Rămânem împreună!


Rămânem împreună!

După ce am rezistat timp de trei decenii la cele mai cumplite furtuni ale tranziției interminabile, suntem surprinși să aflăm că cineva și-a propus să îngroape definitiv presa scrisă din R.Moldova.

Încă nu cunoaștem în ce cap, birou sau instituție s-a născut ideea aberantă de a majora de sute de ori prețurile de distribuție a gazetelor și revistelor, cam de la 350 de procente până la 600. Ceea ce știu cu precizie este că în redacție, Contractul de difuzare a publicațiilor periodice a venit din partea Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” la 30 noiembrie 2023.

Când am văzut tarifele explodate de la un leu la șase lei pentru distribuția unui singur exemplar, am pierdut vocea, apărându-mi înaintea ochilor sutele și miile de cititori din toate localitățile republicii, care fac parte din minunata familie a publicației „NATURA”. În realitate, lovitura zdrobitoare cădea nu atât în redacțiile rămase aproape pustii, ci în sutele de mii de cititori din localitățile rurale, care își iau pâinea spirituală din gazete și reviste.

Aiureala fabricată în cantități industriale că oamenii se informează doar de pe telefonul mobil și nu mai au nevoie de presa scrisă este făcută praf și anulată de cele peste două milioane și jumătate de gazete, care au ajuns în casele moldovenilor în anul 2023, fiind abonate de lumea cu venituri mici sau modeste.

Personal înclin să cred că la mijloc e mai mult o conspirație a prostiei, incompetenței și nesimțirii, decât un act premeditat de a lipsi un contingent atât de numeros de publicațiile periodice.

Oricum, se știe că există o diferență uriașă de gândire și percepție dintre persoanele „modelate” de televiziune, de păienjenișul de „rețele de socializare” și cele care citesc o gazetă, revistă sau carte.

Fără a desconsidera alte forme de comunicare, se cere să menționăm că jurnalismul autentic, făcut de profesioniști, mai supraviețuiește în articolele și materialele publicistice scrise cu migală și responsabilitate, în puținele emisiuni culturale, analitice sau de atitudine, nu în „tik-tok”-uri superficiale, show-uri ridicole sau pe rețelele gen „odnoklassniki”, supraîncărcate de tipi complexați, analfabeți, șovini sau grafomani.

Se înțelege de la sine că în procesul general de distrugere a valorilor seculare, de desființare a modelelor verificate de educație, de îndoctrinare și degradare morală a comunităților umane, presa scrisă a devenit un dușman al mediocrităților, nulităților și profitorilor din instituții și societate, fiind în același timp un reper și aliat al cetățenilor nedreptățiți, umiliți și revoltați de condițiile înjositoare de trai.

Indiferent de justificările invocate de demnitarii plătiți din banii contribuabililor moldoveni, devine foarte clar că campania de abonare-2024 a fost compromisă într-un mod impardonabil de persoane iresponsabile, care au redus procesul de abonare de la trei luni (octombrie-noiembrie-decembrie) la două săptămâni. Incredibil, dar adevărat!

Doar cititorii și promotorii fideli mai pot repara gafa enormă comisă sau admisă de conducerea instituției de stat împuternicită de distribuția presei scrise, doar o mobilizare exemplară a marilor sufletiști ai publicației noastre ar face să menținem întreagă familia „NATURA”, mai ales că redacția a sărit peste scumpirile în lanț și a păstrat costul unui abonament anual-2024 sub o sută de lei (pentru persoanele fizice).

Evident, nu e ușor să acoperi în câteva zile ceea ce trebuia înfăptuit în 2-3 luni, dar acolo unde se manifestă concomitent multă voință și entuziasm de a face o faptă frumoasă – apar minuni. Totdeauna am scris pentru cititorii noștri și mereu am crezut că au lumină în suflet și, oriunde s-ar afla, ei bucură comunitatea, au grijă de oameni și fac minuni. Altfel, care ar mai fi rostul să faci o gazetă sau revistă fără cititori?

Nu știu cine și de ce a voit să ne despartă, să destrame familia „NATURA”, să vă stingă lumina din casă, să vă lase singuri, fără copilul plin de viață, care vă deschide poarta și ușa, când vă este mai greu, când tristețea, uitarea și pustietate încearcă să vă doboare.

Publicația „NATURA” e făcută pentru oamenii de omenie, pe care se ține Moldova noastră – cea înstrăinată și nedreptățită, cea curată și frumoasă, cea care ne ține pe toți și ne iubește, cea pe care o iubim până la ultima suflare. „NATURA” este și ea parte din această durută dragoste a noastră pre nume Moldova -- altar sub cerul liber, care se vrea în Catedrală! Să fim solidari, să rămânem împreună și în anii care vin, să ne bucurăm împreună de Ziua, când Dumnezeu va transforma întreaga Țară într-un Pod de flori, iar Prutul va ajunge un râu intern!

Zău, ar fi nedrept să lăsăm „NATURA” să nu prindă jinduita și mult așteptata Zi a Reîntregirii, după ce decenii în șir a păstrat focul în vatră, a ținut vie speranța în ochii luptătorilor și a oamenilor de bună credință, și-a onorat mereu datoria, având grijă să pâlpâie candela ocrotitoare în casele părintești, a luminat sufletele învățătorilor și elevilor, s-a străduit continuu ca frumoasa grădină a Limbii Române să încânte și să arate ca un colț de paradis.

Se apropie ninsorile și magnificele sărbători de iarnă. Așteptăm ca blândul și răbdătorul pământ al Moldovei să-și schimbe straiele în albul zăpezilor, copiii Basarabiei să-și pregătească „Steaua”, „Plugușorul”, „Buhaiul”și să fie gata să pornească spectacolul magic, satele să se umple de chiotul băștinașilor reîntorși la casele părintești, iar bucuria revederii cu cei dragi să aprindă încrederea și speranța că Anul Nou va deschide drumurile și orizonturile spre reunificarea familiilor despărțite și a Țării. Ridicați capul și priviți: „Steaua sus răsare/ Ca o taină mare,/ Steaua strălucește/ Și lumii vestește”!

La Mulți Ani împreună cu „NATURA”, dragi cititori!

(Abonarea la „NATURA-2024” poate fi făcută la orice oficiu poștal din R.Moldova sau online, iar cei de peste hotare se pot abona la varianta electronică PDF pe adresa: www.natura.md/abonare).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.