Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic demontează mitul potrivit căruia un cutremur mic ar detensiona plăcile tectonice, scăzând șansele unuia mare / Studii recente arată că, în realitate, seismele mici pot activa și genera mișcări tectonice mai importante


Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic demontează mitul potrivit căruia un cutremur mic ar detensiona plăcile tectonice, scăzând șansele unuia mare / Studii recente arată că, în realitate, seismele mici pot activa și genera mișcări tectonice mai importante

Asociația Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, organizația care a tras de nenumărate ori, în ultima vreme, un semnal de alarmă în privința ordinului criminal dat personal de Nicolae Ceaușescu, în 4 iulie 1977, pentru oprirea consolidărilor la clădire afectate, cu repercusiuni în prezent, îndeamnă populația să rămână vigilentă și să pregătească continuu pentru că fiecare secundă ne aduce mai aproape de următorul cutremur cu adevărat mare”. Asociația realizează și o comparație grafică între cutremurul din 1977 și cel produs pe 3 noiembrie dimineața, evaluat la 5,4 grade, atragând atenția în mai multe postări pe Facebook că seismele mici nu detensionează plăcile tectonice.

Redăm mai jos explicațiile Re:Rise : 

„În această dimineață, a avut loc un cutremur cu o magnitudine inițială estimată Mw = 5.5. În termeni de energie totală eliberată, acest cutremur a fost de 724 de ori mai mic decât cel din 4 martie 1977.

Cutremurele mici NU înseamnă că plăcile tectonice se detensionează și NU reduc șansele apariției unui cutremur mare.

Singura soluție pentru a ne reduce riscul seismic este pregătirea. Planul de întâlnire cu cei dragi și trusa cu provizii pentru cutremur sunt lucruri pe care le puteți face astăzi pentru a deveni mai rezilienți. Consolidarea clădirilor, de asemenea, trebuie să devină prioritară atât la nivel de comunitate, cât și la nivel politic. 

Fiecare secundă ne aduce mai aproape de următorul cutremur cu adevărat mare.

UPDATE: magnitudinea estimată a fost rectificată la Mw = 5.3. Asta înseamnă că acest cutremur a fost, de fapt, de 1448 de ori mai mic decât cel din 4 martie 1977. Noua comparație grafică, în comentarii.”

Septembrie 2022: „Pentru că în ultimele două zile au avut loc două cutremure cu magnitudini peste 4, astăzi ne amintim împreună de un #mit seismic - acela conform căruia cutremurele mici detensionează plăcile tectonice și scad șansele de producere a cutremurului mare.

În realitate, energia eliberată într-un #cutremur major este de mii de ori mai mare decât cea dintr-un seism pe care abia îl simțim. Spre exemplu, ar fi nevoie de aproximativ 36.000 de cutremure precum cele de cca. 4 grade din ultimele două zile pentru a elibera energia echivalentă cutremurului din 1977. Acest lucru se datorează faptului că scara de magnitudine este una logaritmică: https://bit.ly/2MmVpJT

Mai mult decât atât, cercetarea ultimilor ani a relevat faptul că, uneori, astfel de cutremure mici pot activa și genera mișcări tectonice mai importante, prin deschiderea sau reactivarea unor falii inactive.

Un alt contra-exemplu empiric este cutremurul din 10 noiembrie 1940, care a fost precedat de un număr semnificativ de cutremure cu magnitudini între 4 și 6.5, așa cum se poate observa în cea de-a doua imagine din postare. Sursa imaginii este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului și vă recomandăm pagina lor unde discută cutremurele istorice ale României.”

Despre ordinul criminal al lui Ceaușescu din 4 iulie 1977 puteți citi mai multe AICI. 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.