Paleologu a luat foc când a aflat de amenințările lui Pavel Popescu: „Cum să faceți legi împotriva firmelor olandeze, austriece, suedeze? Vreți să ne scoateți de tot din Europa?” / Iohannis are o întâlnire, la Cotroceni, cu CEO-ul de la OMV, în contextul majorării taxelor și afirmațiilor belicoase din partea unor politicieni


Paleologu a luat foc când a aflat de amenințările lui Pavel Popescu: „Cum să faceți legi împotriva firmelor olandeze, austriece, suedeze? Vreți să ne scoateți de tot din Europa?” / Iohannis are o întâlnire, la Cotroceni, cu CEO-ul de la OMV, în contextul majorării taxelor și afirmațiilor belicoase din partea unor politicieni

Fostul liberal Theodor Paleologu, exclus din PNL prin 2016 și devenit ulterior candidat la Cotroceni susținut de PMP, îl mitraliază pe Pavel Popescu (PNL) care afirmă într-o postare nervoasă și, firește, populistă postată pe pagina sa oficială de Facebook că, dacă (Doamne ferește) România nu intră în Schengen până la sfărșitul anului vă spun ce voi face eu, un simplu parlamentar: îmi voi dedica ultimii doi ani din acest mandat pentru legislație și activitate politică ce vor viza în mod direct firmele și interesele austriece (rusești la bază) și olandeze prezente în România”. 

„Cum să faceți legi împotriva firmelor olandeze, austriece, suedeze? Vreți să ne scoateți de tot din Europa?”, îl ceartă, așadar, Paleologu pe Pavel Popescu într-un comentariu lăsat la postarea acestuia.

De ce „simplul parlamentar” Pavel Popescu nu a avut astfel de inițiative până acum, în condițiile în care PNL se află la guvernare din 2019, dacă tot știa despre rușii din spatele unor firme austrice? Pentru că, în realitate, e vorba doar de un simplu puseu populist specific ariviștilor și demagogilor din partidele cu vechime, în condițiile în care aceștia s-au lăsat adesea „unși” de către marii investitori străini pentru a le facilita accesul pe piața românească și apoi și-au inventat câte o „mătușă Tamara” pentru a-și justifica averile colosale. 

Și consultatul politic Cristian Hrițuc califică atitudinea lui Popescu drept iresponsabilă, apreciind că e vorba despre o gafă politică atât de mare încât situația în care s-a plasat „simplu parlamentar al PNL” ar trebui predat chiar în primul an în facultățile de științe politice.

„Cazul Popescu și declarațiile lui privind legile împotriva Olandei și a Austriei. E caz ”școală”. Trebuie predat în anul întâi la Științe Politice.

Întotdeauna, contează ”cine ești” ce partid reprezinți și dacă este ”oportun” să te poziționezi ”în acel moment” și ”în acel mod” Cu alte cuvinte, eu, tu, cetățeanul simplu de pe fb, păreorologu de serviciu poate să își dea frâu la frustrări, poate să adopte o poziție mai tranșantă, poate propune soluții ”cool” sau ”dure”, dar omul politic trebuie să își calculeze fiecare cuvânt.

Mă rog, Popescu a văzut ”bula” și a încercat și el să călărească un vălușor. Aduce mai multe deservicii și României și partidului său. Din păcate, în politică, ăștia mai tineri au tendința asta să ”călărească” imediat un val, fără să își dea seama de toate implicațiile. Vezi Bulai, vezi Popescu. Nicio diferență”, scrie Hrițuc într-o postare pe Facebook. 

Și în timp ce deputatul liberal Popescu continua să se certe pe Facebook cu cei care criticau mesajul său (care poate fi citit integral AICI), adevăratul șef al PNL, Klaus Iohannis, îl primește la Cotroceni pe Alfred Stern, șeful grupului austriac de petrol și gaze OMV (și președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom). 

Administrația prezidențială nu a furnizat o agendă a întâlnirii, dar publicația Profit scrie că întrevederea are loc în contextul crizei energetice, dar și al amenințărilor apărute în spațiul public din partea unor politicieni români ca urmare a opoziției manifestate de către Austria, Olanda și Suedia în ce privește aderarea României la . 

Dar discuția de la Palatul Cotroceni se produce însă și în contextul, cum a anunțat recent în premieră Profit.ro, în care OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, este interesată să acceseze camera de date a proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), singura exploatare offshore de gaze nouă din Marea Neagră, deschisă de acționarii Black Sea Oil&GAS (BSOG), fondul de investiții Carlyle și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), mai scrie profit.ro.

În același timp, conducerea OMV Petrom a reclamat că introducerea “taxei de solidaritate”, cât și ”conformarea voluntară” la reducerea cu 50 de bani a prețului carburanților au avut un impact negativ asupra rezultatelor companiei. Mai multe detalii AICI.

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, a spus recent că țara sa nu va fi de acord cu extinderea spațiului Schengen prin aderarea României, Bulgariei și Croației, deoarece „sistemul este disfuncțional”.

Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează. (...) Dacă un sistem nu funcționează, nu poate fi făcut și mai mare”, a declarat Gerhard Karner. 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.