VIDEO. Debut „fulminant” la DIGI24! O fostă angajată a infractorului Sebastian Ghiță l-a chemat pe plagiatorul Lucian Bode, în mandatul căruia lupta cu traficul de droguri aproape s-a oprit, să vorbească poporului despre marile sale realizări


VIDEO. Debut „fulminant” la DIGI24! O fostă angajată a infractorului Sebastian Ghiță l-a chemat pe plagiatorul Lucian Bode, în mandatul căruia lupta cu traficul de droguri aproape s-a oprit, să vorbească poporului despre marile sale realizări

„Jurnaliști” provenind de la televiziuni considerate simple instrumente de propagandă politică, antijustiție și adevărate huburi de protejare a intereselor unor infractorii notorii de tipul lui Sebastian Ghiță (RTV), Dan Voiculescu  (Antenele, dar în special Antena3) sau Maricel Păcuraru (Realitatea) reușesc, uneori, să evadeze din aceste „lagăre” ale dezinformării transferându-se la televiziuni considerate mai frecventabile. Publicul a privit cu prudență aceste mutări, apreciind adesea că, deși e de salutat că rândurile propagandei se subțiază, nu poți avea deplină încredere într-unul care ani de zile a „lătrat” după cum i-a comandant patronatul, adică adesea dezinformând chiar dacă nu direct, prin fake-newsuri grosolane, ci prin omiterea de informații esențiale pentru public (care tot o formă de dezinformare e), pentru protejarea intereselor penalilor plătitori. 

Este și cazul Lilianei Ruse, fostă angajată a RTV, figură publică destul de cunoscută pentru prestația sa în slujba infractorului din Serbia, dar care, mai ales în spațiul virtual, și-a creat o imagine de „propagandistă” onestă cât de cât, fiind adesea apreciată de publicul proeuropean. S-a complăcut însă ani de zile, mulți prea mulți, într-o situație nedemnă pentru un jurnalist care își face meseria în acord cu codului deontologic.

Debutul său la Digi24 a provocat însă numeroase critici și comentarii după ce a ales să-l invite în prima sa emisiune pe controversatul plagiator Lucian Bode, fost ministru de Interne în mandatul căruia lupta cu traficul de droguri aproape s-a oprit, permițând astfel fenomenului să ia o amploare cu efecte vizibile din spațiu, numărul victimelor nevinovate ale consumatorilor sau traficaților de droguri fiind din ce în ce mai mare (accidentul de la 2 Mai, dar și alte numeroase accidente mai puțin mediatizate comise de șoferi drogați).

Liliana Ruse a abordat subiectul cu reținere, lăsându-l pe Bode să abereze și chiar să se laude cu capturi record în Portul Constanța, în condițiile în care G4Media scria cu câteva ore mai devreme că, începând cu 2021, deci în plin mandat al liberalului, nu s-a mai confiscat nici un gram de droguri. 

„În anul 2021, a doua cea mai mare captură de cocaină din Europa și cea mai importantă din România, vorbim de 1,5 tone de cocaină, valoarea ei de piață fiind de peste 45 milioane de euro, a fost descoperită în portul Constanța”, s-a împăunat Bode, omițând să spună că după acea captură niciun gram de drog nu a mai fost capturat. 

În plus, nicio întrebare despre lucrarea de doctorat plagiată, situație de impostură și gândire de tip infracțional care ar trebui să-l facă incompatibil cu orice funcție publică sau politică având în vedere că este susceptibil de a fi șantajabil. Lucrarea de doctorat a lui Bode a mai dezvăluit o aspirație a controversatului politician: aceea de a pătrunde în zona serviciilor secrete, având în vedere că l-a ales drept coordonator de lucrare pe Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI. Nci despre acest aspect nu a fost abordat de interlocutoare de la Digi. 

Au vorbit însă despre pericolul extremismului, Bode arătând că PNL aspiră să păstreze prezenta colaborare cu PSD alături de care a realizat „cea mai stabilă şi de viitor construcţie politică”

Amintim și faptul că Lucian Bode este, în acest moment, secretarul general al PNL.

Jurnalista de investigații Carmen Dumitescu (Investigatoria) a comentat pe pagina sa de Facebook prezența Lilianei Ruse la DIGI24 și emisiunea cu Bode: „Am văzut pe la voi că Liliana Ruse de la RTV deja dă măsura calităților ei jurnalistice la Digi. Eu știam că au luat-o de vreo lună, pentru că mi-a apărut în newsfeed un promo de la Digi care zicea că aia e noua vedetă a postului. Am vrut să fac atunci niște mișto, dar m-am gândit că n-are rost. Pentru că realitatea e următoarea: nu caută nimeni oameni drepți ca să-i pună pe sticlă. Că nu de asta e nevoie acum. E nevoie, în schimb, de personaje care să spele cadavre și să agite spiritele între găști. Singura soluție reală e să nu te mai uiți la ei. Că unora le pasă de cifrele de audiență. Sigur, banii nu de acolo vin, dar cât de cât, nu poți bate palma cu mafiotul, dacă nu-i arăți că se uită cineva și la tine. Iar sumele variază în funcție de numărul celor care chiar o fac. Din păcate, pentru jurnaliști e o obligație să fie cu ochii pe mainstream, ca să înțeleagă în ce direcție se merge și cine face jocurile, pentru publicul inteligent e o plăcere vinovată (și știți despre ce vorbesc), iar pentru ăia care n-au acces la net e singura sursă de informare. Dar, obiectiv vorbind, penalizarea corectă asta ar fi: să scoți postul din grilă. 

Dar, sigur, Digi se dărâmă pe sine până la capăt fără remușcări. Aștept cu interes să-l văd și pe Ciutacu în prime-time, pe avocatul Pipera într-o emisiune de investigații și pe Oana Lovin într-un format de tip interviu. Și-atunci vom vorbi despre un Digi asumat”. 

„Digi a luat-o pă Lili Ruse care nici n-a ajuns bine si a luat la spălat și periat infractorii din politica. Chiar acum ii da niste limbi lu’ luci bode de ar trebui pus 🔞 pă ecran acolo!”, a comentat și jurnalistul de investigații Ovidiu Vanghele 

În contextul afirmațiilor cu Bode despre traficul de droguri prin Portul Constanța, amintim aici și declarația făcută recent de Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol. 

„Azi în Portul Constanța. orice persoană poate să intre sau să iasă fără să fie întrebată de sănătate. Dacă un marinar de pe o navă care intră în România vrea să aducă 2 kg de cocaină poate să le aducă fără niciun fel de problemă și să iasă cu ele din port să le vândă la primul comerciant din Constanța. Ultimele capturi au fost toate realizate pe baza unor informații obținute de alte agenții europene, care luptă împotriva traficului de droguri. Iar autoritățile din România nu au niciun fel de capacitate, nici tehnică, nici operativă de a putea depista cantitățile de droguri care intră în țara noastră. Portul Constanța este unul dintre cele mai libertine porturi din UE, unde controlul practic nu există. Controlul efectiv vizual al conținutul containerelor și din punct de vedere al verificării cu instrumente de tip scanner, nu există. Putem spune cu certitudine că portul Constanța reprezintă un paradis pentru traficanții de droguri care vor să aducă cantități de droguri în UE”, a declarat Andreica. 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.