Jurnalista Emilia Șercan îndeamnă familiile copiilor uciși de beizadeaua drogată să dea în judecată (și) Poliția iresponsabilă. Părinții ucigașului au făcut primele declarații / Tatăl lui Vlad Pascu este descris de cunoscuți drept un agresiv rechin imobiliar


Jurnalista Emilia Șercan îndeamnă familiile copiilor uciși de beizadeaua drogată să dea în judecată (și) Poliția iresponsabilă. Părinții ucigașului au făcut primele declarații / Tatăl lui Vlad Pascu este descris de cunoscuți drept un agresiv rechin imobiliar

Conducerea Poliției Constanța a admis, luni, cu o întârziere de două zile, că l-a oprit în trafic de mai multe ori pe Vlad Pascu, autorul tragicului accident din stațiunea 2 Mai, din dimineața de 19 august, precizând că a găsit în mașina omorului și o cantitate de substanțe interzise. De ce filtrul rutier nu l-a împiedicat să se urce din nou la volan în condițiile în care în autovehicul au fost găsite droguri, iar autoturismul (oprit de poliție de mai multe ori în doar câteva zile) nu avea RCA valabil. PODUL a scris AICI.

Jurnalista de investigații Emilia Șercan a comentat ultimele declarații ale poliției din Constanța, apreciind că nu a fost vorba de transparență, ci de o încercare jalnică de diminuare a dezastrului, întrucât în mediul on-line circulau deja comentarii de la martori oculari care știau că tânărul Pascu conducea haotic între 2 Mai și Vama Veche și că fusese opri de poliție în cursul dimineții de 19 august, înainte de producerea accidentului soldat cu doi morți și trei răniți. 

Emilia Șercan:

„M-am întrebat în ultimele ore de ce a ieșit Poliția Română aka Siguranță și Încredere aka Lege și Onoare să recunoască faptul că l-a oprit de două ori pe șoferul drogat în noaptea tragediei de la 2 Mai. 

Când a mai făcut Poliția Română gesturi de transparență, în care să își recunoască o vină, implicit că e o instituție eșuată? 

Well, cred că există vreo două explicații pe care le-am găsit după ce am primit informații de la mai mulți oameni, pe care am reușit să le corelez. 

- Pe mai multe grupuri de Facebook, dar și pe Reddit circula încă de sâmbătă informația că șoferul Mercedesului decapotabil fusese oprit de Poliție în noaptea tragediei, cu câteva ore înainte, la intersecția dintre drumul principal și „Magherul” din Vamă, adică strada Plajei.

- Unii dintre cei care l-au văzut pe șofer oprit de Poliție în noaptea tragediei au scris insistent pe social media, în plus au dat informația unor jurnaliști care au început să pună întrebări la IPJ Constanța și la IGPR, la care nu li s-a răspuns. 

- Există și unele mesaje postate pe un grup de Facebook în care cineva a scris încă de vineri că șoferul Mercedesului decapotabil circulă haotic între 2 Mai și Vama Veche - acel mesaj a fost rostogolit mult în ultimele două zile.

- Cel mai probabil Poliția a luat decizia de a ieși cu informația în conferință de presă, pentru că: 

     (1) exista riscul să apară imagini video cu mașina oprită de Poliție, pentru că în acea zonă există camere de supraveghere ale unor magazine, sau, de ce nu, fotografii făcute de trecători; 

    (2) cineva din poliție ar fi putut da informația presei sau poate sindicatelor din poliție. 

Așadar, dacă v-a trecut prin minte că a Poliția și-a recunoscut eșecul pentru că așa face o instituție responsabilă, uitați! Poliția și-a recunoscut eșecul pentru a face, cât se mai poate în situația dată, damage control. 

Și încă ceva: acest damage control a fost făcut ca șefimea să își apere fundurile și funcțiile, nu pentru că le-ar păsa vreo secundă de familiile nenorocite ale acelor tineri omorâți sau de opinia publică.

#statulcapturat #statulesuat

PS1: Las în comentarii niște link-uri cu informațiile care circulau în online încă de acum două zile despre Mercedesul decapotabil oprit la vineri noaptea în Vamă. Link: AICI

PS2: Benone Matei și-a dat demisia sau mai are încă lucruri de "demonstrat" la conducerea Poliției?”

„Eu sper ca familiile celor doi tineri uciși de individul drogat, care fusese lăsat de poliție să plece cu mai puțin de o oră înainte de a produce tragedia din 2 Mai, să introducă Poliția Română în procesul în care Matei Vlad Pascu va fi judecat, ca parte responsabilă civilmente. 

Poliția Română poartă nu numai răspunderea morală pentru uciderea celor doi tineri, ci are și o răspundere legală după ce l-a avut în mână pe șoferul drogat cu mai puțin de o oră înainte de carnagiu și l-a lăsat să plece fără să facă cercetări corespunzătoare în legătură cu el. 

Sper din tot sufletul ca familiile să găsească avocați buni și să aibă putere să ducă această bătălie juridică, care prin importanța ei transcende tragediile lor personale. 

Iar dincolo de asta, mai există și o responsabilitate administrativă, pe care șeful Poliției Române, chestorul Benone Matei, în timpul mandatului căruia s-au întâmplat o mulțime de nenorociri, ar trebui să o plătească cu funcția. Un astfel de eșec nu poate fi plătit numai de niște agenți din Vama Veche, un asemenea eșec înseamnă management dezastruos”, a mai comentat jurnalista.

Miruna şi Mihai Pascu, părinţii drogatului de 19 ani, au reacţionat printr-un comunicat transmis HotNews.ro, în care spun că încearcă să găsească un echilibru şi să îşi ofere sprijinul pentru tratamentele medicale necesare „pentru a veni în ajutorul familiilor greu încercate”.

Soții Pascu declară că nu există cuvinte prin care să îşi exprime durerea şi şocul provocate de această tragedie în care fiul lor a fost implicat, că înţeleg că nimic nu poate înlocui un copil.

„Căutăm să găsim un echilibru şi dorim să ne oferim sprijinul şi susţinerea pentru tratamentele medicale necesare pentru a veni în ajutorul familiilor greu încercate. Nu încercăm să-l absolvim pe fiul nostru de rigorile legii, suntem conştienţi de implicaţiile pe care le va avea această tragedie asupra vieţii lui şi nu încercam să-l ferim de răspunderea pentru faptele sale”, mai afirmă părinţii băiatului de 19 ani, adăugând că sufletul le e pustiit şi că trăiesc o suferinţă fără margini.

Deși cei doi au negat, prin intermediul avocatei care îl reprezintă pe Vlad Pascu, că ar fi bogătași, iar progenitura lor drogată, un copil de bani gata, investigații de presă dezvăluie chiar și legături de afaceri dubioase ale celor doi cu infractori periculoși, respectiv Sile Cămătaru. Detalii AICI.

Cei doi apar ca martori, după ce au dat bani cu camătă – respectiv un împrumut de 75.000 de dolari cu dobândă de 6% pe lună, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, așa cum se arătă în decizia din martie 2008, într-un dosar, în care apare și Silviu Dudiță, cunoscut sub numele de Fluturică.

Numele lui Mihai Claudiu Pascu apare și într-un dosar legat în care se judecă în contradictoriu cu șefa Sectorului 1, Clotilde Armand. Afaceristul a câștigat în urmă cu două luni. Instanța o obligă pe Clotilde Armand să emită autorizația de construire pentru imobilul cu 10 etaje din Bulevardul Expoziției.

În cazul în care primarul nu emite autorizația trebuie să-i plătească afaceristului câte 1000 de lei pentru fiecare zi de întârziere.

De asemenea, Monica Tatoiu, fosta directoare de la Oriflame România, a declarat pentru un post de televiziune: 

„Îl știu de când era mic, avea 3-4 ani. Tatăl lui amenința că ne omoară, că ne face, că ne drege cu el de mână. Avea exact aceeași coafură, aceeași atitudine pe care o are copilul acum. Ne amenința pentru că îl împiedicam să pună mâna pe pepiniera Bucureștiului. Voiam să salvăm un parc, niște copaci, niște păsări.

Am avut trei sau patru ani procese cu el. Soțul meu s-a îmbolnăvit grav atunci. Până la urmă l-a dovedit, dar atenție! Acest om, tatăl acestui copil… copilul nu are nicio vină. Tatăl acestui copil a încheiat o afacere de 17 milioane de euro cu bani cash în fața unui notar care ulterior în 2017 a fost trimis în judecată și condamnat.

Am trimis documente la spălarea banilor și nimeni nu s-a deranjat. Nu ne punem întrebări că acești părinți au niște relații care îl vor salva pe acest copil de pușcărie? Și nu-i interesează de cei doi copii morți? Trăim într-o țară înfiorătoare. Acești oameni au ucis doi copii prin copilul lor și și-au ucis și copilul. (...) Banii au fost de la niște investitori din Sicilia, din Catania, unde probabil o să-l trimită și pe fii-su după ce-l scapă”.

Foto sus: Miruna Pascu

Foto jos: Mihail Pascu

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.