Ofensiva propagandistică ruso-chineză. Varșovia semnalează că Beijingul a intensificat în ultimele săptămâni campaniile de dezinformare ce au ca țintă Polonia


Ofensiva propagandistică ruso-chineză. Varșovia semnalează că Beijingul a intensificat în ultimele săptămâni campaniile de dezinformare ce au ca țintă Polonia

De mai multe săptămâni, propaganda chineză urmează o linie care se potrivește bine cu campania rusă de dezinformare ce se desfășoară împotriva Poloniei, a declarat un oficial polonez din sfera securității spațiului informațional. 

Stanisław Żaryn, care ocupă funcția de comisar guvernamental pentru securitatea spațiului informațional, a precizat miercuri pe social media că Beijing și Moscova diseminează narative din ce în ce mai virulente împotriva Poloniei.

Potrivit recentelor narative de la Beijing, Polonia reprezintă o amenințare pentru alte țări, este agresivă și se înarmează prin prisma unor ambiții imperiale, a subliniat oficialul polonez.

"Eforturile Poloniei, așa cum sugerează propaganda chineză, vizează Rusia, Belarus, Ucraina și chiar alte țări NATO", a relatat Żaryn din conținutul campaniilor chineze de propagandă. 

"Beijingul susține, de asemenea, în mod fals că polonezii sunt prezenți în masă pe frontul de război din Ucraina și fac eforturi pentru prelungirea și extinderea războiului", a mai precizat oficialul polonez. 

"Mesajul chinezesc pe acest subiect este identic cu cel rusesc", a continuat Żaryn, amintind că "Rusia susține că activitățile autorităților poloneze vizează vecinii și aliații Poloniei".

Propaganda Beijingului are totodată obiectivul de a alimenta tensiuni și resentimente între Polonia și Ucraina, a reliefat oficialul polonez. 

Din punctul de vedere al Poloniei, cooperarea în sfera propagandei dintre China și Rusia este tulburătoare, a menționat Żaryn.

"În lumina activității comune ruso-chineze, extinderea capacităților de propagandă ale Chinei ar trebui văzută și interpretată în Polonia drept o amenințare la adresa securității Poloniei", a continuat acesta. (sursa: The First News)

Sursa foto 2: Mikhail Svetlov/Getty Images/FILE

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.