Ankara acuză Washingtonul că vrea înființarea unui stat terorist în Siria


  • ACP
  • Apr 28, 2023 18:55
  • 783
Ankara acuză Washingtonul că vrea înființarea unui stat terorist în Siria

Șeful diplomației turce, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat că Statele Unite doresc instituirea unui "stat terorist" în nordul Siriei prin sprijinirea politică și militară a organizației teroriste YPG.

Într-un interviu acordat cotidianului Hürriyet, Çavuşoğlu a acuzat Washingtonul că își continuă parteneriatul cu YPG (aripa siriană a organizației teroriste PKK), sub pretextul luptei cu ISIL, deoarece ar dori instituirea unui stat terorist în Siria. 

"Organizația YPG încearcă să împartă Siria, iar SUA îi oferă sprijin de tot felul. YPG/PYD încearcă să înființeze un stat terorist, iar SUA îi antrenează și furnizează arme", a spus ministrul turc. 

Washingtonul este nemulțumit din cauza angajamentului recent al Ankarei cu Damascul, cu medierea Moscovei și Teheranului, a mai spus Çavuşoğlu, explicând că "angajamentul nostru cu regimul este o amenințare serioasă împotriva lor, a YPG. SUA nu ar trebui să fie ofensate, dar s-au retras deja din toate platformele stabilite pentru stabilitatea Siriei. Pentru ei există doar platforma anti-ISIL". 

Ministrul a amintit însă că a fost întemeiat un mecanism strategic de soluționare a problemelor, iar dialogul cu Statele Unite este mai stabil față de trecut, deși sprijinul american pentru YGP ar avea o importanţă foarte mare în relația dintre cele două țări.

Referitor la cererea Damascului de retragere a trupelor turce din nordul Siriei, Çavuşoğlu a spus: "Depunem eforturi pentru pace și stabilitate durabilă. Există rezoluția ONU și procesul de tranziție politică în curs. Retragerea noastră de acolo fără procesul de realizare (a tranziției) nu are rost. Organizațiile teroriste vor umple golul ... Dacă ne retragem, atunci vor veni alții să umple vidul. SUA susțin deja YPG". (sursa: https://www.hurriyetdailynews.com/us-wants-a-terror-state-in-syria-cavusoglu-182733)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.