România oferă energia necesară R.Moldova, în timp ce Rusia a lăsat-o în beznă. În pandemie, România a oferit ajutoare, Rusia doar le-a promis. De-a lungul a 30 de ani, România a investit sute de milioane de lei în infrastructura R.Moldova. Maia Sandu și PAS trebuie să vorbească despre toate astea


România oferă energia necesară R.Moldova, în timp ce Rusia a lăsat-o în beznă. În pandemie, România a oferit ajutoare, Rusia doar le-a promis. De-a lungul a 30 de ani, România a investit sute de milioane de lei în infrastructura R.Moldova. Maia Sandu și PAS trebuie să vorbească despre toate astea

Bun cunoscător al realităților dintre Prut și Nistru, consultantul politic Cristian Hrițuc avertizează conducerea PAS, într-un comentariu postat pe Facebook, că dacă vrea să oprească prăbușirea din sondaje, trebuie să vorbească public despre modul în care Rusia și România se raportează la R.Moldova. Aceasta în condițiile în care, sesizăm că puterea de la Chișinău evită în mod programatic astfel de poziționări firești și cât se poate de legitime. 

În lipsa acestor poziționări corecte și lipsite de orice ipocrizie, care le-ar spori capitalul politic, Maia Sandu și liderii PAS trebuie să conștientizeze că nimeni la Bruxelles nu intenționează să accepte în Uniunea Europeană un stat care încă are 45% dintre cetățeni cu vederi pro-rusești. 

Podul.ro vă prezintă în integralitate comentariile lui Cristian Hrițuc:  

”România vinde Republicii Moldova cantitatea de energie necesară asigurării a 90% din consum.

Federația Rusă lasă Republica Moldova în beznă utilizând pârghia de șantaj Transnistria.

În pandemie, România a virat ajutoare, vaccinuri și aparatură. Moscova a promis ajutoare.

Nu mai vorbesc despre ajutorul dat constant de-a lungul anilor. Sute de grădinițe refăcute, Moscova niciuna. Sute de milioane de lei băgați în infrastructură. Moscova doar o promisiune de împrumut, nici ăla acordat.

Tabloul e foarte simplu. Aceste lucruri trebuie spuse, în special de forțele politice pro europene de la Chișinău.

A trecut epoca în care ‹nu e bine să deranjăm electoratul pro rus›, pentru că războiul din Ucraina a schimbat tot.

PAS dacă vrea să își mai oprească scăderea din sondaje, trebuie să vorbească public despre aceste lucruri. Trebuie pusă pe masă, zi de zi, antiteza: România ajută, Rusia șantajează și amenință. 

Dacă PAS vrea să înceapă negocierile pentru aderarea la UE, trebuie să știe că nimeni nu va fi bucuros să dea acces unui stat care are încă 45% cetățeni care se uită la Maica Rusie ca la sfântul Duh. Ai nevoie să schimbi percepții, dar ai cu ce. Ai un tablou palpabil.Trebuie doar să realizezi că nu mai ești în contextul anilor trecuți și nu trebuie să îți fie rușine să vorbești despre ajutorul României. Trebuie să vorbești despre asta și în același timp să ajuți firmele românești și să nu le blochezi, pentru ca ele să intre pe piața din Moldova și să îți aducă plus valoare!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.