Andrzej Duda detensionează relațiile polono-ucrainene: "Vom ajuta Ucraina în drumul către UE și NATO!"


Andrzej Duda detensionează relațiile polono-ucrainene: "Vom ajuta Ucraina în drumul către UE și NATO!"

Într-un mesaj video publicat pe rețeaua X în data de 21 noiembrie, președintele polonez Andrzej Duda și-a exprimat sprijinul pentru aderarea Ucrainei la NATO și UE. 

Mesajul de susținere a fost transmis cu ocazia celei de-a 10-a aniversări a Revoluției Demnității din Ucraina, care a reprezentat o revoltă socială izbucnită în urma demonstrațiilor pro-UE desfășurate în toamna anului 2013.

Duda a felicitat Ucraina pentru recomandarea primită din partea Comisiei Europene de a începe discuțiile de aderare la UE și a reliefat că Polonia va continua să sprijine suveranitatea ucraineană în lupta împotriva agresiunii ruse.

"Pentru că nimeni nu înțelege mai bine decât polonezii ce preț mare trebuie plătit pentru libertate și independență", a subliniat Duda.

"Vă vom ajuta în drumul către UE și NATO, pentru că vrem să vă vedem în familia noastră europeană cât mai curând posibil", a continuat președintele polonez. 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit la Kyiv, în data de 21 noiembrie, cu președintele Volodimir Zelenski pentru a discuta calea Ucrainei către aderarea la UE.

Aderarea Ucrainei la UE a întâmpinat o oarecare opoziție, în special din partea premierului ungar Viktor Orban, care s-a opus în mod constant atât sancțiunilor împotriva Rusiei, cât și acordării de ajutor Kyivului. 

Cuvintele de susținere transmise acum de Duda pentru Kyiv merită remarcate inclusiv în contextul în care tensiunile polono-ucrainene escaladaseră în ultima vreme. Amintim că protestul desfășurat de camionagii polonezi la granița polono-ucraineană a intrat în a treia săptămână. De asemenea, înainte de alegerile parlamentare din Polonia, ce au avut loc în luna octombrie, partidul de guvernământ de la Varșovia, PiS, a adoptat poziții din ce în ce mai refractare față de Ucraina, pe fondul disputelor legate de cereale. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.