România e tot mai săracă, dar politicienii, prietenii și familiile lor prosperă. Fiul baronului penal Ionel Arsene „Ciorăpel” a ajuns, la doar 25 de ani, mare antreprenor în domeniul pietrei, înhățând cariera de calcar ornamental de la Babadag


România e tot mai săracă, dar politicienii, prietenii și familiile lor prosperă. Fiul baronului penal Ionel Arsene „Ciorăpel” a ajuns, la doar 25 de ani, mare antreprenor în domeniul pietrei, înhățând cariera de calcar ornamental de la Babadag

Abia ieșit de pe băncile facultății și fără prea multă experiență într-un domeniu în care face afaceri deosebit de profitabile, Alexandru Arsene, fiul penalului Ionel Arsene, controverstul președinte al Consiliului Județean Neamț, condamnat în primă instanță la opt ani și patru luni de închisoare pentru fapte grave de corupție, a devenit unic concesionar al uneia dintre cele mai vechi cariere de piatră din România.

Potrivit unei investigații publicate de fanatik.ro, tânărul de 25 de ani deține și o licență de exploatare, dar și o fabrică de prelucrare a pietrei.

El a devenit asociat unic la societatea Forver Stone SRL, cea care deține concesiunea Carierei Codru Babadag. Arsene, care deținea 62,5% din părțile sociale, a preluat în totalitate compania după retragerea asociatului său, Ioan Emanuel Oprescu, în septembrie 2022.

Emanuel este fiul lui Sebastian Oprescu, fost președinte al Sindicatului Național al Funcționarilor Publici din România și fost președinte al Institutului pentru Politici Sociale și Administrative, decedat în 2021, un apropiat al lui Ionel Arsene. Anul trecut, al treilea asociat în firmă, Vlăduț-Iulian Giurcă, s-a retras și i-a cedat participația lui Oprescu, mai arată Fanatik.

Societatea Forever Stone SRL are ca obiect de activitate ”intermedieri în comerțul cu material lemnos și materiale de construcții”, iar anul trecut a declarat o cifră de afaceri de 33.630 de lei și o pierdere netă de 12.465 lei. Detalii AICI.

Lucrările de exploatare de la Piatra Babadag se fac printr-o altă firmă, Tib 90 Com SRL acolo unde Arsene Jr deține 95% din părțile sociale.

Potrivit unor dezvăluiri anterioare, Arsene jr. ar fi, de fapt, doar „interfața”, afacerile fiind gestionate din urmbră de Vasile Arsene, care ar fi fratele mai mare al baronului de Neamț.

 

Cu o condamnare în primă instanță de 8 ani și 4 luni de închisoare, pronunțată în luna aprilie de Tribunalul Bacău, pentru abuz în serviciu și trafic de influență, Ionel Arsene își vede în continuare de treabă. Afacerile îi merg ca unse. 

Nu și-a găsit nicio vină pentru tragedia de la Spitalul Județean Neamț, unde un incediu a curmat, în noiembrie 2020, viața a zece pacienți și nu l-a încurcat deloc prăbușirea podului abia inaugurat de la Luțca, cu camioane cu tot. 

„Lucrarea” de la Luțca, lăudată public de „Ciorăpel”,  a fost executată de firma Darcons SRL, patronată de un apropiat al baronului de Neamț.

Presa locală și națională scrie regulat despre afacerile baronului cu apropiați, rude, fini, amici sau colegi de partid, dar nici asta nu-l obstrucționează prea tare și nici nu se soldează că vreo pedeapsă pe linie de PSD.  

DNA a deschis un dosar penal pentru fapte asimilate cu corupția în cazul prăbușirii podului de la Lutca. Arsene face partea din garda veche de politicieni intrați în politică cu venituri modeste și ajunși nu se știe cât de bogați pentru că în declarațiile sale de avere apar și dispar bunuri.

Potrivit procurorilor și judecătorilor, „Arsene s-a folosit de funcția publică pentru a se îmbogăți. Iar banii trimiși prin PNDL în județ au fost la discreția lui. O parte au ajuns în conturile firmei soției”, arată o anchetă difuzată în urmă cu câteva zile în cadrul emisiunii „România, te iubesc”. 

La nicio lună de la prăbușirea podului de la Luțca, presa scria din nou despre afacerile onoroase ale lui Arsene cu colegi de la PSD. Astfel, baronul de Neamț ar fi atribuit mai multe contracte din bani publici firmei familiei senatorului PSD Maricel Popa, președintele PSD Iași. Potrivit presei locale, între cei doi este o strânsă legătură de mai mulți ani, la mijloc fiind contracte preferențiale pentru apropiați sau chiar achiziții scandaloase din banii județelor. 

Astfel, o firmă deținută de fiica și ginerele senatorului Maricel Popa a livrat mai multe autoturisme de teren către Consiliul Județean condus de Arsene, dar și către alte instituții publice subordonate acestuia. 

Numele lui Arsene și Popa sunt legate și de achiziția controversată scandaloasă a spitalului mobil de la Lețcani, unitate medicală cumpărată cu banii județelor Iași și Neamț și care a stat mai mult închisă.

Surse din CJ Neamț au declarat pentru reporterii „România, te iubesc”, că Arsene conduce, de fapt Neamțul, din Capitală, unde s-a mutat cu familia în urmă cu mai mulți ani și că șoferii consiliului județean îi aduc periodic actele la semnat: „Ca să ne convingem, ne-am așezat în apropierea străzii unde locuiește Ionel Arsene la periferia Capitalei. La ora 9 a apărut mașina consiliului județean Neamț.

După 30 de minute pleacă spre zona de nord a Capitalei. Șoferul parchează în subsolul unui centru comercial, iar Arsene iese relaxat și se îndreaptă spre un bloc. Pe Arsene l-am abordat când s-a întors la mașina Consiliului Județean.

Arsene nu ne-a acordat interviul promis, în ciuda insistențelor făcute de noi la biroul de presă. De asemenea, a negat că șoferul i-ar aduce actele județului la semnat”. Mai multe detalii AICI.

Numele lui Ionel Arsene a apărut, în octombrie 2019, și în scandalul sechestrării aeronavelor Tarom la sol, în ziua în care s-a votat, în Parlament, moțiunea împotriva guvernului Dăncilă. PODUL a scris despre asta AICI.

Din guvernul Dăncilă a făcut parte și controversatul Dănuț Andrușca, un individ care abia reușea să lege două vorbe în discursurile publice, dar care a fost instalat ministru al Econimiei datorită sforilor trase de același baron „Ciorăpel”. PODUL a scris AICI ce intenții oneroase avea gașca de la Neamț prin instalarea lui Andrușca la Economie.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.