În timp ce armata ucraineană face progrese în jurul Bakhmutului, wagneriții reușesc să avanseze în oraș, iar asta îi salvează pentru moment situația lui Prigojin


  • ACP
  • May 16, 2023 14:44
  • 1512
În timp ce armata ucraineană face progrese în jurul Bakhmutului, wagneriții reușesc să avanseze în oraș, iar asta îi salvează pentru moment situația lui Prigojin

Situația din Bakhmut, locul unde se dau cele mai grele lupte de pe frontul ucrainean începând din luna ianuarie, rămâne foarte complicată, după cum relatează Serviciile de Informații ale Apărării din Marea Britanie. 

Forțele grupului Wagner continuă să aibă succes în curățarea pozițiilor ucrainene din centrul orașului Bakhmut, unde înaintează încet, dar în același timp forțele ucrainene au făcut progrese tactice clare pe flancuri, pe care și le-au stabilizat în ultimele patru zile. 

Mai mult, pe lângă progresul către sudul orașului, atacurile armatei ucrainene au reușit să împingă trupele ruse de la nord-vestul orașului și astfel să îndepărteze linia frontului din zonă, ceea ce ar fi permis forțelor ucrainene să restabilească o utilizare mai sigură a celui mai important drum de aprovizionare al lor, 0506. 

Potrivit raportului serviciilor de informații britanice, Ucraina a oprit de asemenea și avansarea spre vest a Rusiei de-a lungul liniei Canalului Donețk-Donbas, transformând calea navigabilă într-un obstacol, ca parte a unei zone defensive adânci din jurul orașului Chasiv Yar. 

În condițiile acestea, când singurele succese ale rușilor vin din partea trupelor Wagner, poziția comandantului acestora, Prigojin, rămâne sigură cel puțin pentru o perioadă, deși oficialii ruși l-au amenințat că ar fi fost acuzat de trădare dacă ar fi retras trupele pentru că nu a primit suficiente muniții, conform Institutului pentru Studiul Războiului din Statele Unite.

Înlăturarea lui Prigojin ar perturba grav frontul rus în Bakhmut, iar acesta e un risc pe care Putin este puțin probabil să și-l asume, mai spun experții de la Institutul pentru Studiul Războiului – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.