O organizație non-guvernamentală din New York acuză forțele ucrainene că au folosit mine antipersonal interzise de tratatele internaționale


  • ACP
  • Jun 30, 2023 16:56
  • 484
O organizație non-guvernamentală din New York acuză forțele ucrainene că au folosit mine antipersonal interzise de tratatele internaționale

ONG-ul internațional Human Rights Watch (HRW) a îndemnat vineri Ucraina să înceteze utilizarea minelor interzise, după ce a documentat un deces și amputații multiple de picioare la unsprezece victime.  

Human Rights Watch a declarat că a descoperit noi informații care ar arăta că forțele ucrainene ar fi  desfășurat "fără discernământ" mine "petale" sau "fluture, care ar fi fost lansate cu rachete în teritoriul ocupat de ruși în apropierea orașului Izium, anul trecut, în timpul luptelor din regiune.

Minele antipersonal PFM-1, despre care HRW a raportat că Ucraina le-a lansat în zonele controlate de Rusia, sunt mine mici care detonează atunci când se aplică presiune, de pildă în cazul în care cineva calcă pe ele.  

HRW a solicitat Kyivului să nu mai folosească armele interzise și să investigheze presupusa utilizare a acestora pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili.  

"O anchetă promptă, transparentă și amănunțită ar putea avea beneficii de anvergură pentru ucraineni atât acum, cât și pentru generațiile viitoare", a declarat Steve Goose, unul dintre directorii HRW. 

"Autoritățile ucrainene preocupate de protecția civililor au interesul să afle cum, când și unde au fost folosite aceste mine și să facă tot ce le stă în putință pentru a împiedica să fie folosite din nou", a mai spus Goose. 

Cei de la HRW au mai precizat că nu au primit niciun răspuns după ce au împărtășit cele mai recente constatări guvernului de la Kyiv. Pe de altă parte, în ianuarie, atunci când HRW a raportat pentru prima dată aceasta situație, oficialii ucraineni au spus că vor analiza datele primite.  

HRW a menționat și faptul că a descoperit că forțele ruse au folosit cel puțin 13 tipuri de mine antipersonal în Ucraina de la începutul invaziei, care au ucis și mutilat mai mulți civili și a publicat patru rapoarte care documentează folosirea minelor de către forțele ruse, precizând totodată că asta "încalcă dreptul internațional umanitar". (sursa: Euronews)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.