VIDEO. Instigatoarea rusofilului Viktor Orban agită din nou apele în Transilvania. Sunt întrunite toate elementele ca recidivista Novak Katalin, președinta Ungariei, să fie declarată „persona non grata” pe teritoriul României


VIDEO. Instigatoarea rusofilului Viktor Orban agită din nou apele în Transilvania. Sunt întrunite toate elementele ca recidivista Novak Katalin, președinta Ungariei, să fie declarată „persona non grata” pe teritoriul României

În loc să înceapă demersurile de declarare a președintei maghiare Novak Katalin persona non grata în România, fiind întrunite elementele Convenției ONU de la Viena din 1961, ministerul român al Afacerilor Externe reacționează timid precizând, într-un comunicat, că l-a contactat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti după ce, în cadrul vizitei private a preşedintei Novak Katalin în România, "au fost lansate mesaje publice neadecvate".

Potrivit comunicatului transmis duminică de MAE, reacţia vine în urma mesajelor publice transmise de preşedinta Ungariei, inclusiv pe pagina de Facebook, în contextul vizitei private cu caracter religios pe care o întreprinde în aceste zile în România.

Novak Katalin a participat, sâmbătă, la procesiunea de Rusaliile Catolice de la Şumuleu Ciuc postând apoi pe Facebook un videoclip cu „Imnul Ținutului Secuiesc”, alături de un vers al cântecului: „Nu lăsa Transilvania să piară, Dumnezeul nostru!”.

Printre pelerinii din cordonul oficial s-a numărat fostul preşedinte al Ungariei, Ader Janos, împreună cu soţia sa, dar și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, vicepremierul României, Kelemen Hunor, miniştrii Tanczos Barna şi Eduard Novak, notează Digi24.ro.

În altă postare, de la pelerinajul din Șumuleu Ciuc, președinta Ungariei a scris: ”Rămas bun de la Csíksomlyó, într-una dintre cele mai sfinte sărbători din toată Ungaria. „O mamă este fericită când familia ei este împreună” s-a spus astăzi în predică. În mod similar, ca șef de stat este întotdeauna înălțător să experimentezi atunci când națiunea este împreună, așa cum am putea experimenta această unitate națională aici la revedere. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe unguri!”.

Apropurile teritoriale sunt cât se poate de neechivoce, iar reacția MAE ar fi trebuie să fie una fermă, având în vedere că Novak are deja un istoric bogat în acest sens, strecurând mereu mesaje subversive în declarațiile făcute pe teritoriul României.

„MAE român l-a contactat prompt pe ambasadorul Ungariei în România şi a transmis dezaprobarea fermă cu privire la faptul că, în pofida repetatelor apeluri ale părţii române la manifestarea reţinerii în declaraţii şi mesaje publice în contextul vizitelor private efectuate de oficiali şi politicieni ungari în România, şi în contextul vizitei din aceste zile au fost lansate mesaje publice neadecvate, precum cel care vizează o regiune istorică a României", se arată în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, astfel de mesaje nu sunt în concordanţă cu relaţiile de bună vecinătate şi colaborare dintre România şi Ungaria.

„În context, a mai fost precizat faptul că astfel de declaraţii nu corespund dezideratului promovării unei relaţii pragmatice, de bună vecinătate şi colaborare dintre cele două ţări, în interesul nemijlocit al cetăţenilor români şi ungari indiferent de etnie, precum şi spiritului Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Republica Ungară (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996) şi Declaraţiei de Parteneriat Strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa secolului XXI (adoptată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002)", precizează MAE.

În urmă cu două luni, preşedinta Ungariei a fost întâmpinată cu proteste la Carei, județul Satu Mare, unde s-a aflat pentru a participa la inaugurarea statuii poetului Kolcsey Ferenc, autor al textului imnului naţional al Ungariei, scrie Monitorul de Cluj.

Un grup de câteva zeci de români, flururând Tricolorul, au huiduit-o pe Novák, care are deja vechime și experiență în agitațiile pe care le produce în România alături de tovarășii  de la UDMR, în care Budapesta pompează milioane de euro anual. 

S-a împlinit deja un an de când lidera de la Budapesta, o loială a rusofilului rasist Viktor Orban, agită apele în România prin provocări mizerabile. 

În mai 2022, în prima sa vizită „privată” în România a transmis pe Twitter că ea este președinta tuturor maghiarilor, indiferent dacă aceștia se află sau nu în interiorul granițelor Ungariei, afirmație care a scandalizat opinia publică din România și a determinat o reacția din partea autorităților române. Podul a relatat AICI.

Câteva luni mai târziu, aflat și el în România pentru chermeze naționaliste, șeful pe linie politică al lui Novák, premierul Viktor Orbana, reușea și el să bulverseze UE, Statele Unite și să producă mare satisfacție la Moscova printr-un discurs halucinant susținut la Băile Tușnad. Pe lângă criticile dure la adresa Vestului, la ajutorul acordat de Occident Ucrainei în contextul războiului cu Rusia, la sancțiunile fără efect impuse Moscovei, Orban, unul dintre cei mai importanți aliați ai tiranului de la Kremlin, a delirat și despre amestecul raselor care ar duce la dispariția națiunilor, viziunea acestuia pe această temă fiind catalogată drept „rasism” care „dă fiori” de fostul deputat UDMR Peter Eckstein-Kovacs. Detalii AICI.

CITEȘTE ȘI: Provocatoarea rusofilului rasist Viktor Orban, care se crede președinta etnicilor maghiari din România, a fost huiduită la Carei. „Ieși afară, ordinaro!”

Kelemen Hunor, sugrumat de limba română. Liderul UDMR a rămas fără aer, tușind până la sufocare, la una din întâlnirile cu agitatoarea Katalin Novak, președinta Ungariei cu discurs a la Șoșoacă



 

 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.