VIDEO. Rusia a bombardat Spitalul „Oleg Gubal”, în curs de amenajare din banii donatorilor români. Activistul Radu Hossu crede că invadatorii l-au țintit intenționat, aflând de pe Facebook unde este amplasat


VIDEO. Rusia a bombardat Spitalul „Oleg Gubal”, în curs de amenajare din banii donatorilor români. Activistul Radu Hossu crede că invadatorii l-au țintit intenționat, aflând de pe Facebook unde este amplasat

Activistul Radu Hossu, care a organizat numeroase campanii de strângere de fonduri pentru Ucraina, a anunțat pe pagina sa de Facebook că Spitalul mobil „Oleg Gubal” – purtând numele unui militar ucrainean decedat în drum spre spital și aflat în curs de amenajare pentru a fi blindat – a fost la un pas de a fi pulverizat de recentele bombardamente ale rușilor asupra Kievului. Autobuzul Spitalului a fost avariat, însă nu foarte grav, a mai scris Hossu într-o postare pe Facebook, pe care o redăm mai jos.  

Radu Hossu a explicat anterior cum va arăta spitalul când va fi gata: este vorba, de fapt, despre un complex spitalicesc format din trei sub-ansamble, cuprinzând: o mașină blindată de teren de evacuare care poate performa misiuni în zone accidentate, un spital blindat pe roți – un autobuz modificat, cu masă de operație și toate instrumentele necesare salvării vieților soldaților și o ambulanță blindată care în urma operațiilor făcute în spitalul pe roți, să-l ducă mai departe la un spital unde să se facă investigații suplimentare pentru pacienți și evident, operații în plus dacă ele sunt necesare și recuperare. 

 

Radu Hossu despre bombardarea spitalului: 

„Spitalul Oleg Gubal a fost bombardat!

Acesta a fost ținta a mai multe drone Shahed. Una dintre ele, chiar dacă lovită de apărarea antiaeriană aproape și-a atins ținta, lovind clădirea administrativă a companiei care ne ajută să construim spitalul, la aproximativ 25 de metri de Autobuzul Spitalului (Unitatea de primiri Urgențe).

Compania, una civilă, cu scop civil, care NU are nicio treabă cu Armata Ucraineană, nu este punct logistic militar, nu are nicio relevanță militar a fost cea mai afectată.

Compania Party Bus, care înainte de invazia rusiei se ocupa de transformarea autobuzelor, limuzinelor și altor vehicule în unele de petrecere (pentru copii, dar și pentru adulți), având cunoștințele tehnice necesare pentru a modifica un autobuz a fost aleasă de noi să se ocupe de modificarea și construirea Complexului Medical Mobil Oleg Gubal, anul trecut.

Ținta rușilor a fost una civilă. Mai mult de atât, a fost un spital, al cărui singur scop era salvarea de vieți. A militarilor ucraineni, a civililor și inclusiv a prizonierilor ruși care ar putea muri fără un punct de stabilizare medicală. Căci discutând cu echipa medicală, aceștia mi-au spus: "dacă ajungem la extracția răniților și printre ei se află și răniți ruși, umanitatea și jurământul lui Hipocrat ne obligă să le oferim ajutorul."

Compania Party Bus a fost atacată doar pentru că noi construim din donațiile voastre un spital, acolo. Din ceea ce s-a "contabilizat" până acum, sunt așa:

- 1 rănit;

- 5 vehicule civile proprietatea Party Bus distruse;

- clădirea administrativă Party Bus distrusă;

- clădirea muncitorilor Party Bus distrusă;

- autobuzul spitalului Oleg Gubal a fost avariat - nu foarte grav)

Acum poate vă întrebați de ce există un rănit? 

Pentru că patronul companiei a construit (înainte de invazie) lângă clădirea administrativă câteva spații de locuit pentru muncitorii foarte săraci care nu au case, nu au unde locui, dar sunt buni meșteri. Cel rănit este unul dintre sudori și care a crezut că alarma s-a încheiat (probabil nu a văzut pe telefon că nu era așa) și auzind motorul dronei Shahed a ieșit afară crezând că a pornit ceva motor sau generator în spațiul unde sunt depozitate toate mașinile companiei, autobuzele și Spitalul.

Are fața arsă, pieptul și mâna dreaptă arse. Noroc că nu există niciun mort. 

Mesaj pentru rușii din ambasada rusă, care mă urmăresc: În acest moment niciun vehicul al Spitalului Oleg Gubal nu se mai află în acel amplasament, asta pentru rușii care mă citesc, nu mai distrugeți viețile oamenilor degeaba! Se află în locații diferite, secrete, unde se lucrează în continuare pentru finalizarea lui și punerea în funcțiune pentru a salva vieți. Inclusiv pe ale rușilor dacă este necesar!

----

Dacă nici asta nu demonstrează că rusia este un stat ter0rist, dragă Parlament al României, nu știu ce mai poate demonstra: țintă civilă bombardată pentru că construia un spital din banii românilor.

Spitalul va fi finalizat în curând. Dacă e nevoie, din banii mei strânși pe Patreon. CONTINUĂM!

Slava Ukraini!”

 

 

 

Foto: Radu Hossu/Facebook

Recent, Radu Hossu și proiectul său au făcut obiectul unui reportaj realizat de Agenția France Press. VIDEO mai jos

 


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.