Vor reuși plagiatorii Bode și Ciucă acolo unde Dragnea și Carmen Dan au eșuat? Declic: „Cum îi explic copilului meu că hoții sunt liberi, iar eu am ajuns la pușcărie pentru că am protestat pașnic?”


Vor reuși plagiatorii Bode și Ciucă acolo unde Dragnea și Carmen Dan au eșuat? Declic: „Cum îi explic copilului meu că hoții sunt liberi, iar eu am ajuns la pușcărie pentru că am protestat pașnic?”

Delic a demarat o campanie de strângere de semnături pentru o petiție prin intermediul căreia să fie oprită intenția actualei guvernări de a-i trimite la închisoare pe cetățenii care protestează pașnic, limitând astfel dreptul constituțional la liberă exprimare și la libertatea întrunirilor și transformând România într-o țară cu regim totalitar.

Articolul 39 din Constituția României stipulează foarte clar în privința libertății întrunirilor - „Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme” - or cei doi semnatari controversați ai unei jenante propuneri legislative de modificare a codului penal, premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne, Lucian Bode, urmăresc anularea acestui drept. 

Într-o scrisoare deschisă, mai multe ONG-urile au susținut, de asemenea, recent, că inițiativa legislativă este „în oglindă” cu o propunere a PSD din 2017 care însă nu s-a mai materializat ca urmare a reacției publice.

„Sunt convins că vor exista argumente pro şi contra, dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja şi preveni faptele antisociale care pun viaţa în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine şi siguranţă publică, dar şi sentimentului de siguranţă cetăţenesc", a răspuns plagiatorul Lucian Bode pe Facebook.

 

Declic: „PNL, prin premierul Ciucă și ministrul de Interne Bode, intenționează să transforme România într-un regim similar celui din Rusia lui Putin. Dacă proiectul lor devine lege, simplul fapt de a protesta în stradă sau de a-ți cere pașnic drepturile poate fi catalogat ca un act ilegal.

Acest proiect a mai fost propus și în trecut, în timpul mandatului lui Liviu Dragnea, când ministra Carmen Dan a încercat să trimită la închisoare protestatarii. Acea inițiativă a eșuat din cauza presiunii fără precedent a societății.

Acum, PNL nu doar că reia această inițiativă, dar înăsprește pedepsele propuse de predecesorii din PSD. Conform proiectului, este suficient ca 2 oameni să iasă împreună în piața publică și să scandeze cu voce tare o lozincă pentru a ajunge 7 ani la închisoare.

Dacă aceste modificări ale Codului Penal devin realitate, proteste ca cele de la momentele #REZIST sau Toți pentru Justiție ar deveni încălcări grave ale legii. Sutele de mii de participanți la un asemenea protest ar deveni infractori și ar putea fi trimiși la închisoare.

O manifestare masivă spontană de dimensiunea protestelor #REZIST poate fi ușor încadrată la „tulburarea ordinii publice”. Iar scandările anti-corupție pot fi considerate de un sistem judiciar aservit puterii drept injurii la adresa membrilor guvernului. Astfel, conform Codului Penal propus de PNL, participanții ar face ani grei de închisoare.

Un regim autocratic cu un asemenea Cod Penal în vigoare ar putea anula orice tentativă de protest antiguvernamental. Violențele jandarmilor ca cele din 10 august ar deveni legitime. Iar victimele care acum își caută dreptatea în instanță ar deveni infractori după gratii.

Semnează petiția dacă nu vrei ca o mână de politicieni rupți de realitate să anuleze tot ce am câștigat în România, la Revoluție.” PUTEȚI semna AICI

Antoniu, reprezentant Declic: „Un proiect care pune eticheta de infractori pe toți cei ce protestează”.

 „Dacă 2 oameni ies în stradă și scandează la portavoce împotriva cuiva din Guvern, atunci sunt pasibili de închisoare. Până la șapte ani de închisoare! Asta pentru că sunt vinovați de „tulburarea liniștii publice” și au adus „grave prejudicii demnității unor persoane” [1].

Mai mult, autoritățile vor avea dreptul să le intercepteze protestatarilor convorbirile și corespondența privată. Practic, ne întoarcem în decembrie 1989.

Dar, într-o democrație, libertatea de a critica puterea este esențială pentru a stopa derapajele tiranice. Iar atunci când politicienii cu idei dictatoriale apar pe scena publică, protestul în stradă este mecanismul nostru de autoapărare.

Ei bine, pe Ciucă și Bode atât i-a dus capul și atât au înțeles din ideea de democrație. Au decis ei, așa, că cine iese în stradă împotriva lor este numai bun de băgat la închisoare. Cu o asemenea lege, când mergem alături de membrii Comunității Declic să depunem o petiție, devine ilegal.

Riscul ca în curând să fiu vizitat la închisoare de familia mea este cât se poate de real. Nu exagerez. Cum să-i explic eu copilului meu, când mă va vizita la închisoare, că hoții sunt liberi și eu în spatele gratiilor? Și în situația mea se vor afla, poate, mii de alți români care au protestat pentru justiție, pentru natură, pentru o țară mai bună.

Ciucă și Bode sunt la un pas să reușească, fără efort, acolo unde Dragnea și ai lui au eșuat: paralizarea protestelor de stradă. Calculele lor se bazează pe faptul că nu vom avea nicio reacție, că vom tăcea. Încearcă marea cu degetul în speranța că nimeni nu le va observa parcursul către dictatură.

Și-au făcut mutarea și acum așteaptă reacția noastră pentru a vedea dacă pot merge mai departe. Or fi ei dictatori în devenire, dar deocamdată trăim în democrație și avem alegeri la anul.

Răspunsul nostru trebuie să vină rapid și să transmită un mesaj clar. Suntem tot aici și nu avem de gând să cedăm nimic din ce s-a câștigat cu vărsare de sânge la Revoluția din ‘89. Așa că am scris o petiție prin care le cerem senatorilor să respingă acest proiect care ne apropie de Rusia lui Putin.

În anii protestelor #REZIST și Toți pentru Justiție am reușit să oprim guvernul PSD să distrugă democrația pentru că am fost sute de mii. Vom reuși și de data aceasta, doar dacă ne strângem consistent rândurile. Dacă cei din PNL vor vedea că am rămas mulți, uniți și hotărâți, atunci vor da înapoi.

Nu avem mult timp, trebuie să ne mobilizăm în număr foarte mare înainte ca proiectul lui Ciucă și Bode să avanseze în Senat, unde a fost deja depus. Astfel, parlamentarii vor vota în comisii și în plen știind că zeci, poate sute de mii de oameni le cer să respingă proiectul.

Poți face primul pas chiar acum. Semnează petiția, spune-le parlamentarilor că un proiect care anulează dreptul de a protesta, câștigat la Revoluție, nu are cum să treacă prin Parlamentul României.” Petiția poate fi semnată AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.