Ferhat Gürüz, președintele Asociației exportatorilor de fructe și legume proaspete din Mediterană, a anunțat că în perioada ianuarie-iunie au fost exportate din Turcia fructe și legume proaspete în valoare de 1,69 miliarde de dolari, scrie publicația turcă haberler.com. Cele mai exportate produse au fost roșiile, mandarinele și ardeii, iar cele mai importante piețe de desfacere - Rusia, România și Germania, Gürüz precizând că aportul net de valută străină furnizat de acest sector economiei naționale este de importanță strategică.
Oferind informații despre exporturile Turciei în prima jumătate a anului, Gürüz a declarat: "Exporturile de fructe și legume proaspete din Turcia au atins 1,69 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2023, cu o creștere de 17%”.
Gürüz a declarat că în primele șase luni au fost valorificate pe piețele internaționale 2,27 milioane de tone de produse, cel mai exportat produs a fost roșia.
„Cele mai exportate produse ale industriei noastre au fost roșiile, mandarinele și ardeii. În această perioadă, am exportat roșii în valoare de 326 de milioane de dolari, înregistrând o creștere de 32%; mandarine de 228,4 milioane de dolari, cu o creștere de 35%; și ardei de 180,2 milioane de dolari, cu o creștere de 51% la sută. Cele mai mari piețe de export pentru fructele și legumele noastre au fost Rusia, România și Germania. Am exportat în Rusia în valoare de 498,2 milioane de dolari, cu o creștere de 10%; în România de 180 milioane dolari cu o creștere de 42%; și către Germania în valoare de 156,6 milioane de dolari, având o creștere de 26%”, a mai precizat Gürüz.
Importurile acestea uriașe lovesc însă nu doar în producătorii locali români care nu beneficiază de condițiile climatice din Turcia și ajung cu greu să-și vândă produsele în supermarketuri, ci și în sănătate consumatorilor care cumpără produse de o calitate cel puțin îndoielnică, tratate excesiv pentru a rezista mai multe la raft, după cum preciza recent președintele Asociației Pro-Consumatori din România, Costel Stanciu.
Nivelul de clorpirifos metil din tomate, de exemplu, a fost depistat fiind și de 4,7 ori mai mare decât limita admisă care este de 0,01 mg/kg, la portocale nivelul de clorpirifos a fost de 7,4 ori mai mare, la grapefruit nivelul de clorpirifos a fost de 10,6 ori mai mare, la ardei iute nivelul de clorpirifos metil a fost de 29,7 ori mai mare etc.
Insecticidul clorpirifos a fost interzis din ianuarie 2020 în Uniunea Europeană, după ce o serie de studii au indicat că are efecte asupra creierului, provocând, mai ales la copii, modificări ireversibile în structura acestui organ corelate cu un nivel de inteligență mai redus sau tulburări de memorie.