Activiștii care au încercat să saboteze demersul Poloniei de a contracara arma migrațională uzitată de Belarus vor ajunge în sala de judecată


Activiștii care au încercat să saboteze demersul Poloniei de a contracara arma migrațională uzitată de Belarus vor ajunge în sala de judecată

Un grup de activiști care a încercat să distrugă o parte din gardul de sârmă ghimpată de la granița Poloniei cu Belarusul – gard care a fost ridicat de Guvernul de la Varșovia pentru a preveni valul de migranți folosiți de Lukașenko ca armă hibridă – va ajunge în sala de judecată după ce a fost pus sub acuzare de procurori.

Incidentul a avut loc în august anul trecut, la scurt timp după declanșarea unei crize migraționale orchestrate de autoritățile din Belarus, care au plănuit să trimită pe teritoriul UE zeci de mii de oameni din Orientul Mijlociu, Asia și Africa. 

Activiștii – 12 cetățeni polonezi și un olandez – au fost reținuți de polițiștii de frontieră după ce au folosit tăietoare de sârmă pentru a deteriora gardul, care fusese recent ridicat de Guvern "pentru a proteja Polonia de teroriști".

Activiștii în cauză, care au promovat actul distructiv inclusiv pe social media, au descris acțiunea întreprinsă drept un "act de nesupunere civilă" ce are menirea de a arăta opoziția față de decizia "crudă" a Guvernului "de a închide granița pentru oamenii care își părăsesc țările de frica torturii".

Un membru al acestei grupări este un activist proeminent asociat cu Fundația Open Dialogue, un ONG care a fost adesea implicat în proteste antiguvernamentale.

Activiștii au declarat la acea vreme că sunt "gata să suporte consecințele" acțiunilor lor. Imediat după această declarație, ministrul polonez de Interne a anunțat că activiștii se vor confrunta într-adevăr cu "toate consecințele penale" pentru comportamentul lor "absolut inacceptabil".

Ieri, procurorii au anunțat că șase membri ai grupării au fost inculpați pentru infracțiunea de distrugere a proprietății. Restul de șapte au fost inculpați pentru că au participat la acțiune, în ciuda faptului că știau că ceilalți participanți "comiteau un atac violent asupra proprietății".

Guvernul Poloniei a reliefat că are datoria de a preveni trecerile ilegale și necontrolate peste granița sa, care este și frontiera de est a UE și NATO. Executivul de la Varșovia a mai subliniat că presiunea de pe granița în cauză a fost orchestrată de Belarus ca parte a unui "război hibrid" împotriva Occidentului. (sursa: Notes from Poland)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.