Stenograme. Beizadeaua Vlad Pascu, ținută în arest într-o celulă VIP în condiții confortabile. Unul dintre colegii de carceră este un infractor cu relații la vârful PNL, arestat de DNA pentru luare de mită


Stenograme. Beizadeaua Vlad Pascu, ținută în arest într-o celulă VIP în condiții confortabile. Unul dintre colegii de carceră este un infractor cu relații la vârful PNL, arestat de DNA pentru luare de mită

Din stenogramele care redau dialogul dintre Vlad Pascu și mama sa, Miruna Pascu, încarcerată și ea pentru 30 de zile, rezultă nu doar că femeie încerca să ușureze soarta penală și de carceră a fiului său, printr-un transfer la Rahova, ci și că situația de detenție preventivă a beizadelei care a ucis doi oameni nu este chiar iadul pe pământ, ba chiar e amuzantă și confortabilă, conform propriilor confesiuni.

Aflat în arestul Poliției Constanța, Vlad Pascu îi spune mamei că împarte celula cu un băiat care nu „are mâncare” și cu un „comisar la garda de mediu”. Acesta din urmă este, cel mai probabil, Dorin Meran, șeful Gărzii de Mediu Tulcea, prins în flagrant în timp ce lua mită aproximativ 5000 de euro ca să ierte o serie de ilegalități de mediu. Și în cazul lui Meran a fost emis recent mandat de arestare pentru 30 de zile și se află, după toate informațiile, în arestul Poliției Constanța

Potrivit DNA, Meran este acuzat de luare de mită, în formă continuată. El a ajuns în fruntea Gărzii de Mediu Tulcea, în aprilie 2023, cu sprijin de la PNL, care l-a susținut în această funcție, deși mai avusese probleme cu legea. 

Asfel, conform DNA, prin decizia penală nr. 156 din 30 ianuarie 2012, Curtea de Apel Galaţi a hotărât „condamnarea inculpatului Meran Dorin, administrator SC Metacon Rep SRL, la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, deturnare de fonduri şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată“.

„În perioada 30 august - 04 septembrie 2023, inculpatul Meran Dorin, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma de 25.000 lei și alte foloase necuvenite, pentru a-i aplica acestuia o amendă mai mică ori chiar sancțiunea avertismentului ca urmare a unui control efectuat de către inculpat la un punct de lucru al unei societăți comerciale administrată de martor. La data de 04 septembrie 2023, suma de bani, pretinsă anterior, ar fi fost remisă inculpatului în autoturismul acestuia, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, precizează DNA în legătură cu infracțiunea recentă a lui Dorin Meran. 

„Dorin Meran a ajuns să fie numit comisar sef la Comisariatul din Tulcea pe linie politică galben-portocalie! Acesta era jurist la primăria unei comune din județul Galati și s-a trezit peste noapte comisar, apoi șef al Gărzii de Mediu, pentru că președintele PNL Tulcea, Ștefan Ilie, a tropăit la București și și-a adus om de casă, deoarece fostul comisar șef nu îi era în grații și nu s-a sfiit să sancționeze cu amenzi uriașe derapajele Primăriei Tulcea și ale colaboratorilor apropiați politic sau pe interese. Astea au durut, orgoliile au crescut și mizeria politică și-a mai spus o dataă cuvântul”, scria recent publicația locală „Tulcea Noastră”. 

Stenograme Vlad Pascu – Miruna Pascu

MIRUNA PASCU: Vedem. Ți-am zis, eu vreau să-ți fac dosar medical să te trimită la Rahova. Să te trimită pe aici, pe Rahova. Vedem... 

VLAD: Pe Rahova? 

MIRUNA PASCU: Da. Este centru de tratare de dependențe, dar vedem, ți-am zis că n-am. 

VLAD:. Cu dependențe și cu o boală, pe caz de boală să mă țină pe spital. 

MIRUNA PASCU: E cel mai bun centru. Adică cel mai curat, și așa, e cel pe care-l prezintă ăștia când vin oficial de afară. Dar îți repet, eu nu am prea multe relații în domeniul ăsta și nici prea multe cunoștințe. M-a ferit Dumnezeu. 

VLAD: Mmm.. bine! 

MIRUNA PASCU: Primul lucru pe care trebui să-l fac e să fac dosar medical. Cu siguranță trebuie să-ți fac în primul rând dosar medical și după aia, încet, încet... Tu cu cine mai ești acum în camera aia? 

VLAD: Ah, e ok acum. Mai sunt doar cu băiatul ăla de care ți-am zis că nu avea de mâncare și astea. Am stat, a fost super caraghios chiar. Și ne-a mai băgat pe încă un domn care e comisar la garda de mediu, e în vârstă, are aproape șaizeci de ani, e la locul lui 

MIRUNA PASCU: Eh, asta e și ideea. Așa trebuie și tu să fii de acum încolo, nu să fii cu nebuni. 

MIRUNA PASCU: Crede-mă că sunt mulți oameni care fac niște eforturi supraomenești ca să scoată ceva din asta. Și nu le fac gratis. Înțelegi? Niște pretenții de nu-ți mai povestesc, dar încerc orice să fac, dar nu mai veni cu... Deci nu știu. 

VLAD: Crede-mă că mă doare așa de puțin de părerea la toată lumea. 

MIRUNA PASCU: Dar nu e vorba de părere. E vorba de faptul că astea au niște repercusiuni legale. Eu despre părerea lor, mă doare și pe mine tot în cot. 

VLAD: În situația în care sunt acum mă interesează foarte puțin că se uită lumea urât la mine pe stradă, în viitor.

Miruna Pascu, mama lui Vlad Pascu, care între timp a împlinit 20 ani în arestul Poliției Constanța, a fost și arestată preventiv de Tribunalul București, la 15 septembrie 2023, pentru 30 de zile, pentru încercarea de influențare a martorilor în dosarul de droguri.

Și Mihai Pascu, tatăl lui Vlad, este cercetat sub control judiciar pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, în locuința lui, unde se presupune că consumau droguri, fiind găsite la percheziții mai multe cartușe.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.