Vasile Dîncu nu are emoții în ce privește „rotativa” din luna mai, apreciind că președintele Iohannis are experiență „în a pune premieri din partea PSD, din vremuri imemoriale”


Vasile Dîncu nu are emoții în ce privește „rotativa” din luna mai, apreciind că președintele Iohannis are experiență „în a pune premieri din partea PSD, din vremuri imemoriale”

Într-o declarație la RFI, președintele Consiliului Național al PSD, controversatul Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării care spunea că Ucraina ar trebui să încheie pacea cu Rusia chiar dacă va fi nevoită să cedeze teritorii, și-a exprimat convingerea că liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, va desemna fără probleme premierul propus de PSD la rotativa care ar trebui să se întâmple la sfârșitul lunii mai 2023, potrivit înțelegerii inițiale convenite de PNL și PSD.

Context. În ultimele luni au existat tot mai multe semnale, venite pe canale neoficiale, potrivit cărora între cele două partide există divergențe cu privire la aplicarea rotativei. Președintele Klaus Iohannis nu s-a grăbit nici el să lămurească situația, deși este liderul din umbră al PNL, amplificând incertitudinea odată cu recentele declarații potrivit cărora va lua decizia care i se va părea cea mai bună pentru România.

Vasile Dîncu a opinat, la RFI, că „Iohannis a vrut să arate că nu este un simplu contabil, că nu este doar un notar care înregistrează un act politic, ci că mai are putere. Evident, domnia sa este cel pe semnătura căruia se pune ștampila, cum se spune în birocrația dâmbovițeană și atunci a vrut să arate că deși se află în ultimii doi ani de mandat, încă are putere și că poate lua decizii (...). Evident că domnia sa are decizia, conform Constituției, dar eu cred că președintele Iohannis nu vrea nici un fel de destabilizare, nu cred că își dorește ca Guvernul să cadă și să ajungem eventual la alegeri anticipate, așa încât sunt sigur că se va comporta constituțional. Are experiență în a pune premieri din partea PSD-ului, din vremuri imemoriale, să spunem așa”.

Întrebat dacă PSD are încredere deplină în partenerii de coaliție de la PNL, social-democratul a răspuns: „Da, dincolo de unele dezbateri care apar câteodată și apar în mass-media, în mod firesc, fiecare partid caută să-și păstreze electoratul, caută să-și aducă o continuă irigare a opțiunilor pentru el, să păstreze încrederea oamenilor și atunci câteodată cred că apar polemici de multe ori artificiale cu privire la anumite teme, dar dincolo de aceste lucruri, între PNL și PSD, cu UDMR, evident, ca un fel de catalizator al relației, lucrurile au mers conform proiectului (...). Avem încredere că lucrurile până la urmă vor merge așa cum am stabilit, fără nici o sincopă”.

La jumătatea lunii februarie, surse din PNL și PSD declarau pentru HotNews.ro că rotația premierilor s-ar putea amâna până la toamnă în condițiile în care contextul de securitate din regiune se deteriorează. Discuțiile ar fi avut loc în cerc restrâns la nivelul liderilor din primul eșalon, fără a fi luată vreo decizie în acest sens.

Marcel Ciolacu le-ar fi transmis liderilor social-democrați, într-o ședință a Biroului Permanent, că există probleme cu cea dea treia tranșă de plată din PNRR și că dacă banii vor întârzia să vină, nu este dispus să preia funcția de premier.

În 20 februarie, Ciolacu și Ciucă s-ar fi înțeles să suspende discuțiile și negocierile pe rotativă, susțineau surse din ambele partide. De altfel, în spatele ușilor închise, premierul Nicolae Ciucă le-ar fi transmis liberalilor, în ședința Biroului Executiv, că în următoarea perioadă să evite atacurile la adresa PSD și să concentreze asupra obiectivelor guvernării.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.