VIDEO. UPDATE Plagiatorul Ionel Ciucă îi transmite lui Nicușor Dan să rezolve singur problema încălzirii Capitalei, că la guvern nu sunt bani / Primarul: „Dintre toți locuitorii României, bucureștenii au primit cei mai puțini bani de la Guvern prin schemele de compensare” / „Doar 28,21 de lei per locuință a alocat Executivul iarna trecută”, în vreme ce Călărași, de exemplu, a primit 4.417 lei


VIDEO. UPDATE Plagiatorul Ionel Ciucă îi transmite lui Nicușor Dan să rezolve singur problema încălzirii Capitalei, că la guvern nu sunt bani / Primarul: „Dintre toți locuitorii României, bucureștenii au primit cei mai puțini bani de la Guvern prin schemele de compensare” / „Doar 28,21 de lei per locuință a alocat Executivul iarna trecută”, în vreme ce Călărași, de exemplu, a primit 4.417 lei

UPDATE, ora 19.00. Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Guvernul a anunțat, marți seară, că s-a decis crearea cadrului legal pentru creșterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei, pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuție și furnizarea energiei termice pentru populație în sistem centralizat”.

Nicușor Dan răspunde acestei decizii pe pagina sa oficială de Facbook: „Salut decizia Guvernului din această seară potrivit căreia va crea cadrul legal pentru creșterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuție și furnizarea energiei termice pentru populație în sistem centralizat. Decizia este absolut necesară pentru a putea trece de această iarnă și pentru a ajunge la zi cu datoriile către Termoenergetica. Am propus de mai bine de un an de zile această soluție ministrului de Finanțe, însă ea a fost ignorată cu bună știință la ordinul șefului de partid, Marcel Ciolacu. Mă bucur că premierul Nicolae Ciucă a luat o decizie echilibrată, în favoarea bucureștenilor.”

ȘTIREA INIȚALĂ. Premierul plagiator Nicolae Ciucă a respins în mod categoric posibilitatea de a aloca bani de la buget, așa cum a solicitat recent Primăria Capitalei pentru a putea achita datoriile acumulate de Termoenergetica de a căror plată depinde practic încălzirea, în condiții optime, a aproximativ 550.000 de apartamente dependente de termoficarea centralizată. 

„Este o problema a autorității locale. Primăria are în responsabiltate să rezolve această problemă. Eu am chemat de anul trecut primăria la discuții și instituțiile din sistem pentru a rezolva problema termiei în perioada sărbătorilor, apoi l-am invitat pe dl primar să prezinte un plan concret pentru a rezolva această problemă de sistem. Până în momentul de față soluțiile sunt fie să ridicăm plafonul de îndatorare, fie să dăm bani de la buget. Banii de la buget să-i dăm unei autorități locale care putea să rezolve problema, cu certitudine nu-i vom avea. Sunt și alte localități într-o situație mult mai dificilă. Soluția este din punctul meu de vedere ridicarea plafonului și să-și rezolve problemele”, a bombănit Ciucă, aruncând apoi, din mers, către reporteri un răspuns incalificabil, cu mult sub mitocăniile colegilor de guvernare - „Să-şi rezolve problema. Nu eu i-am dat sprijinul politic. El a avut sprijin politic de la PNL, nu de la mine”. VIDEO mai jos, de la min. 8!

Anterior, colegul de coliție al lui Ciucă, falsul revoluționar gângav Marcel Ciolacu, care abia de poate să construiască propoziții simple în limba maternă, bâlbâise pe la Antena 3: să-l împrumute pe domnul Nicușor Dan, doamna Clotilde”. 

„Faţă de partenerii mei de la PNL, îi invit să recunoască că au greşit că l-au susţinut pe Nicuşor Dan", a mai faultat Ciolacu încă o dată limba română la televiziunea securistului pușcăriaș Dan Voiculescu, în care PSD pompează bani publici cu nemiluita, indiferent de cine este condus.


 

Ce a solcitat Nicușor Dan: 

9.11.2022: 𝗙𝗮𝗰 𝗱𝗶𝗻 𝗻𝗼𝘂 𝘂𝗻 𝗮𝗽𝗲𝗹 𝗹𝗮 𝗚𝘂𝘃𝗲𝗿𝗻 𝘀𝗮̆ 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻𝗲 𝗖𝗮𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹𝗮 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗮 𝘁𝗿𝗲𝗰𝗲 𝗰𝘂 𝗯𝗶𝗻𝗲 𝗱𝗲 𝗮𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁𝗮̆ 𝗶𝗮𝗿𝗻𝗮̆. 

Reamintesc că banii pe care Primăria Capitalei i-a plătit pentru termie au fost în jur de 700 de milioane de lei pe an în perioada 2011-2020; în 2021 am plătit 950 de milioane de lei pe an, iar anul acesta 1,5 miliarde de lei, dublu faţă de cât se plătea până în 2020. Mai mult nu putem achita. 

Bucureştiul are tot atâtea apartamente cât au toate celelalte unităţi teritorial-administrative din România la un loc, 550.000. Pentru Bucureşti, ajutorul de la Guvern a fost de 15 milioane, pentru celelate UAT-uri 800 de milioane. 

Nu este vorba doar de sistemul de termoficare, ci este vorba şi de sistemul de aprovizionare cu energie electrică pentru Bucureşti, care nu poate să fie suplinit din altă parte. 

Funcţionarea Termoenergetica şi a ELCEN-ului este o necesitate şi pentru asta sunt convins că, împreună cu Executivul, vom găsi soluţii.”

Ulterior, pe 14.11.2022, după ce refuzul USL se prefigura deja, primarul capitalei a mai precizat:

Dintre toți locuitorii României, bucureștenii au primit cei mai puțini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. 

Doar 28,21 de lei per locuință a alocat Executivul iarna trecută pentru Municipiul București. 

Spre comparație, orașul Călărași a primit 4.417 lei, adică de 156 de ori mai mult decât Capitala, Drobeta Turnu Severin 2.281 lei (de 80 de ori mai mult), iar Odorheiu Secuiesc 1.797 lei (de 63 de ori mai mult). 

Am prezentat aleatoriu câteva exemple din tabel, însă cifrele arată mai clar decât o pot spune cuvintele cât de mare este discrepanța între sumele primite de alte orașe față de cele alocate Bucureștiului. Toate cifrele din tabel sunt oficiale și sunt extrase din hotărâri de Guvern și ordine de ministru.

Poate cu aceste cifre în față, domnul Marcel Ciolacu o să vadă că Bucureștiul a fost și este vitregit. Situația datoriilor la termie ar fi trebuit să fie și ea cunoscută la Guvern pentru că eu vorbesc despre asta încă din octombrie anul trecut.

Pot însă oricând să fac coaliției de guvernare o prezentare a situației din termie de la nivelul Capitalei”. 
 

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.