Podul.ro a plecat în căutarea ”marelui bazin” de ”anti-unioniști” din România, depistat și anunțat de Avangarde, printr-un sondaj servit recent (detalii AICI), care susține, fără pic de rușine și fără a avea nici cea mai mică acoperire, că procentul românilor care ar vota Unirea R.Moldova cu România s-ar fi prăbușit la numai 33% în mai puțin de un an, de la peste 70%, așa cum relevau toate sondajele realizate pe această temă.
Drept urmare, Podul.ro a realizat un sondaj de opinie pe care l-a sponsorizat la nivel național (detalii AICI). Nu doar că NU am identificat, oricât am încercat, marele segment ”antiunionist” pretins de Avangarde, dar rezultatele noastre sunt diametral opuse, totalizând un număr mai mare de răspunsuri decât cele invocate de Avangarde (800 de persoane). Astfel, la întrebarea Podul.ro – ”Dacă mâine s-ar desfășura un referendum privind Unirea Republicii Moldova cu România, dumneavoastră cum ați vota?” – au răspuns 1022 de persoane, dintre care 849 (83,7%) au votat pentru Unire, în timp ce numai 173 (16,93%) de persoane s-au opus Unirii (foto jos).
De asemenea, din comentariile adunate de pe rețelele sociale sau trimise redacției reiese că majoritatea celor care se opun Unirii invocă aspecte total false pe care din păcate le cred reale – cei mai mulți oponenți insistă că, în R.Moldova ar locui majoritar cetățeni ruși, ceea ce este un neadevăr flagrant (precizăm că, potrivit tuturor datelor oficiale, rușii dintre Prut și Nistru nu sunt nici măcar 5% / dincolo de asta, amintim că limba oficială a R.Moldova este limba română). Evident, cei mai vehemenți oponenți ai Unirii sunt pro-rușii și extremiștii de stânga. Chiar și așa, procentul oponenților și al nedumeriților s-ar diminua considerabil în urma unor campanii de conștientizare.
Primitivismul Avangarde
Și totuși, cum încearcă să justifice Avangarde (notorie pentru gherle și comenzi politice, și nu de ieri, de azi) o așa-zisă prăbușire a segmentului unioniștilor de la peste 70% acum un an, la numai 33% în primăvara lui 2023? Cum se poate explica inexplicabilul, basmul?!
Așa ceva s-ar putea explica, insistă aplaudacii așa-zisului sondaj, prin marea frică ce i-ar fi apucat pe români, văzând că Rusia a invadat Ucraina și temându-se că Unirea ar presupune un conflict deschis cu Rusia.
Avertizăm că scremerea de mai sus încalcă în mod flagrant orice percepții reale existente, orice logică și orice bun simț, încercându-se în mod premeditat compromiterea, deturnarea și îngroparea subiectului Unirii. Frica / spaima / groaza NU pot fi motivații într-o țară membră NATO și UE de amar de ani, fiind arhicunoscut că frontiera NATO reprezintă o linie de netrecut pentru trupele ruse. Fiți foarte circumspecți atunci când se încearcă legitimarea oricărei abjecții prin fluturarea ”fricii” și a ”spaimelor” celorlalți, care nici măcar nu-s demonstrate, ci sunt presupuse de la sine, ca un fel de dat. În sine, metoda e de o ghiolbănie extremă. Așa vrea Avangarde – laolaltă cu aplaudacii conformiști și progresistoizii din presă – să justifice o susținere ce NU poate fi justificată în nici un sistem de referință: o prăbușire de la peste 70% la numai 33% în mai puțin de 12 luni. Cine crede așa ceva (mai ales când instrumentul e Avangarde) ar trebui să aibă mari, mari nedumeriri legate de IQ-ul propriu. Românii nu sunt un trib din junglă și nici nu mai trăim în anii ‘90, așa că renunțați la primitivismul cu ”frica” și ”spaima”. În al doilea rând, o eventuală Unire / Reunire / Reunificare NU ar presupune în mod necesar un conflict deschis cu Rusia (de ce se vrea acreditarea acestei teze?!).
O altă explicație a susținătorilor compunerii Avangarde e că, vezi Doamne, în ultimele 12 luni românii ar fi avut acces la mai multe informații din și despre R.Moldova și ar fi realizat că acolo sunt mulți rusofili și ruși, iar asta i-a speriat. Din nou, accentul principal se pune pe frică. Pe de o parte, articolele/informațiile privind R.Moldova nu au crescut semnificativ față de anii trecuți, iar cele mai multe dintre articole și emisiuni au pus accentul pe aspectele pro-europene și pro-românești. Pe de altă parte, din nou amintesc că românii nu sunt un trib din junglă, iar sentimentele umane care ar prevala ar fi, cel mai probabil, cele vizând ajutorarea semenilor care vorbesc aceeași limbă, înțelegerea, solidaritatea și empatia, NU frica și spaima. Românii i-au ajutat și îi ajută cu tot ce pot pe ucraineni, chiar dacă aceștia sunt invadați de Rusia genocidară, fără să se teamă ca asta nu convine deloc Rusiei. Suntem țară NATO și UE, nu mai merge cu spaimele induse de case dubioase de sondare a așa-ziselor opinii.
Cine a finanțat sondajul Avangarde? Mizele făcăturii
Potrivit Avangarde, eșalonul întrebat despre Unire a fost alcătuit din numai 800 de persoane. Tot Avangarde susține, sec și succint, că și-ar fi autofinanțat sondajul. Haideți să fim serioși, curioșilor! Avem dubii majore referitoare la acest aspect. Nu cumva sondajul a fost comandat și finanțat de cineva din actuala guvernare PSD-PNL, pentru a justifica / scuza incompetența, tăcerea și miserupismul administrației Iohannis-USL privind dezideratul Unirii?
Modul în care a fost împroșcat sondajul Avangarde spune multe – a fost lansat înaintea comemorării Podului de Flori și în perspectiva manifestației pro-europene pe care Maia Sandu și PAS o organizează în Piața Marii Adunări Naționale, moment ce prefațează Summitul european de la Chișinău. Scopul sondajului Avangarde este, evident, compromiterea ideii de Unire, descurajarea și aplatizarea discursului unionist, cu atât mai mult în această conjunctură distopică, fiindcă narațiunea așa-zisei integrări europene a R.Moldova trebuie debitată prin toate gurile, la cea mai înaltă plenitudine a idioțeniei politice naționale, pe ambele maluri ale Prutului. Chiar nu miră pe nimeni că sondajul Avangarde a fost împrăștiat de toate oficinele progresiste și separatiste, fiind folosit din plin și de propaganda rusească (de exemplu, România TV). Nu miră pe nimeni nici că această făcătură e susțină de personaje care și-ar dori să lucreze și ele cu PSD-PNL, fiindcă e aiurea să n-ai job și contracte. Or asta se numește oportunism, nu expertiză.
Clamând așa-zisele frici și spaime ale românilor, sondajul servit de Avangarde ignoră o realitate pe care sociologii peștelui prăjit n-o vor putea îngropa niciodată, oricât vor face tumbe așa cum li se dictează de sus: sute de mii de români și-au pierdut rudele în războiul de Reîntregire, sute de mii de români au avut bunici și străbunici care au luptat împotriva Rusiei pentru Basarabia, au murit pentru idealul acesta sau au suferit în lagărele siberiene și în Gulagul de acasă. Basarabia e România! – Avangarde NU va scoate niciodată adevărul acesta din inimile și din mințile românilor, oricâte ”sondaje” ar împroșca la comandă.