Incidente violente, însoțite de o propagandă antiucraineană agresivă, au avut loc în ultimele săptămâni în mai multe lăcașuri de cult în care oficiau slujbe reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC), pe care autoritățile de la Kiev o acuză nu doar de legături strânse cu Patriarhia Moscovei, ci și de colaborare criminală cu serviciile de securitate ale Rusiei. Astfel, spune Kievul, mulți prelați ai UOC sunt, de fapt, FSB-iști sub acoperire care sădesc în mințile oamenilor ură față de statul ucrainean și toleranța față de invadatori, justificând crimele acestora. Mai grav, unii dintre prelații UOC au frunizat trupelor ruse informații importante despre poziția de luptă a trupelor ucrainene.
Dacă la mănăstirea Kyiv-Pecerska Lavra, veche de 980 de ani, clerul și enoriașii Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) au sfidat un ordin de evacuare, recurgând la circ și gesturi violente inclusiv împotriva presei occidentale, în incinta catedralei din orașul Hmelnîțkîi, vestul Ucrainei, un soldat ucrainean rănit pe front a fost snopit în bătaie de preoți și credincioși, filmarea care surprinde agresiunea devenind virală. PODUL a scris AICI.
Pentru că reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ucrainene (a Patriarhiei Moscovei, aflată în conflict deschis cu Biserica Ortodoxă din Ucraina, care a obținut autocefalia - sau independența ecleziastică - în 2019) se victimizează și acuză persecuții pe considerente religioase, retorica acesteia fiind propagată de Moscova și agenții săi, cititorii nefamiliarizați cu această problematică încurcată și sensibilă au nevoie să înțeleagă de ce UOC este atât de nocivă în Ucraina în general, dar mai ales în contextul situației conflictuale cu Rusia.
UOC – care susține în mod fals că a rupt legăturile cu Biserica Rusă în mai 2022 - este a doua biserică ca mărime din Ucraina, majoritatea credincioșilor ortodocși ucraineni aparținând de Biserica Ortodoxă a Ucrainei, formată în urmă cu patru ani prin unirea ramurilor independente de autoritatea Moscovei.
Rusia a catalogat ultimele acțiuni ale Kievului împotriva UOC drept crimă.
„Astfel de acțiuni scufundă din ce în ce mai mult Ucraina în Evul Mediu în cel mai rău sens al cuvântului", a perorat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, pe canalul său de Telegram.
Adjunctul șefului unui organism de stat ucrainean responsabil cu mănăstirile preciza, în luna martie, că o comisie guvernamentală a fost înființată pentru a lua decizii cu privire la situația contractului de închiriere al UOC pentru Pecerska Lavra din Kiev. Guvernul de la Kiev acuza, printre altele, că UOC a încălcat termenii contractului de închiriere și a construit ilegal clădiri în incinta complexului monahal. UOC a respins aceste acuzații.
Euractiv.com a publicat recent opinia analistul politic ucrainean Roman Rukomeda care arată că „pentru a-și proteja statalitatea, Ucraina trebuie să rezolve problema structurilor influente care afectează inimile și mințile societății ucrainene - biserica ortodoxă rusă a Patriarhiei Moscovei (Biserica Ortodoxă Ucraineană - UOC), care continuă să joace un rol nesănătos în interiorul comunității ortodoxe”
Redăm mai jos opinia lui Roman Rukomeda:
„La un an de la atrocitățile rusești de la Bucha, Rusia a peluat din nou conducerea în Consiliul de Securitate al ONU.
Această situție demonstrează cât de slabe sunt instituțiile internaționale, nefiind capabile să oprească agresiunea rusească, ba mai mult permițând ca dreptul internațional să fie călcat în picioare de Rusia.
Ucraina luptă pentru valorile și principiile occidentale, în special drepturile și libertățile omului, libertatea, suveranitatea și independența statului. Prețul pe care Ucraina îl plătește acum pentru susținerea acestor valori este cel mai mare - viețile celor mai buni oameni ai săi.
Pentru a-și proteja statalitatea, Ucraina trebuie să înfrunte și structurile influente care afectează inimile și mințile din societatea ucraineană - biserica ortodoxă rusă a Patriarhiei Moscovei, care continuă să joace un rol nesănătos în interiorul comunității ortodoxe.
Timp de aproximativ o sută de ani, după ce bolșevicii conduși de Iosif Stalin au distrus biserica ortodoxă rusă anterioară, noua biserică reconstruită pe ruinele acesteia a fost o instituție subordonată KGB-ului sovietic. A fost un instrument de subversiune, care colecta informații și spăla mințile oamenilor după dorința Kremlinului.
Anchetatorii și analiștii europeni, și anume autorii studiul Preliminary Lessons from Russia's Unconventional Operations During the Russo-Ukrainian War (Lecții preliminare dobândite în urma operațiunilpr neconvenționale ale Rusiei în timpul războiului ruso-ucrainean), realizat de Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (Institutul Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare și Securitate), raportează că Biserica Ortodoxă Rusă a oferit o platformă de exprimare agenților ruși angajați ideologic în Ucraina care au susținut invazia.
Pe lângă eforturile depuse de a sprijini operațiunile de dezinformare rusești, preoții acesteia au fost recrutați și coordonați pe scară largă de serviciile speciale rusești. Mănăstirile și bisericile lor au fost folosite ca adăposturi sigure pentru echipamente și personal militar.
Analiștii au concluzionat că folosirea religiei ca acoperire este o metodă uzitată adesea (și nu ocazional) de servicii speciale rusești, care își creează mecanismele de protecție datorită sensibilității politice față de chestiunile religioase. De aceea eforturile de a determina biserica rusă din Ucraina să se supună legislației naționale nu sunt, în realitate, presiuni de natură spirituală.
În ultimii ani, Biserica Ortodoxă Rusă a preluat controlul asupra siturilor religioase centrale din Kiev și din multe alte orașe și localități ucrainene, jucând rolul unui instrument important de destabilizare internă. Se pare că Biserica Ortodoxă Sârbă face același lucru în întreaga regiune a Balcanilor de Vest.
Pentru autoritățile ucrainene, obligarea Bisericii Ortodoxe Ruse să respecte regulile fără a încălca legislația națională a devenit o problemă majoră de securitate națională în timpul războiului.
De aceea, acum, „preoții ortodocși ruși din serviciile de informații", mulți dintre ei fiind, de fapt, ofițeri de securitate ruși (FSB), precum preotul-șef Kirill Gundiaev (Patriarhul Kirill al Moscovei și al întregii Rusii), care a lucrat în anii 1970 la Geneva pentru fostul KGB sovietic, potrivit investigațiilor realizate de presa elvețiană, fac eforturi susținute pentru a convinge că, în Ucraina, este vorba despre „presiuni asupra libertății religioase".
Nu există însă astfel de presiuni. Există o presiune asupra rețelei de informații rusești, care a încercat să destabilizeze societatea ucraineană în timpul războiului. Iar autoritățile ucrainene sunt extrem de blânde și îngăduitoare cu acești „preoți agenți secreți ai Rusiei", cerându-le să respecte legislația ucraineană și să se supună legilor în vigoare.
În concluzie, mulți „preoți agenți" ai Bisericii Ruse nu dau doi bani pe statul ucrainean și legile acestuia, făcând apel la oameni să folosească forța și să "protejeze bisericile" prin violență, deși nu îi atacă nimeni.
În multe locuri, autoritățile centrale sau locale doar suspendă contractele de închiriere ale Bisericii Ortodoxe Ruse, cum e și cazul Kyivo-Pecerska Lavra (Lavra Peșterilor) din capitala ucraineană.
Noi, ucrainenii, înțelegem că pacea reală poate fi obținută doar prin eliberarea totală a teritoriilor noastre și prin înfrângerea militară a Rusiei, dar și - prin integrarea țării noastre în NATO și primirea de garanții de securitate pentru perioada de dinaintea integrării”.
În imaginea de mai sus este surprins mitropolitul Pavlo, starețul lavrei Kiev-Pecherska Lavra, înconjurat de ofițeri de securitate ucraineni. Pavlo este acuzat că a justificat agresiunea rusă din Ucraina, o infracțiune penală, afirmând anterior invaziei rusești că oricum „Crimeea nu a fost niciodată ucraineană”.
El a fost plasat, sâmbăta trecută, în arest la domiciliu pe fondul acuzațiilor de colaborare cu invadatorii ruși, aduse de autoritățile ucrainene membrilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene.