VIDEO Delir putinistoid la cote maxime: Deputatul Nicolae Roman vorbește despre "așa-zisul conflict" din Ucraina și face o paralelă caraghioasă între Dîncu și Kissinger


VIDEO Delir putinistoid la cote maxime: Deputatul Nicolae Roman vorbește despre "așa-zisul conflict" din Ucraina și face o paralelă caraghioasă între Dîncu și Kissinger

Pe parcursul unei conferințe de presă susținute pe 15 octombrie la Buzău, deputatul ex-AUR Nicolae Roman, în prezent membru al partidului Alternativa Dreaptă, a avut o poziționare halucinantă cu privire la războiul dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei. Concret, Nicolae Roman a vorbit despre "așa-zisul conflict" din Ucraina, susținând practic narativa Kremlinului potrivit căreia în Ucraina se desfășoară o "operațiune specială".

Mai mult decât atât, Nicolae Roman a spus că nu înțelege motivul ultimelor atacuri asupra ministrului Apărării, Vasile Dîncu. Dîncu propusese ca SUA și alte țări din NATO să fie cele ce negociază concesii teritoriale, întrucât puterea de la Kiev nu-și poate asuma politic cedarea unor teritorii către Rusia. Deputatul Alternativa Dreaptă a făcut chiar o paralelă între Dîncu și fostul secretar de stat american Henry Kissinger. Kissinger sugerase în luna mai la forumul de la Davos că Ucraina ar trebui să renunțe la teritorii pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia. Însă, acesta și-a schimbat între timp poziția, subliniind în luna iulie, într-un interviu acordat postului public de televiziune german ZDF, că renunțarea la vreun teritoriu ucrainean nu ar trebui să figureze pe masa negocierilor. Această ultimă abordare a fostului secretar de stat american nu a mai fost auzită de Nicolae Roman, deputatul avântându-se în a face deplasata paralelă între Dîncu și Kissinger. (sursa: Hotnews)

Ce a declarat Nicolae Roman: "După părerea mea domnul Dîncu este la ora aceasta la nivelul domnului Kissinger, fiindcă numai dumnealor au avut aceleași probleme. Nu știu de ce a apărut atacul ăsta pe domnul Dîncu când domnia sa are chiar multe treburi de făcut pentru România, având la vedere că la ora aceasta conflictul în proximitatea granițelor noastre atinge cota maximă economică. Dvs., presa de Buzău, știți părerea mea despre așa-zisul conflict".

Vedeți video de la 10:30:


Ce declarase Dîncu pentru Prima TV: "Războiul va mai continua (…) singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Țările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanții de securitate și o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să își permită, să-și asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică".

Probabil că nu ar trebui să mire pe nimeni derapajul deputatului și generalului Roman. Amintim că numele generalului Nicolae Roman este legat de episodul încercărilor sângeroase de înăbușire a Revoluției din 1989 de la Timișoara.

Centrul Național de Documentare, Cercetare și Informare despre Revoluția din 1989 Timișoara (care activează în cadrul Asociației Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara) publicase la finalul anului 2020 lista unităților militare ale Ministerului Apărării care au participat la represiunea din Timișoara.

În această listă apare și numele lui Nicolae Roman (căpitan la acea vreme) din cadrul UM 01185 Regimentul Mecanizat. Conform CNDCI, acest regiment a acționat chiar la începutul manifestațiilor, în noaptea de 16/17 decembrie:

"Regimentul a acționat în noaptea de 16/17 decembrie cu circa 160 de militari în zona Parcul Central Piața Libertății-Piața-700 Circumvalațiuni-Piața Dacia, Torontal, iar în 17 decembrie cu 220 de militari dizlocați astfel: 100 la Poșta Mare-Hotel „Continental, 80 la Podul Decebal-Piața Traian, 40 în Piața Libertății-Operă-Catedrală. În data de 18 decembrie unitatea desfășoară în Timișoara aproximativ 200 de soldați, 7 TAB-uri, 4 autocamioane și o autospecială", se arată în document.

Situația în care s-a aflat controversatul general în decembrie 1989 a fost redată detaliat și de Mălin Bot în postările sale publice, jurnalistul fiind un bun cunoscător al evenimentelor tragice de la Timișoara:  

„Generalul traseist Nicolae Roman avea în decembrie 1989 funcția de comandant al Batalionului 1 Infanterie din Regimentul 32 Mecanizat „Mircea” de la Timişoara. 

Iată ce a scris jurnalistul Iosif Costinaș despre această unitate militară: ”Regimentul 32 mecanizat (UM 01185) este cel mai activ, din Garnizoana Timişoara, la reprimarea demonstranţilor. Dosarele Comisiei Guvernamentale “Podul Decebal”, “Piaţa Libertăţii”, ”Catedrală - Piaţa Operei”. Iosif Costinaș a fost cel mai bine documentat ziarist timișorean pe tema Revoluției.  

A dispărut în condiții suspecte și după un an scheletul lui a fost descoperit într-o pădure din județul Timiș. În același timp, regretatul Iosif Costinaș mi-a fost profesor la Facultatea de Jurnalism având cu el numeroase discuții despre crimele comise de Armată la Timișoara.  

Armata a comis cele mai multe crime și unitatea condusă de generalul traseist a fost activ implicată în represiunea criminală.

Iată ce se consemnează în Rechizitoriul Dosarului Revoluției, privind represiunea de la Timișoara în care a fost activ implicat generalul traseist candidat AUR:

În jurul orelor 16:00 (17.12.1989) în Timişoara s-au executat primele focuri de armă. 

La orele 18:00, gl.mr. Guşă Ştefan, sosit de la Bucuresti, a preluat în întregime conducerea forţelor militare aparţinând MApN.  

După cum s-a precizat, mai multe tancuri ale UM 01115 Giroc au fost blocate de către persoane civile înarmate cu răngi şi bare metalice,pe Calea Girocului. Gl. mr. Guşă Ştefan a ordonat recuperarea blindatelor întrucât pentru întreaga zonă acestea prezentau pericol de explozie. Au fost formate subunităţi,care au deschis focul în plin asupra mulţimii care a fost împrăştiată, iar tancurile tractate în unitate. Recuperarea acestor tancuri s-a făcut cu preţul multor vieţi omeneşti. 

La orele 18:45, MApN a transmis către Comandamentul Marii Unităţi Mecanizate din Timişoara indicativul militar „Radu cel Frumos”, ce reprezenta trecerea la alarma de luptă parţială, indicativ transmis ulterior tuturor unităţilor din garnizoană.Ulterior, în judeţul Timiş s-a declarat „stare de necesitate”.  

Drept urmare, s-a trecut la înarmarea militarilor cu muniţie de război. 

Acţiunile militare desfăşurate de forţe MApN au atins intensitatea maximă în după amiaza zile de 17.12.1989 şi în noaptea de 17/18.12.1989. În acest interval au fost ucise prin împuşcare 66 de persoane şi rănite alte 196... 

În zilele de 18 şi 19.12.1989, acţiunile represive s-au soldat cu 7 persoane decedate prin împuşcare, 98 de răniţi, cu toţii din rândul civililor. 

Documentele existente la Memorialul Revoluției consemnează exact data și ora la care unitatea condusă de generalul traseist Roman a pornit pentru a ucide manifestanții din Timișoara: 

17 decembrie 1989  

ORA 1,30: 

O coloană de demonstranţi se îndreaptă spre sediul Municipiului de Partid (JAO). Capii manifestanţilor sunt pe treptele Catedralei şi vorbesc mulţimii (Registru filaj 1989). UM 01185 părăseşte cazarma pentru intervenţia în oraş cu 6 camioane cu 160 de militari (D 11/P/1997, f. 70). 

ORELE 2,00 – 3,30 UM 01185 participă la împrăştierea manifestanţilor în zonele Parcul Central, Circumvalaţiunii, Torontal (D 11/P/1997, f. 70). 

ORA 11,30: De la UM 01185, 165 de militari, echipaţi cu pistoale mitralieră şi drapelul de luptă, pleacă la defilare pe traseul: Calea Şagului – Bd. 6 Martie – Podul Maria – Catedrală – Operă – Piaţa Mărăşti – Cazarma Oituz. (D 11/P/1997, II, f. 71)”.

Redăm dreptul la replică trimis redacției noastre de deputatul Nicolae Roman: 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.