Prima fază a răspunsului Israelului la atacurile teroriste la scară largă a fost finalizată. Ce operațiuni desfășoară în continuare armata israeliană


  • ACP
  • Oct 8, 2023 15:42
  • 802
Prima fază a răspunsului Israelului la atacurile teroriste la scară largă a fost finalizată. Ce operațiuni desfășoară în continuare armata israeliană

Prima fază a operațiunii Swords of Iron a armatei israeliene, venită drept răspuns la atacul pe scară largă a organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza, a fost finalizată, conform declarațiilor premierului israelian. 

Acesta ceruse sâmbătă seara civililor din Gaza să plece, deoarece armata israeliană va transforma "toate ascunzătorile Hamas în moloz", iar la puțin timp au început loviturile aeriene asupra clădirilor aparținând mișcării palestiniene.  

"Prima fază este finalizată în aceste ore, deoarece marea majoritate a forțelor adversarilor care s-au infiltrat pe teritoriul nostru sunt eliminate", a scris duminică premierul Netanyahu pe platforma X (cunoscută anterior ca Twitter). El a mai adăugat că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) lansează o ofensivă care va continua "neîncetat până când obiectivele noastre vor fi atinse".

Până acum, ofensiva armatei israeliene asupra centrelor Hamas din Fâșia Gaza au ucis cel puțin 313 palestinieni și au rănit aproape 2000, conform anunțului Ministerului Sănătății din teritoriul palestinian, făcut duminică într-o declarație scrisă.  

Potrivit ultimelor rapoarte, în urma atacurilor sângeroase ale Hamas de sâmbătă au fost uciși cel puțin 500 de israelieni și peste 2000 au fost răniți. Printre morți se numără zeci de soldați și polițiști care au fost uciși în lupta cu teroriștii palestinieni. 

Astăzi, armata și poliția israeliană continuă să lupte cu teroriștii în comunitățile de graniță, la mai bine de 30 de ore de la atacul inițial al Hamas. Armata israeliană a început duminică evacuarea civililor din orașele adiacente graniței cu Fâșia Gaza, iar purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari, a declarat pentru presă că "misiunea pentru următoarele 24 de ore este să evacuăm toți rezidenții care locuiesc în jurul Gazei". El spune că evacuarea ar putea fi efectuată numai după o "scanare adecvată a teritoriului" pentru a se asigura că nu sunt prezenți teroriști.

"Există zeci de mii de soldați de luptă în zonă. Vom ajunge la fiecare comunitate și nu ne vom opri până când nu vom ucide fiecare terorist din Israel", a mai spus Hagari.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.