Alternativa Dreaptă a anunțat marți excluderea din partid a deputaților Daniel-Gheorghe Rusu și Nicolae Roman inclusiv din considerente ce țin de o serie de disensiuni pe teme de politică externă. Aceștia se alăturaseră partidului Alternativa Dreaptă în luna mai.
"Două anunţuri importante:
1) Ieri, 7 Noiembrie, partidul Alternativa Dreaptă a decis încheierea colaborării cu domnii deputaţi Daniel-Gheorghe Rusu şi Nicolae N. Roman. Cauzele acestui sfârşit sunt reprezentate de viziunile diferite ale celor două părţi (partidul şi deputaţii) asupra a mai multor tematici ce ţin de politica internă şi externă.
Le mulţumim pentru colaborare şi le urăm succes în a îşi duce la îndeplinire restul mandatului parlamentar domnilor Rusu şi Roman.
2) Am decis retragerea sprijinului asupra proiectului ce vizează votul electronic. Ne-am consultat cu electoratul, susţinătorii, specialişti IT şi jurişti. Această măsură, deși poate înlesni exercițiul democratic este mult prea expusă fraudei având în vedere riscul atacurilor cibernetice și politizarea instituțiilor de control.
Continuăm pe drumul nostru, cu politici reale de dreapta: reducerea numărului de parlamentari la 300 (proiect depus), interzicerea simbolurilor şi partidelor comuniste sau apologetice faţă de victimele dictaturii (în curs de redactare), eficientizarea aparatului de stat, protejarea familiei naturale, scăderea taxelor şi impozitelor, susţinerea IMM-urilor şi combaterea exceselor culturale ale noii stângi.
Vă mulţumim că ne-aţi fost şi ne sunteţi alături!", a transmis AD pe Facebook.
În urma deciziei de ieri, Alternativa Dreaptă a rămas cu doi parlamentari, deputatul Dănuț Aelenei și senatoarea Evdochia Aelenei.
Potrivit surselor Podul.ro, principalul considerent în baza căruia s-a luat decizia excluderii lui Nicolae Roman este reprezentat de abordarea anti-occidentală a acestuia în materie de politică externă. Pe parcursul unei conferințe de presă susținute pe 15 octombrie la Buzău, deputatul Nicolae Roman a avut o poziționare halucinantă cu privire la războiul dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei. Concret, Nicolae Roman a vorbit despre "așa-zisul conflict" din Ucraina, susținând practic narativa Kremlinului potrivit căreia în Ucraina se desfășoară o "operațiune specială". (mai multe detalii AICI)
Ulterior, deputatul-general Nicolae Roman și-a reevaluat poziția, dar cu toate acestea a comis-o din nou, precizând pe 21 octombrie că paradigma s-a schimbat și abia "acuma ne găsim într-un adevărat război", ca și cum din luna februarie până în octombrie a fost vorba despre altceva sau, dacă suntem și mai riguroși din punct de vedere istoric, merită să-i reamintim parlamentarului în cauză că războiul a început de fapt în 2014 odată cu anexarea ilegală a Crimeei de către Kremlin și cu conflictul armat din Donbas. (mai multe detalii AICI)