EXCLUSIV. Scrisoarea care zdruncină AUR în Europa! După declarațiile lui Claudiu Târziu, USCC și alte organizații civice ucrainene cer partidului ECR, condus de Giorgia Meloni, să respingă candidatura Alianței pentru Unirea Românilor: "Au aceleași viziuni imperialiste precum regimul terorist care a declanșat pe teritoriul Europei cel mai mare război de la Al Doilea Război Mondial încoace!"


EXCLUSIV. Scrisoarea care zdruncină AUR în Europa! După declarațiile lui Claudiu Târziu, USCC și alte organizații civice ucrainene cer partidului ECR, condus de Giorgia Meloni, să respingă candidatura Alianței pentru Unirea Românilor: "Au aceleași viziuni imperialiste precum regimul terorist care a declanșat pe teritoriul Europei cel mai mare război de la Al Doilea Război Mondial încoace!"

Mai multe organizații civice ucrainene, printre care think tank-ul "Ukrainian Security and Cooperation Center", au anunțat că au trimis joi, 1 februarie, o scrisoare către partidul european ECR, condus de prim-ministra Italiei Giorgia Meloni, în care solicită respingerea candidaturii formațiunii politice AUR. 

Amintim că, de la intrarea în Parlament, AUR a negociat afilierea la o familie politică europeană atât cu ECR (Conservatorii și Reformiștii Europeni), cât și cu gruparea extremistă ID. Iar în luna decembrie 2023, președintele AUR, George Simion, a fost invitat să susțină un discurs la Roma la un eveniment organizat de principalul partid de guvernământ din Italia, Fratelli d'Italia. 

Însă, drumul AUR către aderarea la ECR pare să fi fost periclitat de declarațiile făcute de președintele Consiliului Național de Conducere al formațiunii politice, senatorul Claudiu Târziu, care, pe 24 ianuarie 2024, a solicitat ca România să anexeze o serie de teritorii din Ucraina, chestiune scoasă în relief de organizațiile civice ucrainene în scrisoarea trimisă astăzi către ECR. Merită menționat în acest context faptul că poziția senatorului Claudiu Târziu contravine practic abordării liderei ECR, Giorgia Meloni, care și-a exprimat fără echivoc, în repetate rânduri, sprijinul pentru Ucraina, iar recent a condus eforturile la nivel european de convingere a premierului ungar Viktor Orban de a nu mai bloca oferirea către Kyiv a unui pachet financiar de sprijin substanțial din partea UE, în cuantum de 50 de miliarde de euro. 

Într-un comunicat de presă, organizațiile civice ucrainene atrag atenția că "acceptarea AUR în ECR ar legitima un partid care are aceleași viziuni imperialiste precum regimul terorist care a declanșat pe teritoriul Europei cel mai mare război de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial". 

Redăm comunicatul de presă în integralitate:

"Pe 24 ianuarie 2024, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), senatorul Claudiu Târziu, a anunțat necesitatea anexării unor teritorii ucrainene. 

Pe iunie 2021, a devenit cunoscut faptul că Consiliul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) a oficializat candidatura partidului «Alianța pentru Uniunea Românilor» (AUR) ca membru cu drepturi depline al organizației. Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) reprezintă un partid politic european al cărui componență are 67 de membri în Parlamentul European, iar astfel exercită o influență semnificativă asupra politicii Uniunii Europene.

În acest sens, USCC și 13 organizații neguvernamentale din Europa au înaintat un apel comun europarlamentarilor ECR în care formulează o cerere de revizuire a perspectivelor cooperării viitoare cu AUR.

«Partidul politic ECR a fost și este implicat, la cel mai înalt nivel, în actul guvernamental al unor țări partenere care au sprijinit Ucraina în lupta împotriva invadatorilor ruși și, în acest sens, suntem profund recunoscători. Cu toate acestea, apartenența AUR la ECR în aceste condiții ar legitima un partid care are exact aceleași viziuni imperialiste precum regimul terorist care a declanșat pe teritoriul Europei cel mai mare război de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. În acest context, reiterăm solicitarea noastră de a opri cooperarea cu partidul AUR și, astfel, de a respinge candidatura acestuia de a deveni membru cu drepturi depline al ECR", a comentat Serhiy Kuzan, șeful Centrului de Securitate și Cooperare din Ucraina".

Lista semnatarilor scrisorii:

- European Congress of Ukrainians

- Associazione “UaMi”  

- PeopleforUkraine ODV-ETS  

- Malve – Ucraini di Ravenna  

- Associazione Insieme Per Ucraina – Organizzazione di Volontariato  

- Ukrainian Security and Cooperation Centre  

- Organizzazione di volontariato ODV “GROMADA”  

- Associazione Cristiana degli Ucraini in Italia

- Leleka odv Modena

- Associazione “Liberi Oltre Le Illusioni”  

- Malve di Ucraina aps

- Fundacja UNITERS (United Volunteers)

- Związek Ukraińców w Polsce (Association of Ukrainians in Poland)

Prezentăm scrisoarea care a intrat în urmă cu scurt timp în posesia redacției noastre: 

Cu privire la think tank-ul USCC, amintim faptul că, în perioada 30 mai - 8 iunie 2023, a organizat în Senatul României expoziția "Year of Invincibility: The Point of No Return", în care au fost prezentate o serie de imagini ale distrugerilor cauzate de trupele ruse în primul an de război dus la scară largă împotriva Ucrainei. 

MAI MULTE DETALII: GALERIE FOTO Expoziția ororilor comise de trupele ruse în Ucraina, organizată de USCC în Parlamentul României

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.