PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, s-a înălțat la Cer. ”Episcopul Mesian a întrupat curajul și demnitatea românească, dar mai ales credința creștină, în cei mai cumpliți ani ai comunismului”


PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic de Lugoj, s-a înălțat la Cer. ”Episcopul Mesian a întrupat curajul și demnitatea românească, dar mai ales credința creștină, în cei mai cumpliți ani ai comunismului”

Episcopul greco-catolic de Lugoj – PS Alexandru Mesian – a trecut la Domnul. Scriitorul, traducătorul și teologul Cristian Bădiliță punctează următoarele, pe contul de Facebook al domniei sale: 

”Episcopul Mesian a întrupat curajul și demnitatea românească, dar mai ales credința creștină, în cei mai cumpliți ani ai comunismului. A studiat teologia pe ascuns, fiind hirotonit, tot pe ascuns, preot greco-catolic (anii 1960-1970). Nici părinții nu știau că fiul lor este preot și că slujește, în fiecare dimineață, liturghia, în propria lor casă”.

Podul.ro vă prezintă în integralitate comentariile domnului Cristian Bădiliță: 

”S-a stins din viață Episcopul greco-catolic de Lugoj Alexandru Mesian, născut în 1937. Poporul iubitor de ticăloși, analfabeți și lichele comuniste nu-l cunoaște și nu-l plînge. Mass-media oficială, promotoare a ‹valorilor› anilor 1950, nu va difuza nicio știre. 

Eu l-am cunoscut și plîng dispariția Epsicopului Mesian, unul dintre cei datorită cărora nu mi-am recuzat definitiv identitatea de român. Episcopul Mesian a întrupat curajul și demnitatea românească, dar mai ales credința creștină, în cei mai cumpliți ani ai comunismului. A studiat teologia pe ascuns, fiind hirotonit, tot pe ascuns, preot greco-catolic (anii 1960-1970). Nici părinții nu știau că fiul lor este preot și că slujește, în fiecare dimineață, liturghia, în propria lor casă. 

După 1990, Alexandru Mesian a fost vicar al Episcopului Ploscaru, autorul extraordinarului volum Lanțuri și teroare, apoi episcop de Lugoj. 

Ultima dată l-am întîlnit pe PS Mesian la Blaj, în 2018. După ce am încheiat conferința despre geniul greco-catolic românesc a venit să mă îmbrățișeze (se mișca deja foarte greu) și a izbucnit în lacrimi. Emoționat am început și eu să plîng. De fericire. Bătrînul acela eroic stătea la pieptul meu ca un copil, binecuvîntînd suferințele pe care le îndurase de-a lungul vieții, inclusiv pentru libertatea celor care se închină și acum sutanelor securiste, cu nepăsarea tablei de zinc. 

Mulțumesc pentru lacrimile de împăcare și lumină, Preasfințite Alexandru Mesian! Slujba de înmormîntare va fi miercuri, la Lugoj. Dumnezeu să-l odihnească!

Foto: PS Mesian alături de Papa Francisc”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.