Security. La aceeași firmă este angajată și fiica lui Piedone. Cârlogea a fost și administrator al Orion.
„Cei din neamul Cârlogea sunt un neam foarte unit. Raportează tot, pe la ei trece tot. Până la urmă, sunt trei fraţi care lucrează în aceeaşi primărie şi se susţin unul pe altul”, spun oamenii din primărie.
Despre ginerele Andrei Șerba, Libertatea nota: Ginerele lui Piedone este și el consilier local. Vine de la Amenajare Edilitară și Salubrizare SA și a răspuns, într-un interviu pentru Buletin de București, că gradul de rudenie cu Piedone „nu a influențat” ascensiunea sa. „Şerban a fost împuternicit să implementeze deciziile Consiliului cu privire la compania primăriei Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA. El nu are nicio pregătire în acest sens, dar a fost foarte util în contractele pentru reabilitarea de grădiniţe şi şcoli”, afirmau sursele Libertatea. E vorba de 60 de contracte prin încredinţare directă, acordate firmei Be Home Concept SRL, pentru realizarea unor studii de fezabilitate pentru reabilitarea de grădiniţe şi şcoli. Compania, abonată la contracte cu statul, este anchetată de DNA tocmai în cazul unor contracte similare, încheiate cu Administraţia Sector 1, în mandatul fostului primar Daniel Tudorache.
Libertatea a descoperit în 2021 cel puțin 14 dubioși, vechi colaboratori de la Sectorul 4 și rude, instalați de Pidone în cele mai importante funcții de la Sectorul 5.
Doar că cei 14 nu erau toți mufații clanului Piedone la banii publici. În 2023, în vremea în care Piedone era la pușcărie, aceeași publicație identifica, alături de Vlad Popescu Piedone, alți membri ai famigliei de la Sectorul 5.
Foto sus (Libertatea), de la stânga la dreapta:
1. Fostul șef de cabinet al lui Cristian Popescu Piedone, Claudiu Ceti, a fost șef ALDE în Constanța. Zis și „scutierul” lui Sorin Strutinsky, partenerul de afaceri al fostului primar Radu Mazăre, aflat la pușcărie Ceti a ajuns în Primăria Sector 5 ca șef de cabinet al lui Cristian Popescu Piedone, însă a fost numite și președinte în trei Consilii de Administrație ale Primăriei Sector 5. Venituri de peste 6000 de euro pe lună de la Primăria S5. Și Podul a scris despre Ceti AICI
2. George Cristian Cârlogea, consilier local
3. Bogdan Dragomirescu – șeful corpului de control.
4. George-Cristian-Ciprian Soare, prietenul lui Piedone junior, legat de două companii ale Sectorului 5. Soare a câștigat, potrivit declarației de avere din 2022, 42.637 lei de la Centrul Cultural „Ștefan Iordache” al Sectorului 5 și 49.500 lei de la Infrastructură S5. În total, a declarat peste 7.500 lei pe lună.
5. Vlad Popescu Piedone (foto jos), fiul și moștenitorul Sectorul 5. Făcut deputat PSD pe listele de la Suceava, în virtutea unui acord între partidul lui Marcel Ciolacu și securistul Dan Voiculescu, băiatul de doar 34 de ani al lui Piedone are 4 case, șase mașini și peste un milion de lei în bancă.
6. Iulian Cârlogea, vezi mai sus
7. Gabriel Georgian Zăduf, fost polițist local ajuns șef serviciu în Primărie după venirea lui Piedone
8.Viorel Cârlogea, venit ca adjunct al Poliției Locale Cârlogea este fratele lui Iulian și George Cristian. Mai multe detalii AICI
Și PODUL a scris aici despre acoliți.
Newsweek a scris recent că Piedone minte cunerușinare atunci când susține că este sărac. Are cinci mașini de epocă, patru terenuri și o vilă pe numele soacei.
Există o schemă imobiliară prin care primarul sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone, a înălțat o vilă de peste 200 de metri pătrați la intrarea în Bragadiru. În centrul acestei scheme este o pensionară de 87 de ani, care administrează afacerile copiilor săi. Coroborat cu declarația de mai sus a lui Piedone, aflăm că vila este pusă pe numele soacrei lui Piedone, arată Newsweek.
Ana Roșca. Are 87 de ani și o pensie de doar 2000 de lei, dar deține un domeniu impresionant la intrarea în orașul Bragadiru. Doar vila are 208 mp. Aici locuiește, de fapt, familia Piedone. Născută în Vâlcea, doamna Roșca este și administrator, la cei 87 de ani, în două companii deținute de copiii primarului. Una dintre aceste firme deține și terenul pe care este ridicat domeniul imobiliar. Investigația pe larg: Schema "mătușa": Domeniul primarului Piedone, ascuns pe numele unei pensionare de 87 de ani | Newsweek Romania
Tot Newsweek a scris că o serie de mașini au fost sau sunt pe numele unor apropiați ai lui Piedone: Iulian Cârlogea, nepotul soției lui Piedone. Acesta deține două mașini de epocă: un Mercedes din 1954 și un Cadillac din 1958, care au fost anterior deținute de Piedone. Dorin Capotă. Cumnatul lui Vlad Piedone. Are înmatriculat un Mercerdes 420 din 1985 cu numărul B 550 PIE care anterior fusese deținut de Titică Niculae, fost director general al Direcției de Infrastructură din Sectorul 5, adică tot în subordinea lui Piedone. Alte mașini de lux sunt deținute de SRL-ul controlat în acte de cei doi copii ai edilului de la sectorul 5. Iar aici garajul e și mai spectaculos. Pe compania God Trust Enterprises SRL sunt înmatriculate un Rolls Royce Silver Shadow din 1975, Rolls Royce Silver Cloud din 1961, Cadillac Deville din 1959 și un Fiat 1100 din 1939. Detalii AICI