Ministra Justiției, Alina Gorghiu, a oferit detalii duminică seară, în emisiunea Selectiv de la B1TV, despre proiectul de lege ce prevede extinderea ordinului de protecție pentru toate categoriile de violență, precizând că legislația aflată în vigoare în prezent acoperă cu predilecție sfera violenței domestice.
După implementarea propriu-zisă a noului proiect de lege, "dacă ești agresat pe stradă, în magazin, un vecin beat în fața blocului te lovește, în online ești hărțuit și amenințat și simți acea presiune, ai dreptul să te adresezi Poliției Române pentru ordin de protecție provizoriu, ai dreptul să te adresezi instanței și se va decide dacă trebuie să porți acea monitorizare electronică", a explicat Alina Gorghiu.
În acest context, ministra Justiției a precizat totodată că în anul 2025 va fi finalizată implementarea sistemului de monitorizare electronică în întreaga țară pentru a fi pusă astfel în practică legislația ce prevede extinderea ordinului de protecție.
"Vreau să vă spun despre un proiect care poate fi revoluționar. Știți că România e țara aia în care ne batem cu ușurință soțiile, copiii, avem o manieră agresivă de abordare a grupului în care ne manifestăm. Asta o spune statistica. Din acest motiv am adoptat în Guvern un proiect de lege prin care extindem un procedeu pe care-l aplicăm astăzi pe violența în familie și anume ordinul de protecție. Ce facem? Pentru orice tip de violență existentă în societatea românească și pentru orice agresor, că e sau nu membru de familie, vom avea această extindere a ordinului de protecție. (...) Cred că va fi o lege ce va duce la diminuarea substanțială a violenței în societatea românească.
Legea, în varianta ei inițială, privește violența domestică și implică monitorizarea electronică, acea brățară electronică pe care i-o pui agresorului ca să nu vină peste victima agresată să o omoare. Realmente de la cazuri din acestea am plecat când am adoptat legislația în Parlament eu și alți colegi. Cu noul proiect operăm în felul următor: de exemplu, în fața magazinului o femeie în vârstă este agresată de un tânăr. În acest moment, ea nu poate merge la poliție să obțină ordin provizoriu de protecție și nici la instanță să obțină ordin de protecție, pentru că legislația nu prevede acest lucru decât dacă ești membru al familiei. Acum este reglementat ordinul de protecție exclusiv pentru violența domestică. Astăzi violența domestică este cu predilecție către femei și copii. De altfel, statistica ne arată că violența în general în societate este îndreptată cu predilecție către femei și copii. Asta e realitatea românească. Și atunci noi vrem să protejăm toate aceste victime, că sunt membre ale familiilor respective sau nu. Gândim extinderea ordinului de protecție, astfel încât dacă ești agresat pe stradă, în magazin, un vecin beat în fața blocului te lovește, în online ești hărțuit și amenințat și simți acea presiune, ai dreptul să te adresezi Poliției Române pentru ordin de protecție provizoriu, ai dreptul să te adresezi instanței și se va decide dacă trebuie să porți acea monitorizare electronică. În România, în primele 7 luni ale acestui an, pe violență domestică s-au emis 8300 de ordine provizorii de protecție, iar ordine de protecție, cele în instanță, sunt vreo 7600. Însă, brățări electronice - metoda de monitorizare electronică pentru cazurile foarte grave - sunt aproape 200 în primele 7 luni. De ce? Pentru că sunt foarte multe victime care nu-și doresc să poarte acest mijloc de monitorizare din necunoaștere, din ignoranță, din frică pentru că nu cunosc sistemul în cauză. Sunt monitorizate și victima și agresorul pentru ca atunci când intră în perimetrul interzis, trebuie să fie semnalizat asta, să-ți bipăie undeva într-un sediu de poliție. Când ești agresat și ți-e frică pentru integritatea ta fizică, atunci trebuie să accepți o monitorizare. Sunt 4 județe cu tot cu București, respectiv Vrancea, Mureș și Iași, în acest proiect pilot. De la anul intră încă 19 județe pe posibilitatea aceasta de monitorizare electronică, iar în 2025 finalizăm. Aplicăm întregului teritoriu al României monitorizarea electronică și vedeți vedea că fenomenul violenței, acum domestice, respectiv violența la modul general monitorizată prin mijloace electronice, va scădea", a spus Alina Gorghiu.