Vasile Bănescu dezvăluie cum a fost asaltat cu telefoane, mesaje și poze de primarul Florentin Pandele. „Nu l-am sunat înapoi, pentru că nu am ce să vorbesc”


Vasile Bănescu dezvăluie cum a fost asaltat cu telefoane, mesaje și poze de primarul Florentin Pandele. „Nu l-am sunat înapoi, pentru că nu am ce să vorbesc”

Atacat virulent zile la rând, în spațiul public, de Florentin Pandele și soția Gabriela Firea, pentru o serie de postări pe Facebook, despre care a afirmat ulterior că sunt doar opinii personale și nu o poziții oficiale ale Bisericii Ortodoxe în cazul ororilor descoperite la azilele de bătrâni cu care au fost asociate nume din anturajul celor doi, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a dezvăluit, într-o intervenție la Digi24, cum a fost asaltat, în privat, de primarul din Voluntari, cu telefoane, mesaje și poze.

„Am primit niște apeluri, chiar după ce am postat prima mea reacție pe Facebook, de la un număr necunoscut. Nu răspund în general la numere necunoscute, dar atunci nici n-am putut. Și am găsit ulterior un mesaj de la acest număr pe WhatsApp în care mi se spunea că e vorba de domnul Pandele, care a încercat să mă sune. N-am vorbit la telefon. Eu nu l-am sunat înapoi, pentru că nu am ce să vorbesc și am trimis un mesaj în care am spus că textul meu vizează, din punct de vedere creștin, atrocități consumate concret în niște azile de bătrâni pe care le-am văzut la TV. Și am luat atitudine. Și am denunțat răul care se consumă prin intermediul unor persoane. 

Nu e treaba mea să identific aceste persoane.  Acesta a fost mesajul pe care l-am trimis. Și cred că mi s-a trimis o imagine cu un televizor pe care rula Digi24 și unde era titlul: BOR atacă dur, nu mai știu, dacă familia sau pe altcineva”, a precizat Bănescu pentru Digi24, într-o emisiune care va fi difuzată integral sâmbăta aceasta (15 iulie).

Context. Simțindu-se vizată de o postare a lui Vasile Bănescu – prima reacția a acestuia, de fapt, în cazul azilelor de bătrâni - Gabriela Firea, ministru și senator PSD, a replicat tot pe la diverse posturi tv și pe pagina sa oficială pe Facebook, unde au fost blocați toți cetățeni care au îndrăznit să scrie și altceva în afară de „mulțumim” și „vă iubim”:

„Sunt un om cu iubire și frică de Dumnezeu. Familia mea este cu iubire și frică de Dumnezeu. Nu suntem niște farisei! Credința ne-o măsoară doar Dumnezeu, iar EL nu are nume și prenume pe pământ! Dumnezeu nu are nevoie de purtători de cuvânt pentru a se exprima. Și este tragic pentru întreaga societate creștină dacă am ajuns să fim persecutați că purtăm cruci la gât, cinstim icoane și spunem „Doamne ajută”!”.

Postarea lui Bănescu la care face referire Firea: „Să spui că nu știi ce se petrece într-un stabiliment public destinat unor persoane călcate în picioare de suferințe inimaginabile, deși ești cățărat suficient de sus încât să poți vedea nu doar în curtea proprie, ci până departe, a te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism.”. 

Ulterior, Bănescu a revenit asupra subiectului condamnând „apărarea disperată a imaginii publice” și absența „omeniei”,  „absența compasiunii reale cu victimele brutalității sadice”, în cazul bătrânilor torturați. Și aceste remarci pot fi considerate aluzii mai mult sau mai puțin subtile la jalnicul spectacol mediatic produs în spațiul public de Gabriela Firea și soțul Florentin Pandele. VEZI și capturile de mai jos:

 

PODUL a scris despre cum s-au reprodus cei doi pe la televiziunile deținute de patroni cu probleme penale - RTV, Antena 3 și Realitatea - Căminele groazei. Firea și Pandele acuză Norvegia, Varșovia și „copiii din parc” de implicare într-o campanie mondială împotriva lor, menită să le distrugă imaginea / „Copiii mei sunt amenințați și speriați de alți copii” / „Apropo de Ligia, săraca locuiește într-un apartament de trei camere cu un hol unde nu încap două persoane” 

Între timp, investigația de presă a jurnaliștilor de la publicațiile Buletin de București și Centrul de Investigații Media a intrat și mai adânc în culisele scandalului căminelor groazei, dezvăluind că numeroase instituții de stat fuseseră informate despre tratamentele inumane la care erau supuși bătrânii în cazul unuia dintre căminele gestionate de Asociația Gabriel cel Viteaz, înființată de cei doi apropiați ai cuplului Firea-Pandele, Ștefan Godei, aflat în prezent în arest, și Lidia Enache, cea mai bună prietenă și consilieră a senatoarei PSD, care este doar martor în acest dosar. Detalii AICI. 

Un alt episod al investigații arată faptul că Nela Vica Andrieș (fostă Vrînceanu), sora ministrului Gabriela Firea, a lucrat efectiv, din aprilie și până în decembrie 2021, când a devenit chiar șefă de serviciu, la Direcția de Asistență Socială (DAS) a Primăriei Voluntari condusă de cumnatul ei, Florentin Pandele, perioadă în care colegii acesteia au făcut șapte controale într-unul dintre „lagărele” Cristinei Dumitra, parte dintre centrele pentru persoane dependente din Ilfov investigate acum de DIICOT.

Buletin de București și Centrul de Investigații Media:  „Nu știm ce rezultate au avut controalele, cert este că centrul a continuat să funcționeze, cu toate că în lunile imediat anterioare, în perioada februarie 2020 – martie 2021, deci într-un an și două luni, conform documentelor obținute de Centrul de Investigații Media (CIM) și Buletin de București (BdB), în acest centru au murit cel puțin 21 de oameni. 

Fiecare deces a fost trecut în „caietul de prezență” lăsat în urmă de patroana centrului în timpul mutării intempestive din aprilie 2022, când Cristina Dumitra și-a luat, cu autobuze și ambulanțe, toți beneficiarii și s-a mutat la cinci minute distanță, pe strada Camil Petrescu 5-7. Toate detaliile activității acestui centru, inclusiv documentele despre decese și rele tratamente, au fost date publicității în 8 februarie de reporterii CIM și BdB. Investigația a fost preluată simultan și de Libertatea.

Reporterii CIM, BdB și Libertatea au obținut acum, la capătul unei zile de insistențe și așteptare în fața sediului din Voluntari al Direcției de Asistență Socială (DAS) Voluntari, documentul care confirmă aceste controale”. 

Investigația evidențiază nu doar complicitatea sau nepăsarea autorităților în cazul bătrânilor maltratați, ci și minciunile pe care continuă să le lanseze în spațiul public Gabriela Firea. Detalii AICI

CITEȘTE ȘI: S-a activat propaganda „Voluntari”. Angajatele lui Pandele de la Metropola TV le adresează cuvinte jignitoare jurnaliștilor care au dezvăluit ororile din căminele-lagăr și au demontat „inocența” soților „evlavioși” din Voluntari / Tomitanul sare și el în apărarea lui Pandele și Firea, ba chiar și a lui Budăi!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.