APEL către toți românii basarabeni de acasă și din Diasporă. Haideți să dezbatem: ce facem mai departe cu ”statul moldovenesc”, cu R.Moldova? Viitorul e Rusia, Putin și CSI, sau Reunificarea cu România, Patria-Mamă, devenind astfel parte integrantă a NATO și a UE?


APEL către toți românii basarabeni de acasă și din Diasporă. Haideți să dezbatem: ce facem mai departe cu ”statul moldovenesc”, cu R.Moldova? Viitorul e Rusia, Putin și CSI, sau Reunificarea cu România, Patria-Mamă, devenind astfel parte integrantă a NATO și a UE?

Mă adresez românilor și tuturor cetățenilor responsabili din stânga Prutului, celor de Acasă și din Diasporă!

Pe dodoniștii, șoriștii și rătăciții care îl așteaptă pe Putin sau au o altă viziune antiromânească, îi rog să nu piardă timpul cu intervenții de grotă. Îi vom bloca din start.

Situația deplorabilă, chiar catastrofală în care a ajuns R. Moldova, mă obligă să ies din casă, să nu tac, să caut părtași de idei și să întreb sincer – frați români basarabeni, ce facem mai departe? Am ținut sfat cu vechii camarazi din Mișcarea pentru Eliberare Națională și Renaștere Românească, inclusiv cu deputații români din Primul Parlament, care au votat Declarația de Independență față de imperiul rusesc. 

Am constatat că toți cetățenii din stânga Prutului, indiferent de etnie, au ajuns într-o stare de marasm total, din care nu-i mai poate salva absolut nimeni, decât ei înșiși. 

Generații întregi, pe parcursul ocupației rusești, au luptat pentru revenirea noastră în spațiul național românesc, pentru revenirea noastră ACASĂ. Pentru această rezistență au fost exterminați prin foamete organizată și deportări în masă, au fost băgați la casa de nebuni și în pușcării, au fost deznaționalizați și prigoniți în lumea mare. 

Atunci când a apărut o șansă nesperată, noi, românii din stânga Prutului, am îmbrățișat-o imediat. Am readus acasă Limba Română, Alfabetul Latin, Tricolorul Național, imnul „Deșteaptă-te, române!”, Suveranitatea. În final, ne-am desprins de imperiul rusesc, votând Declarația de Independență față de imperiul rusesc în 27 august 1991. 

Când mai aveam de făcut un singur pas și ajungeam ACASĂ, a venit din nou peste noi, cu război, imperiul rusesc, îngropând visul nostru cel românesc în tranșeele de la Nistru în anul 1992. 

Au trecut 32 de ani de pretinsă independență, dar am rămas sub dominație rusească. Regimurile care s-au perindat – Lucinschi, Voronin, Lupu, Filat, Plahotniuc, Șor, Dodon – toți ne-au ținut legați de spațiul rusesc. 

Cu părere de rău, azi constatăm aceeași situație:

- Agenții Rusiei imperiale sunt infiltrați în toate structurile statului și ei fac politicile;

- Regimul rusesc din stânga Nistrului este favorizat pentru a se menține în continuare la putere;

- Spațiul informațional aparține străinilor și chiftește de propagandă rusească;

- Republica Moldova se află în continuare pe orbita imperială, zisă CSI;

- Reformele structurale – justiție, procuratură, administrație publică, independența mass-mediei – sunt doar un bluf;

- Sistemul de învățământ este unul impus de către agenții Moscovei, agenți în frunte cu Lucinschi. Manualele sunt pline de minciuni imperiale.

- Presa românească a fost marginalizată și gâtuită, inclusiv cu ajutorul serviciilor rusești de la București și Berlin;

- Narativele rusești, gen – limbă moldovenească, neutralitatea, avantajele CSI-ului, „eliberarea” Ucrainei de naziști, etc. – sunt prezente la orice pas, fără a fi contracarate;

Odată cu declanșarea războiului din Ucraina de către Rusia imperială, pericolul ocupației rusești a crescut exponențial. Astăzi, mai suntem relativ independenți datorită, exclusiv, Ucrainei, care ține piept criminalilor din Rusia. 

Declarațiile, gen salvare prin neutralitate, prin integrare europeană, dar fără NATO, înarmarea armate naționale, sisteme antiaeriene sunt bune pentru adormiți în poveștile populare. În fața tăvălugului imperial rusesc, niciuna dintre ele nu rezistă mai mult de 3-4 ore! 

Ce facem? Capitulăm și acceptăm să ne transformăm în rumeguș pentru a mări „lumea rusă” sau renaștem ca pasărea Phoenix? Este o întrebare existențială!

Cum poate fi auzită vocea noastră, a românilor? Doar de la o tribună publică – a primăriei, a județului, a Parlamentului și Guvernului. 

Cum ajungem acolo? 

Astăzi avem în jur de 15(!) partide cu valențe unioniste. Dar nici unul dintre ele nu a ajuns la tribuna Parlamentului. Catastrofal, la ultimele alegeri „salvatorii unioniști” au adunat doar 0,4%! Noi, românii din stânga Prutului, care depășim 85% din populație, după 32 de ani de independență, am ajuns să nu avem reprezentare parlamentară!

Ce variante am avea?

- Fiecare partid participă separat;

- Românii basarabeni împreună cu numeroasa Diasporă propun o Listă Națională.

Pentru Lista Națională e nevoie de a coagula toate entitățile care se declară adepte ale revenirii în spațiul românesc. 

Ce facem dacă acest lucru nu se reușește? Dacă președintele de partid se împotrivește? Dacă fac jocul Rusiei sau anumitor servicii, care nu permit unificarea? Dacă…

Suntem cu toții în căutarea unui răspuns. Facem apel către toți românii basarabeni de acasă și din Diasporă să se dea cu părerea, să se expună deschis, să propună soluții concrete la întrebarea de bază – ce facem mai departe cu statul moldovenesc, cu R. Moldova?

Suntem siguri că împreună putem evalua corect situația catastrofală în care ne aflăm și să propunem, tot împreună, varianta convenabilă pentru toți cetățenii R. Moldova. Dumneavoastră cum vedeți salvarea noastră și ce propuneți să facem împreună, unindu-ne în cuget și simțiri?

Vă invit să discutăm și să venim cu propuneri concrete pentru cele 3 variante:

1.Republica Moldova își vede viitorul în spațiul post-sovietic, în CSI, în frunte cu Rusia lui Putin;

2.Republica Moldova dezvoltă teoria moldovenismului stalinist-civil și investește toate resursele, împrumuturile de miliarde și energiile cetățenilor pentru întreținerea statului moldovenesc, în beneficiul deputaților, miniștrilor, nomenclaturii de partid, administrației centrale și locale, birocrației, mafioților de la putere și ONG-urile de sub poala guvernanților;

3.Toți cetățenii responsabili din Republica Moldova, indiferent de etnie și partide, se unesc în jurul unui singur Ideal – Reunirea cu Patria-Mamă – România, devenim parte integrantă a Uniunii Europene sub protecția NATO! 

Ce variantă alegem? Cum ne organizăm ca să devenim o forță reală, capabilă să scoată din sărăcie și disperare milioane de cetățeni, să le reîntoarcă speranța în viitor? 

Vă rog să vă implicați! Fiecare gând, idee, propunere sunt prețioase pentru a lua o decizie fundamentală pentru toți românii de acasă și din Diasporă!

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.