VIDEO. Incredibilele căi ferate ucrainene. În plin război, trenurile Ucrainei întârzie mai puțin și mai rar decât ale CFR-ului / „Da, suntem obsedați de respectarea programului”


VIDEO. Incredibilele căi ferate ucrainene. În plin război, trenurile Ucrainei întârzie mai puțin și mai rar decât ale CFR-ului / „Da, suntem obsedați de respectarea programului”

O analiză a publicației Wall-Street indică nu doar că Ukrzaliznîţean (UZ), Compania de Căi Ferate a Ucrainei, a fost pe profit în 2021, în vreme ce compania similară din România a înregistrat pierderi uriașe (și la călători, și la mărfuri), ci și faptul că, în plină invazie, trenurile ucrainene au avut întâzieri incomparabil mai mici față de trenurile CFR-ului.

Wall-Street își bazează o parte a analizei sale pe cifrele publicate recent de CEO-ul UZ, Alexander Kamîșin (foto mai jos), 39 de ani, care vine din mediul privat. Prin comparație, în privința căilor ferate și a gestionării acestora de către stat, România, și nu Ucraina, pare afectată de război. Și știm cu toții care sunt războaiele ce nu se mai termină: corupția și incompetența.

Deși deținută de stat, UZ a fost mult timp una dintre cele mai profitabile companii din Ucraina. Abia în 2020 a mers masiv în pierdere (peste 400 de milioane de dolari), dar în 2021 a trecut iar pe profit, încheind anul pe plus, chiar dacă doar cu 16 milioane de dolari (față de peste 100 de milioane în 2019) - principala cauză fiind majorarea tarifelor pentru transportul de marfă, care nu a dus însă la o reducere a volumului acestuia. Ca termen de comparație, tot în 2021 CFR Călători a avut pierderi de peste 130 de milioane de dolari în 2021, iar CFR Marfă, 70 de milioane, arată Wall-Street.

 

Ce se întâmplă însă cu căile ferate ucrainene în plin război? Kamișin a postat recent o performanță umilitoare pentru România: pe 15 ianuarie, 97% dintre trenuri au plecat fără întârzieri și 96% au ajuns fără întârzieri. În toamnă, procentul era ceva mai mic – 85%.

„Nu vreau să fiu cel mai plictisitor tip de la petrecere, dar da, ieri am avut o altă zi foarte bună, conform programului:

- 97% dintre trenuri au plecat la timp.

- 96% dintre trenuri au sosit la timp

Da, suntem obsedați de respectarea programului”, scrie Kamîșin într-o postare pe Twitter.

 

Pe de altă parte, cel mai recent raport privind calitatea serviciilor CFR Călători (2020) arată că, la noi, într-un an de pandemie, deci cu mai puține riscuri de incidente, 31,47% din trenuri au întârziat la sosire în stația de destinație. În 2019, când nu era pandemie, peste 40% din trenuri au ajuns cu întârzieri.

Pentru a lua un exemplu mai recent, pe 14 ianuarie, în plin atac rusesc cu rachete, doar 4 trenuri din Ucraina au avut întârzieri peste o oră iar 5 au avut întârzieri sub o oră. Pentru pasagerii care, din această cauză, au ajuns în Kiev noaptea, când sunt în vigoare restricții de circulație, UZ a furnizat și transport la domiciliu, mai scrie wall-street.ro.

Miercuri, România și Ucraina au reluat, după 17 ani, circulația trenurilor de călători prin punctul de trecere a frontierei Valea Vişeului (județul Maramureș) – Dilove (Ucraina). 

Ca acest lucru să se întâmple a fost nevoie de o serie de lucrări de refacere a liniei ferate. O parte, aproximativ 20 de kilometri, a fost executată de Ucraina începând cu luna august, în plin război (mai exact în plină campania de contraofensivă împotriva invadatorilor, forțele ucrainene reușind în lunile următoare eliberarea și recuperarea Harkivului și Hersonului). Au terminat în două luni și au așteptat ca și românii să termine partea lor de reparații. Românii au terminat în patru luni, potrivit unei postări pe Twitter a lui Alexander Kamișin, CEO-ul de la UZ. 

Tot el postează nenumărate imagini cu trenurile ucrainene despre care spune că sunt noi, fabricate practic după începutul invaziei din 24 februarie 2022. Cum arată trenul pus la dispoziție de CFR puteți vedea AICI. Mai jos imagini cu trenul care vine din Ucraina (Rakhiv) în gara de la Valea Vișeului.

 

Trenul CFR (sus, captură) versus trenul UZ

 

 

 

Imagini video de la probele efectuate în luna noiembrie pe ruta Rakhiv — Dilove — Valea Vișeului.



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.