Jaful continuă. Parlamentarii PSD, PNL și UDMR vor să majoreze cu 180 numărul sinecurilor de la haotica ANRE, autoritatea care a zăpăcit facturile la energie și are șefi plătiți chiar și cu 12.000 euro pe lună


Jaful continuă. Parlamentarii PSD, PNL și UDMR vor să majoreze cu 180 numărul sinecurilor de la haotica ANRE, autoritatea care a zăpăcit facturile la energie și are șefi plătiți chiar și cu 12.000 euro pe lună

Presshub dezvăluie că cinci parlamentari de la PSD, PNL și UDMR sunt inițiatorii unei modificări legislative care propune suplimentarea numărului de angajați de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), cu 180 de posturi.

ANRE are, în prezent, 350 de angajați, dar parlamentarii vor să ridice organigrama până la 530 de posturi. Autoritatea este renumită pentru salariile colosale ale conducerii și, în ultimul an, mai ales pentru haosul facturilor la energie.

Autoritatea a fost în centrul scandalului facturilor la energie, în urmă cu un an, când Dumitru Chiriță, președintele său, a găsit de cuviință să plece în concediu de odihnă în Republica Dominicană. Mai trebuie spus că ANRE a aprobat creșterea cu 85% a prețului gigacaloriei în București, până la 980 de lei, chiar în momentul în care președintele instituției era în binemeritata vacanță, mai arată Presshub

În acest moment, Autoritatea care reglementează piața de energie din România este condusă în continuare de Dumitru Chiriță și de vicepreședinții Zoltan Nagy-Bege și Mircea Man, deși le-au expirat mandatele încă din toamnă.

De altfel, în urma criticilor de anul treut, Marcel Ciolacu, președintele PSD, promitea că actuala conducere va fi schimbată la sfârșitul anului trecut, lucru care, desigur, nu s-a întâmplat. 

În luna ianuarie, președintele Klaus Iohannis a promulgat OUG prin care mandatele conducerii ANRE sunt prelungite cu șase luni. 

Conform unor surse citate de G4Media, motivul pentru care Guvernul prelungește mandatul lui Chiriță este pregătirea terenului ca baronul PSD Marian Neacșu, care în prezent este secretar general al Guvernului, să preia în luna mai conducerea ANRE. 

Conform declarației de avere, Chiriță, căruia i se mai spune și „electricianul lui Dragnea” (foto sus centru), este unul dintre cei mai bine plătiți angajați ai statului, în 2021 încasând salarii de peste 710.000 lei,  aproximativ 59.620 de lei pe lună (în jur de 12.000 de euro). Datorită prelungirii mandatului acesta va mai încasa încă aproximativ 350.000 de lei, adică aproape 71.000 de euro.Vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege, care primește și el prelungire, a avut și el o medie a salariului de 52.200 de lei, în timp ce membrii Cornelia Sulger și Gabriel Gheorghe, puși în funcție de către PSD, respectiv ALDE, au avut venituri lunare de aproximativ 45.000 de lei. Declarațiile de avere ale lui Chiriță AICI

Dumitru Chiriță

Cei cinci parlamentari care propun modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei sunt Ioan Mang (PSD), Özmen Oana-Marciana (PNL), Bende Sándor, Antal István-Loránt, Császár Károly Zsolt de la UDMR.

Aceștia se declară îngrijorați de faptul că ANRE nu mai face față volumului de muncă, considerând că acesta ar fi crescut în ultima vreme, odată cu numărul tot mai mare de petiții și de reclamații  ale consumatorilor de energie, motiv pentru care propun înființarea a 180 de posturi noi. Surprinzător, aceștia nu propun soluții pentru rezolvarea problemelor în vederea reducerii reclamațiilor, ci personal suplimentar care să le răspundă cetățenilor.

Proiectul a trecut de Camera Deputaților și acum este la Senat.

Guvernul nu susține însă proiectul, pe motiv de creștere prea mare a cheltuielilor bugetare.

“Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea art. 7 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, cu modificările și completările ulterioare, în sensul suplimentării numărului maxim de posturi din Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu 180, respectiv de la 350, aprobat în prezent, la 530 de posturi”, se arată într-o Notă recentă a Executivului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.