Moartea lui Dan Matei Agathon, 73 de ani, a determinat un val de ferpare elogioase la adresa fostului ministru al Turismului, personaj politic carismatic, dar al cărui nume se leagă mai ales de mega-eșecul/mega-țeapa din vremea guvernării de tristă amintire a lui Adrian Năstase, cunoscută generic sub numele de „Dracula Park”.
Nici până în ziua de azi nu se știe ce s-a întâmplat cu banii a peste 14.000 de români care au fost momiți chiar de cei mai importanți lideri politici ai momentului să investească în proiect diverse sume de bani, nerecuperate niciodată. De asemenea, inițatorii și promotorii „poiectului” (Agathon, Adrian Năstase și Cosmin Gușă) nu au fost niciodată trași la răspundere de către justiție.
Membru fondator al FSN, ministru al Turismului în două guvernări (1992-1996 și 2000-2003), Agathon a rămas sinecurist până la sfârșitul vieții, fiind angajat la Consiliul Economic și Social (for consultativ care cuprinde membri ai guvernului, patronatelor și sindicatelor), membru în Consiliul de Administrație la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și conferențiar la Universitatea Tomis din Constanța.
În 2001, Agathon anunța lansarea unei subscripții publice prin care se adunau bani pentru dezvoltarea a ceea ce se dorea a fi cel mai mare parc tematic din Estul Europei. Dracula Park trebuia să se întindă pe 50 de hectare, în zona cetății medievale a Sighișoarei, mai exact pe platoul Breite, iar investiția era evaluată la acea vreme la peste 40 de milioane de dolari. Adrian Năstase, Dan Matei Agathon, baronul de Vrancea Marian Oprișan și Cosmin Gușă, pe atunci lideri ai PSD, au investit diverse sume de bani în acest proiect, invitându-i astfel pe români să cumpere și ei acțiuni.
Varianta Sighișoara a picat la presiunile societății civile, proiectul mutându-se ulterior în alte câteva locuri (Fundata, Snagov) înainte de a rămâne doar o simplă schiță pe hârtie. Peste 14.000 de persoane și-au văzut astfel economiile duse pe apa sâmbetei, ei afirmând adesea ulterior când proiectul mai era adus în atenție de câte o investigație jurnalistică că au crezut în proiect după ce chiar primii oameni ai statului au cumpărat acţiuni.
La vremea respectivă Adrian Năstase a investit 102 milioane de lei vechi în pachetul de acţiuni, în vreme ce Agathon şi-a pus la bătaie salariul pe o lună, respectiv 15,3 milioane de lei, iar Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea la acea vreme, a cumpărat în ianuarie 2002 acţiuni în valoare de 25 de milioane de lei vechi, de la BCR, sucursala care coordona vânzarea de acţiuni.
În total, la nivel naţional s-au strâns atunci prin subscripţie publică 107 miliarde de lei vechi, adică peste două milioane de euro, cei mai mari acţionari la Dracula Park fiind companiile Brau Union, cu 15 miliarde de lei vechi, şi Coca Cola, cu aceeaşi sumă.
„E cel mai mare regret al meu. Că nu s-a întâmplat. Și știți de ce? Pentru că era prea bun”, declara recent Dan Matei Agathon pentru Digi24, arătându-se convins că cineva, cândva va relua proiectul.
„Mai devreme sau mai târziu, cineva va face acest proiect, care va aduce milioane de turiști pe an. Sigur se va construi cândva. Sunt absolut convins de asta”, mai spunea el.
„Asta, am pățit, un Guvern ne-a dat terenul, alt Guvern a venit și ni l-a luat”, spunea Sorin Marica, administrator Dracula Park și fost consilier al lui Agathon.
Despre cei care și-au investit banii, Marica spunea tot pentru Digi24: „Ei au fost carne de tun, cum spuneam, au fost victime colaterale ale unei bătălii politice.”
Astăzi, ceea ce s-a dorit a fi cel mai spectaculos proiect turistic al României zace îngropat în sertare. De la bun început, Dracula Park a înghiţit peste 1,5 milioane de euro pentru studii de fezabilitate care nu au folosit la nimic.
„Din păcate, dintr-un proiect care ar fi putut să fie transformat într-o investiție care să atragă turiști în România, lucrurile au degenerat. S-a tranformat într-o înșelătorie de atragere, de aspirare a banilor cetâțenilor, într-o mega afacere care nu avea sorți de izbândă”, aprecia, prin 2016, Nicolae Vlad Popa, fost senator PNL.
„Nu a fost o înşelătorie, nu a fugit nimeni cu banii, nu a băgat nimeni banii în buzunarul cuiva, da? A fost o investiție care, din păcate, nu s-a realizat. Există un risc al unei investiții peste tot în lume. (...) Pierzi sau câștigi. Din păcate aici s-a pierdut. Deocamdată!”, continua să susțină Agathon.
Mulți comentatori din spațiul public au spus însă despre Dracula Park că nu a fost decât o escrocherie în genul altora specifice acelor ani de jaf ca-n codru: SAFI, FNI, Caritas.