Rusia își mărește producția de armament și caută, în același timp, să achiziționeze și mai multe arme, având, de fapt, în vedere prelungirea războiul împotriva Ucrainei, a apreciat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu publicat în The Guardian.
„Președintele Putin nu are niciun plan de pace, el planifică, de fapt, continuarea războiului din Ucraina", a spus Stoltenberg, adăugând că Rusia „se apropie de regimuri autoritare precum Iran sau Coreea de Nord pentru a obține mai multe arme".
Ca atare, țările occidentale vor trebui să fie pregătite să susțină în continuare Ucraina cu muniție și să-i acorde suportul necesar pentru o perioadă lungă de timp.
„Această necesitate va continua să existe, deoarece este un război de uzură; este vorba despre capacitatea industrială de a susține sprijinul", a declarat el pentru The Guardian.
Potrivit șefului NATO, în timp ce noi contracte pentru producția de armament sunt în lucru, „rata prezentă a consumului de muniție este mai mare decât rata de producție".
Jens Stoltenberg mai spune că și-ar dori ca țările membre NATO să fie de acord, la următorul summit al alianței, care va avea loc la Vilnius, capitala Lituaniei, să aloce cel puțin 2% din PIB pentru apărare.
Luptele aprige, care se concentrează în prezent în jurul Bahmut, în estul Ucrainei, demonstrează că Rusia este dispusă „să trimită mii și mii de soldați în plus, să facă multe victime pentru câștiguri minime", a declarat șeful NATO.
La fel de important, a mai opinat Stoltenberg, ar fi descurajarea Chinei în a furniza arme Rusiei, care, de asemenea, duce lipsă de muniții cheie.
China, al cărei lider, Xi Jinping, a vizitat Moscova la începutul săptămânii, a fost informată de către NATO că vor exista „consecințe" dacă va furniza suport letal Moscovei.
Dacă Beijingul chiar dorește să fie un mediator serios în acest conflict, ar trebui să încerce să înțeleagă „perspectivele Ucrainei" și să trateze direct cu președintele Zelenski. Stoltenberg a mai spus că orice inițiativă de pace este de apreciat, dar a subliniat faptul că Beijingul nu a condamnat încă invazia rusă.
Stoltenberg apreciază că Occidentul a furnizat suficiente echipamente militare, inclusiv tancuri, vehicule de luptă și artilerie, „pentru a le permite ucrainenilor să recucerească teritoriul pentru a elibera tot mai mult și mai mult și mai mult teren" acaparat de Rusia după invazia inițială din februarie 2022.