Părintele Radu Preda prezintă scenariul pe care BOR și România ar trebui să-l aplice în cazul Basarabiei pentru a NU rata o oportunitate istorică. Prima etapă: retragerea ÎPS Petru (Păduraru) și alegerea unui nou mitropolit al Basarabiei în persoana unui episcop din Sinodul BOR de la București


Părintele Radu Preda prezintă scenariul pe care BOR și România ar trebui să-l aplice în cazul Basarabiei pentru a NU rata o oportunitate istorică. Prima etapă: retragerea ÎPS Petru (Păduraru) și alegerea unui nou mitropolit al Basarabiei în persoana unui episcop din Sinodul BOR de la București

Într-un moment în care BOR și întreaga Românie au oportunitatea istorică de a specula cutremurele în serie prin care trece așa-zisa mitropolie a KGB-istului Vladimir Cantarean, părintele Radu Preda propune, pe Facebook, un plan coerent de acțiune: 

”Chișinău (scenariul pe scurt)

Nu putem face față la stilul învăluitor, fals-adevărat, al propagandei de tip rusesc și nici ignora faptul că dorința de unitate se lovește de ușile pictate pe pereți, imposibil de deschis. În ciuda insistenței.

Așadar, cred că o strategie clară, limpede, fără ocolișuri, este cel mai potrivit și mai productiv mod de a nu lăsa ca oportunitatea istorică să ne treacă pe sub nas. 

Pe scurt, mă gândesc că următorii pași ar putea da roade:

1. Mitropolitul Petru (Păduraru), 77 de ani (foto stânga sus), se retrage cu toată gratitudinea noastră pentru rezistența sufletească din ultimele decenii, când nu aș fi mirat să nu fi fost vizat inclusiv de un plan de lichidare fizică de către brațul lung al Moscovei. 

2. Este ales un Mitropolit în persoana unui episcop din Sinodul BOR de la București care îndeplinește criteriile statutare, adică vechimea. Ar intra mai mulți în discuție: de pildă, cel din Europa de Nord, misionar de vocație. Sau altul. Este esențial să nu fie al locului, adică să aibă prospețime. 

3. Dacă este cazul, se mai înființează o eparhie-două, astfel încât toată Moldova să fie "acoperită" pastoral, preoții să aibă un lider și autoritățile locale, frecvent ostile, un interlocutor de rang înalt. 

4. Se înființează o Facultate de Teologie Ortodoxă în cadrul Universității de Stat de la Chișinău și două-trei seminarii liceale, oferta noastră educațională însemnând pentru Moldova o gură de aer. Profesorii? Navetiști la început, formând pe alții. La Cernăuți, pe vremuri, nu a fost altfel. 

5. Se creează mijloace media, print și digital, de calitate, alături de impulsionarea factorilor politici să permită, în sfârșit, transmisia în rețea a TVR Actualități și în Moldova. TVR Moldova nu este singura legătură cu Țara. Plus: la știri, cel puțin una despre Moldova. 

6. Dacă există voință politică, se adună la un loc toate instituțiile de la București implicate în chestiunea moldovenească și se găsește un format nou, coerent, terminând cu metoda aflării în treabă și a inițiativelor concurente.

7. Se (re)formează clerul militar în Armata Republicii Moldova, membrii acestora urmând să fie formați în Țară, obișnuiți cu structurile de comandă ale Armatei Române și NATO. Este important ca idealul național să aibă apărători pe măsură. 

8. Se creează un post de reprezentant, pe lângă cel existent, al Moldovei pe lângă instituțiile europene din partea Patriarhiei Române. Nu trebuie să mai vorbim în locul fraților de peste Prut. Să evităm înlocuirea frățietății cu patronajul. 

9. În delegațiile pentru dialogurile teologice la care participă Patriarhia Română, un membru să fie automat din partea Mitropoliei Basarabiei. Discriminare pozitivă măcar pentru o vreme. Să învețe. Ar fi altă formă de integrare. 

10. Se instituie postul de Consilier Patriarhal pentru chestiunile moldovenești într-un birou de reprezentare a Mitropoliei Basarabiei la București. Simetric, la Chișinău, se instituie postul de Consilier Mitropolitan pentru relația cu Bucureștiul. Comunicarea totală este, la propriu, totul. Așa, fiecare își vede doar de interesele lui sectoriale. Nu este bine. 

Cam atât.

DOXA!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.