Peneliștii se amenință și se înjură între ei mai ceva ca interlopii. Băut și agitat, Silviu Mănăstire a tunat, într-o cârciumă, că-i ordonă lui Bode să le facă dosare și să aresteze mai mulți liberali cu funcții de conducere. Ar fi vorba de Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Iulian Dumitrescu și Dan Vîlceanu / Ciucă a aflat despre incident și nu a luat nicio măsură


Peneliștii se amenință și se înjură între ei mai ceva ca interlopii. Băut și agitat, Silviu Mănăstire a tunat, într-o cârciumă, că-i ordonă lui Bode să le facă dosare și să aresteze mai mulți liberali cu funcții de conducere. Ar fi vorba de Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Iulian Dumitrescu și Dan Vîlceanu / Ciucă a aflat despre incident și nu a luat nicio măsură

Un incident deosebit de grav petrecut recent în PNL, între mai mulți membri din conducere și care relevă fără dubii gândirea de partid și impresia că dacă ești la putere, ești deasupra legii, este relatat pe larg în Libertatea.

Mai mult, incidentul a fost adus la cunoștința conducerii partidului care a preferat să îngroape scandalul (deși nu era primul de acest fel produs de același personaj) și să-l păstreze în rândurile sale pe agresor, deși acesta a fost subiectul mai multor dezvăluiri de presă din care rezultă că are probleme comportamentale grave pe fondul consumului de alcool. Nu doar amenință, cum s-a întâmplat recent la partid, ci și lovește persoane mai slabe din punct de vedere fizic. Detalii pe larg mai jos. 

La aniversarea deputatul PNL de Iași Sorin Năcuță, sărbătorită la un restaurant din București, la sfârșitul lunii octombrie, și-a făcut apariția - în stare de ebrietate și neinvitat - controversatul fost pseudojurnalist Silviu Mănăstirea (îi spunem „pseudojurnalist” pentru că, în realitate, atât cât a făcut meseria asta nu a fost decât o trompetă pe bani a partidelor care au cotizat. În cele din urmă a ales calea cea mai simplă și mai rapidă spre prosperitate: s-a înscris într-un partid aflat la putere, PNL, unde a fost propulsat direct în funcția de secretar general adjunct, mai exact adjunctul  plagiatorului Lucian Bode pe linie de partid, personaj cu care este în relații apropiate de multă vreme, fiindu-i consilier în 2012, pe când liberalul, acum ministru la Interne, ocupa funcția de ministru al Economiei în guvernul Mihai Răzvan Ungureanu). 

Potrivit deputatului Năcuță, Mănăstire s-a așezat la o masă lângă ministrul Energiei, Virigil Popescu, și a început să amenințe în stânga și-n dreapta cu dosare și cu prietenii săi de la DGIPI (controversata Direcție de Informații interne a Ministerului de Interne – vezi investigația RECORDER AICI - , minister în fruntea căruia se află neclintitul plagiator Lucian Bode). 

„A amenințat că vor fi arestări, că are prieteni la DGIPI (n.r. – Direcția Generală de Informații Interne a Ministerului de Interne). A rostit numele lui Motreanu (n.r. – europarlamentar PNL și prim-vicepreședinte), dar și pe al lui Rareș Bogdan. Despre Rareș a spus că nu are putere în partid și că doar se dă mare”, au relatat pentru Libertatea sursele din PNL prezente la aniversarea lui Năcuță. 

„Era șocant ce se întâmpla. Motreanu, Rareș, Dumitrescu nu erau prezenți. Din când în când, Mănăstire începea să țipe la cineva și să amenințe cu dosare. Halucinant. Ne uitam și nu ne venea să credem, nu am trăit niciodată așa ceva. Parcă nu eram colegi, parcă nu eram în PNL”, a declarat un alt participant la masă.

Printre numele care au mai apărut pe lista ad-hoc a lui Mănăstire s-au mai aflat Dan Vîlceanu, fost secretar general al PNL, și Thuma Hubert, președintele Consiliului Județean Ilfov, și un apropiat al lui Iulian Dumitrescu.

„Tensiunea a fost mare, s-a ajuns până la amenințări cu bătaia”, relatează deputați PNL care au fost prezenți în restaurant.

În toiul discuțiilor, lui Silviu Mănăstire îi atrage atenția o doamnă, Cristina Burciu, deputată de Cluj, aflată și ea la petrecere. 

Năcuță a povestit pentru Libertatea: „Mănăstire i-a spus: «Sunteți o pesedistă ordinară» sau ceva de genul acesta. Doamna Burciu a trecut de la PSD la PNL, mi-am dat seama că știe subiectul. Doamna s-a enervat, s-a înroșit la față. Am făcut apel la calm și l-am rugat să nu provoace, să termine cu provocările, că nu e momentul și mai erau și alte persoane”.

„M-am simțit umilită de Mănăstire, asta este ceea ce am simțit”, a declarat deputata Burciu pentru Libertatea. Ea afirmă că a fost deranjată de faptul că au fost mai mulți bărbați de față și nimeni nu a avut o reacție.

Interesant că Mănăstire se declară deranjat de apartenența doamnei la PSD atâta timp cât, pe când presta la B1, părea deosebit de apropiat de partidul condus de Marcel Ciolacu. PODUL a relatat pe larg AICI despre derapajele profesionale grave ale lui Mănăstire, mai ales în timp campaniei electorale pentru alegerile locale din 2020. Alt articol despre relațiile aproapiat dintre Mănăstire și Ciolacu găsiți AICI.

Toți cei trei prim-vicepreședinți, Rareș Bogdan, Dan Motreanu și Iulian Dumitrescu, menționați la restaurant de Silviu Mănăstire, au fost informați despre amenințările colegului lor de partid. „Niciunul nu vrea să vorbească oficial, dar toți știu. Au fost supernervoși unde s-a ajuns, îl consideră vinovat pe Bode. Au fost informați imediat despre amenințările primite de la Mănăstire”, spun surse din PNL pentru Libertatea.

De asemenea, Lucian Bode și Nicolae Ciucă au fost informați, potrivit declarațiilor mai multor deputaților, despre amenințările lui Mănăstire. Și cam atât. 

Dan Vîlceanu, fost secretar general al PNL și un apropiat al fostului premier Florin Cîțu, afirmă că știe despre scandalul și amenințările colegului Mănăstire, dar că nu ar fi ceva chiar neobișnuit, șeful acestuia, Bode, având, chiar și fără să bea un pahar în plus, o conduită oarecum similară. 

Vîlceanu: „Mănăstire spunea că ne va băga pe toți în pușcărie, prostii de genul acesta. M-am gândit că poate domnul Mănăstire, fiind la chef, băuse mai mult și unii se comportă mai agresiv când beau un pahar în plus. (...) Lucrurile pot să fie tratate și serios, dacă te gândești că domnul Mănăstire era secretar general adjunct sau adjunctul domnului Bode la partid, domnul Bode care este ministru de interne. Eu, tot indirect, am fost amenințat de domnul Bode. Domnul Bode spunea la discuții în care mă nominaliza că «Vîlceanu trebuie să dispară de la Gorj indiferent de metodă, că e convențională sau neconvențională». Cu tipul acesta de amenințări din jurul domnului Bode eu sunt obișnuit”.  Articolul din Libertatea poate fi citit integral AICI.

În ajun de Crăciun, organizația care apără drepturile și libertățile jurnaliștilor Active Watch lua atitudine publică față de amenințările lui Silviu Mănăstire la adresa jurnaliștilor de la G4Media pe care politicianul îi avertiza în stil interlop după ce publicația dezvăluise că acesta își agresase iubita, o amenințase cu moartea și primise ordin de restricție printr-o decizie definitivă a unei instanțe în iulie 2020 după respectiva agresiune.

„Să am timp să mă ocup de niște băieți ca pe vremuri”, a scris Mănăstire pe pagina sa publică de Facebook după dezvăluirile din G4Media.

Ulterior, după ce Active Watch a luat atitudine, Mănăstire a răspuns pe Facebook: „Autorii celui mai imund atac la viața privată din media ultimilor ani se simt amenințați. Voi nu prea știți sa citiți! Darămite sa înțelegeți. Când am zis ca ma ocup, m-am referit evident la politrucii care au confiscat conducerea USR. Ca de aia l-am nominalizat pe Ghinea. 

Active Watch și Mircea Toma, nu vreți sa fiți puțin îngrijorați de tonele de insulte și laturi care mi-au fost aruncate in cap de propaganda USR?! Pai, nu, ca tie Mircea Toma ți-a dat funcție la Stat, la CNA, același USR!

In concluzie, Nu va amenință nimeni, deci nu va mai victimizați! Voi sunteți ca Hoții aia care se ascund dar nu ii cauta nimeni! Ar fii culmea sa fiu supărat pe Tapalaga sau sa îl ameninț. Cine este vinovat, Tapalaga care a stat pe canapeaua lui Coldea de atâtea ori?! Sau ăla care trage sforile?”.

Cu câteva luni înaintea dezvăluirilor G4Media, publicația captura.ro dezvăluia un alt incident cu violență al cărui protagonist fusese Mănăstire. Captura scria că, în luna august 2022, implicat într-o altercație nocturnă la un restaurant din centrul Capitalei și aflat sub influența alcoolului, Mănăstire a încercat astfel să intimideze câțiva polițiști, spunându-le adjunctul cui e (adică al lui Lucian Bode, șeful de la MAI). Detalii AICI.

CITEȘTE ȘI: „Jurnalismul” lui Silviu Mănăstire. A lucrat pentru Ghiță și a luat apărarea clanurilor interlope din Sectorul 4, ridiculizând investigațiile de presă. Până și turnătorul „Petrov” i-a spus că mănâncă fecale



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.