Pe de-o parte avem ”demitizarea” românilor, pe de alta, ”mitizarea” ucrainenilor. Făcute de aceiași oameni care nu văd vreo contradicție internă


Pe de-o parte avem ”demitizarea” românilor, pe de alta, ”mitizarea” ucrainenilor. Făcute de aceiași oameni care nu văd vreo contradicție internă

Pe de o parte avem deconstrucția națiunii române, cu „demitizarea” istoriei, punerea în mișcare a tot felul de mecanisme menite să anuleze orice fel de legături cu tradiția.

Pe de altă parte avem construirea accelerată a națiunii ucrainene, cu o efervescentă componentă mitizantă, vedem cum se nasc „legendele” sub ochii noștri (pilotul „Fantoma Kievului”, grănicerul care a înjurat corabia rusească și a fost ucis în luptă etc.).

Istoria ucraineană este re-mitizată din fuga calului, se inventează tradiții, „se uită” chestii etc.

Ce au în comun cele două dezvoltări cu sensuri aparent divergente? Sunt promovate concomitent de aceleași personaje publice. Pe de o parte avem „demitizarea” românilor, pe de alta „mitizarea” (sau mistificarea?) ucrainenilor - făcute de aceiași oameni care nu văd/ nu simt nici o contradicție internă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.