Kremlinul se cutremură! Macron declară că nu este exclusă trimiterea de trupe occidentale în Ucraina: "Vom face tot ceea ce trebuie pentru ca Rusia să nu câștige!"


Kremlinul se cutremură! Macron declară că nu este exclusă trimiterea de trupe occidentale în Ucraina: "Vom face tot ceea ce trebuie pentru ca Rusia să nu câștige!"

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat luni, 26 februarie, că nu există un consens cu privire la trimiterea de trupe în Ucraina, însă, pe de altă parte, o astfel de soluție nu poate fi exclusă. 

"Nu există un consens în această etapă... să trimitem trupe la sol", a spus Macron. 

"Nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ceea ce trebuie pentru ca Rusia să nu câștige", a adăugat președintele francez. 

Liderii europeni s-au adunat luni la Paris în încercarea de a arăta unitate și hotărâre în ceea ce privește sprijinul lor pentru Ucraina. 

Întâlnirea, convocată de președintele Emmanuel Macron la Palatul Élysée, a inclus aproape 30 de șefi de stat și oficiali de rang înalt, inclusiv din Marea Britanie, Germania, Țările de Jos, Polonia și Spania. La întâlnire a participat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, printr-o conexiune video. 

"Cu siguranță am ajuns la momentul unui necesar apel de trezire", a zis Macron.

Conflictul actual afectează nu numai Ucraina, ci, din ce în ce mai mult, și "securitatea noastră colectivă", a continuat președintele francez. Amintim că, pe parcursul ultimelor luni, au fost lansate constant avertismente conform cărora Rusia ar putea viza și țări din cadrul NATO în viitorul apropiat. 

"Rusia nu poate și nu trebuie să câștige acest război", a subliniat Macron. El a adăugat că principalul obiectiv al întrunirii convocate este coordonarea între aliații Ucrainei pentru a evalua "cum putem face mai mult" pentru a ajuta națiunea distrusă de război și "cum putem face lucrurile diferit pentru a răspunde nevoilor exprimate de ucraineni". (sursa: Reuters, New York Times)

Vorbind după întâlnire, Macron a precizat că există convingerea că "înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei". 

Rusia arată o "atitudine mai agresivă nu doar în Ucraina, ci în general", a adăugat Macron.

Deși "nu a existat un consens" cu privire la trimiterea de trupe occidentale la sol în Ucraina, "nimic nu ar trebui exclus", a continuat președintele francez. 

"Vom face orice este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război", a mai zis Macron. 

RFI precizează că evenimentul de astăzi a semnalat dorința președintelui francez de a se poziționa drept un campion european al susținerii cauzei Ucrainei, pe fondul temerilor tot mai mari potrivit cărora sprijinul american ar putea scădea și mai mult în lunile următoare.

Oficialii occidentali admit că există riscul ca Rusia să preia inițiativa în război în acest an, întrucât Ucraina rămâne fără arme și muniții.

​Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, declarase duminică că jumătate din ajutorul militar occidental promis forțelor Kyivului este livrat cu întârziere. 

Un oficial prezidențial francez, care a vorbit sub condiția anonimatului, a spus că întâlnirea de la Palatul Élysée are scopul de a contrazice orice "impresie că lucrurile se destramă" după eșecurile Ucrainei pe câmpul de luptă.

"Vrem să transmitem un mesaj clar lui Putin că nu va învinge în Ucraina", a zis oficialul francez. (sursa: RFI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.