România a început să construiască adăposturi anti-bombardament la granița cu Ucraina


România a început să construiască adăposturi anti-bombardament la granița cu Ucraina

România a început să construiască adăposturi antibombardament pentru rezidenți în apropierea graniței cu Ucraina, după incidente legate de prăbușirea unor drone rusești pe teritoriul țării. Potrivit Ministerului Apărării, decizia a fost reglemntată prin Hotărârea nr. 31 din 7 septembrie 2023 privind adoptarea unor măsuri de protecţie pe teritoriul naţional din imediata vecinătate a zonei de conflict din Ucraina, emisă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Ministerul Apărării Naționale a început deja marți, 12 septembrie, lucrările de amenajare a unor spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţii Plauru din județul Tulcea, care este situat la 300 de metri de portul Ismail din regiunea Odesa din Ucraina Lucrările sunt executate de un detașament format din aproximativ 50 de militari de la Brigada 10 Geniu, care acționează cu 20 de mijloace tehnice, pentru instalarea a două adăposturi din elemente prefabricate din beton, precum și pentru executarea lucrărilor de amenajare aferente. Adăposturile, cu dimensiunile 9,6 m lungime, 2 m lățime (la interior) și 1,5 m înălțime (la interior), vor fi predate, după finalizarea lucrărilor, autorităților locale ale comunei Ceatalchioi.

După cum se știe, în data de 4 septembrie, resturi ale unei drone rusești care a atacat portul Ismail au căzut pe teritoriul României. Acest lucru a fost anunțat de reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko. Ministerul român al Apărării a negat inițial această informație, dar două zile mai târziu a confirmat informația prin vocea ministrului Apărării. Angel Tilvar a raportat că părți din drona rusă au căzut pe teritoriul României. Ulterior, președintele României Klaus Iohannis a cerut o anchetă în acest caz, iar autoritățile române au informat NATO cu privire la incident .

Pe 9 septembrie, Ministerul Apărării din România a raportat din nou că la doi kilometri și jumătate de satul Plauru au fost găsite fragmente de dronă, similare celor găsite anterior. Autoritățile locale au discutat chiar și despre posibilitatea evacuării locuitorilor satului din cauza apropierii acestuia de zona de luptă.

Trupele ruse au început să atace activ porturile din regiunea Odesa după ce Federația Rusă s-a retras din acordul cu cereale la jumătatea lunii iulie a acestui an. Autoritățile ucrainene au remarcat că ținta atacurilor a fost infrastructura portuară și instalațiile de depozitare a cerealelor utilizate în timpul acordului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.