Imagini din Rusia pe care nimeni nu le mai credea posibile: cozi uriașe în punctele de strângere a semnăturilor pentru candidatura la alegerile prezidențiale, din luna martie, a unui politician vocal anti războiul din Ucraina, Boris Nadejdin (foto jos).
Va permite Kremlinul candidatura acestuia, se întreabă toată lumea? Și dacă da, este Nadejdin un candidat-marionetă? Greu de răspuns la prima întrebare, având în vedere cerințele complicate de acceptare a candidaturii de către un organism controlat, după toate aparențele, de Kremlin.
Nadejdin are, în primul rând, nevoie de un total de 100.000 de semnături pentru a-i fi înregistrată candidatura de către Comisia Electorală Centrală a Rusiei (CEC), însă cel mult 2.500 de semnături pot proveni dintr-o singură regiune.
La 28 decembrie 2023, CEC i-a permis lui Nadejdin să înceapă să strângă semnături pentru candidatură, scrie publicația independentă Meduza.
Până la 16 ianuarie, conform contorului de pe site-ul politicianului, susținătorii săi au strâns aproape 13.000. Două zile mai târziu, numărul a depășit 25.000, iar după ce mai mulți politicieni cunoscuți din opoziție au anunțat că-l susținut, numărul a început să crească și într-un ritm și mai alert, astfel că marți la amiază, echipa sa de campanie reușise un total aproximativ de 60.000 de semnături.
Cozi uriașe de ruși care vor să semneze pentru susținerea candidaturii lui Nadejdin au fost văzute în toată țara, inclusiv în capitala Moscova, în mai multe puncte, precum și la Sankt Petersburg, Saratov, Krasnodar, Ekaterinburg, Voronej și Ufa. Iar în republica Saha (Iacutia) din Orientul Îndepărtat, oamenii au înfruntat temperaturi de minus 34 de grade Celsius pentru a semna, scrie și themoscowtimes.com.
În ce privește conexiunile lui Nadejdin cu Kremlinul, acestea nu sunt foarte clare.
Cei care susțin că întregul proces electoral din Rusia este o simulare a democrației, îl acuză pe Nadejdin că este o marionetă a Kremlinului, prezența acestuia având rostul de a crea iluzia concurenței.
În Voronej, "jumătate dintre prietenii mei din grupul de opoziție au refuzat să semneze pentru Nadejdin, susținând că este un "proiect al Kremlinului"", a declarat coordonatorul campaniei lui Nadejdin.
Alexander Kynev, un politolog și expert în politică regională care îl cunoaște personal pe Nadejdin, respinge însă ideea că acesta ar urma ordinele Kremlinului.
„Este o figură politică absolut independentă, cu propriile sale opinii. Cred că a luat propria decizie de a candida [la președinție]", a declarat Kynev pentru The Moscow Times.
„Poate că s-a consultat cu unele persoane de la putere, dar cu siguranță nimeni de sus nu i-a cerut să candideze la alegeri", a spus Kynev.
„Cu toate acestea, pentru cei care cred în teorii ale conspirației sau care doresc să își justifice inacțiunea și impotența politică, este mai ușor să spună că Nadejdin face doar figurație", a adăugat el.
În plus, Nadejdin este susținut și de figuri emblematice ale opoziției din exil, printre care activistul Maxim Katz, condamnat în Rusia, în absență, la opt ani de închisoae, criticul virulet al Kremlinului Mihail Hodorkovski, aflat și el în exil la Londra, și aliați apropiați ai opozantului încarcerat Alexei Navalnîi.
Nadejdin are 60 de ani și un politician veteran care candidează din partea formațiunii de centru-dreapta Inițiativa Civică, definindu-se în manifestul său de campanie un „opozant de principiu" al politicilor lui Putin.
Solicitând în mod deschis încetarea războiului împotriva Kievului, Nadejdin promite să pună capăt mobilizării, să întoarcă soldații ruși acasă și să elibereze prizonierii politici dacă va fi ales.
Și-a început politică în anii 1990 ca ales municipal în regiunea Moscova, a fost ales în Duma de Stat federală în 1999 ca membru al partidului Uniunea Forțelor de Dreapta (SPS). În acel deceniu, a fost și consilier al liderului opoziției Boris Nemțov, asasinat în februarie 2015, pentru ca apoi să ajungă asistent al fostului prim-ministru Serghei Kiriyenko, considerat actualul creier al politicii interne a Kremlinului.
Deși apropiat, așadar, de cercurile de putere de la Kremlin, Nadejdin s-a pronunțat împotriva controversatelor amendamente constituționale care i-au oferit lui Putin posibilitatea de a rămâne la putere până în 2036.
Subliniind în campania sa că este împotriva "violenței care devine acceptabilă și obișnuită" pe timp de război, Nadejdin s-a întâlnit luna aceasta cu soțiile și mamele soldaților ruși mobilizați, devenind una dintre puținele personalități politice care au făcut acest lucru.
Chiar dacă teoriile conspiraționiste s-ar adeveri și Nadejdin se va dovedi doar un candidat marionetă sau chiar candidatura sa va fi respinsă în cele din urmă, cozile imense pentru susținerea unui politician declarat public anti război arată limpede că în Rusia există încă un număr semnificativ de persoane care nu îmbrățișează retorica propagandistă pro-război și care sunt dispuse să-și exercite opoziția printr-un vot acordat unei persoane ce manifestă un alt punct de vedere decât cel oficial, au opinat analiștii.
„Oamenii care nu susțin autoritățile și-ar dori un spațiu politic public în care să își poată exprima dezacordul - or în [Rusia] modernă nu există un astfel de spațiu", a declarat analistul politic Ilya Grashenkov pentru The Moscow Times.
„Strângerea de semnături pentru Nadejdin a devenit un fel de manifestare de nesupunere în care se poate face în siguranță".