Motivele pentru care Rusia are un interes mai mare decât Ucraina în distrugerea barajului de la Kakhovka. Analiză ISW: forțele ucrainene se pregăteau să traverseze Niprul și să contraatace în regiunea Herson


Motivele pentru care Rusia are un interes mai mare decât Ucraina în distrugerea barajului de la Kakhovka. Analiză ISW: forțele ucrainene se pregăteau să traverseze Niprul și să contraatace în regiunea Herson

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW, think tank american care oferă zilnic informații și analize despre conflictele din diverse zone ale lumii) a precizat că, deși nu deține încă dovezi clare cu privire la bombardarea Hidrocentralei Kakhovka, în zorii zilei de 6 iunie, soldată cu distrugerea barajului de pe Nipru și deversarea unei cantități uriașe de apă care ar putea inunda chiar și până la 80 de localități, reamintește că, încă din octombrie 2022, a atras atenția că rușii au un interes mai mare decât ucrainenii în inundarea cursului inferior al Niprului, în ciuda pagubelor suferite de propriile forțe defensive din regiune. Vezi harta de la finalul textului!

În plus, ISW face trimitere la declarațiile unor oficiali din serviciile secrete americane, citați de NBC, care indicau Rusia drept vinovată de bombardarea hidrocentralei, chiar dacă SUA au precizat, într-o primă declarație publică a purtătorului de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, că, momentan, nu au informații concludente privind partea care se face vinovată de distrugerea barajului, dar că evaluează rapoartele potrivit cărora „explozia a fost provocată de Rusia”. 

De asemenea, diverși oficiali europeni au precizat punctul lor de vedere în care au indicat convingerea că Rusia a bombardat hidrocentrala.

În ceea ce privește motivele din spatele unui asemenea gest, ISW arată că atât experții săi, cât și oficiali americani și europeni împărtășesc puncte de vedere comune potrivit cărora Rusia ar fi, momentan, mai avantajată de inundații decât Ucraina. 

Explicațiile ISW: Rusia ar putea folosi inundațiile pentru a lărgi râul Nipru și a complica încercările ucrainene de contraofensivă peste luciul de apă care este oricum dificil de traversat. Surse rusești și-au exprimat recent îngrijorarea intensă și explicită cu privire la posibilitatea ca Ucraina să pregătească traversarea râului și să contraatace în regiunea Herson de pe malul estic. Imaginile disponibile din 6 iunie, coroborate cu afirmațiile făcute de milbloggeri ruși, sugerează că inundațiile au afectat pozițiile ucrainene din apropierea malului Niprului și au forțat formațiunile ucrainene să se evacueze în timp ce se aflau sub tirul artileriei ruse.

Reamintim că, marți, încă din zorii zilei, Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka, în timp ce Kremlinul a replicat oficial și prin toate canalele de propagandă de care dispune că Ucraina a fost cea care a sabotat barajul.

CITEȘTE: Dezastru de proporții în sudul Ucrainei. Hidrocentrala Kakhovka a fost bombardată, iar barajul a cedat!

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat reporterilor: „Putem afirma fără echivoc că este vorba despre un sabotaj deliberat din partea Ucrainei". El a declarat că Vladimir Putin a fost informat cu privire la situație.

Șeful de cabinet al lui Zelenski a declarat că „nu înțelege" cum ar putea exista vreo îndoială că forțele rusești au aruncat în aer barajul. Într-o declarație, Andriy Yermak a spus:  „La ora 2.50, trupele rusești au aruncat în aer centrala hidroelectrică Kakhovka și barajul acesteia. Nu înțeleg cum poate exista vreo îndoială în această privință. Ambele construcții sunt situate în teritoriile temporare ocupate de Rusia. Nici bombardamentele, nici orice altă influență externă nu a fost capabilă să distrugă structurile. Explozia a venit din interior".

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat, de mai multe ori pe parcursul zilei, atacul asupra barajului Kakhovka, calificându-l, în discursul său nocturn, drept „o bombă ecologică de distrugere în masă". Doar eliberarea întregii Ucraine de invazia rusă ar putea opri astfel de acte "teroriste", a mai spus Zelenski.

Martin Griffiths, șeful serviciului de asistență al ONU, a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că „dimensiunile catastrofei vor deveni vizibile în toată amploarea lor doar în zilele următoare". „Dar este deja clar că aceasta va avea consecințe grave și de anvergură pentru mii de oameni din sudul Ucrainei, de ambele părți ale liniei de front, prin pierderea locuințelor, a alimentelor, a apei potabile și a mijloacelor de trai", a adăugat el.

Barajul Kakhovka, aflat în aval de uriașul rezervor Kakhovka, este esențial pentru regiune.

Acesta furnizează apă fermierilor și locuitorilor, precum și centralei nucleare din Zaporojie, aflată sub ocupație rusă. Este, de asemenea, un canal vital care transportă apa spre sud, către Crimeea ocupată de Rusia.

Administratorul de stat al centralelor hidroelectrice ucrainene Ukrhydroenergo a avertizat că miercuri dimineață se așteaptă vârful deversărilor de apă în aval de rezervorul care se golește.

Acesta a precizat că va fi urmat de o perioadă de „stabilizare", urmând ca apele să se retragă în decurs de patru-cinci zile.

Există îngrijorări cu privire la centrala nucleară Zaporojie - cea mai mare din Europa - care folosește apa din rezervor pentru răcire.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), situația de la Zaporojie este sub control și că nu există "niciun risc imediat de securitate nucleară" pentru centrală.

Rafael Grossi, director Agenţia Atomică, a explicat: „absența apei de răcire pentru o perioadă lungă de timp ar duce la topirea combustibilului uzat și la inoperabilitatea generatoarelor diesel de urgență."

Experţii AIEA aflaţi la Zaporojie, centrala nucleară din sud-estul Ucrainei, "au fost informaţi" că daunele de la Kahovka determinp o reducere cu aproximativ 5 centimetri pe oră a volumului de apă din rezervor.

„Din evaluările noastre, nu există un risc imediat privind siguranţa centralei. Vă imaginaţi că urmărim minut cu minut situaţia de acolo", a declarat Rafael Grossi.

La centrală, se depun toate eforturile pentru a pompa cât mai multă apă în canalele de răcire şi în sistemele adiacente. În plus, pentru a reduce consumul, apa neesenţială nu mai este consumată, potrivit membrilor misiunii de teren a agenţiei.

Sunt studiate și alte măsuri și, din fericire, există mai multe surse alternative de apă care ar putea ajunge în sistemele de răcire ale reactoarelor de la Zaporojie.

O hartă-schiță a circulat, marți, în rețelele de socializare. Ea arată că pozițiile forțelor ruse au fost și ele afectate de inundații, dar distanța dintre trupele ucrainei și inamici s-a lărgit considerabil în regiunea Herson:

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.