Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou Israelului, luni, prin intermediul unei intervenții video la un summit organizat de Haaretz, să decidă dacă susține democrația sau se poziționează în tabăra celor care închid ochii la teroarea rusă.
El a spus că nu ar fi fost posibilă colaborarea între Moscova și Teheran (care furnizează drone kamikaze Rusiei pentru a lovi civili din orașele ucrainene și infrastructura) dacă liderii israelieni ar fi fost de acord să ajute la protejarea cerului Ucrainei împotriva atacurilor rusești.
„Această alianță a lor pur și simplu nu ar fi avut loc dacă politicienii voștri ar fi luat o singură decizie la momentul respectiv - decizia pe care am cerut-o noi", a mai spus liderul de la Kiev.
Israelul a menținut o politică strictă de a nu furniza ajutor militar Ucrainei, de la invadarea acesteia de către trupele rusești la 24 februarie, inclusiv sisteme care ar putea să o ajute să intercepteze atacurile rusești cu rachete și drone.
Potrivit publicației Times of Israel, motivele din spatele acestei decizii au legătură cu nevoia strategică a Israelului de a-și menține libertatea de operațiuni în Siria (împotriva Iranului), unde cooperează cu armata rusă, care controlează în mare parte spațiul aerian (al Siriei).
Tot luni, ministrul israelian al Aapărării, Benny Gantz, i-a spus omologului său ucrainean, Oleksiy Reznikov, că „Israelul nu va furniza arme Ucrainei".
Zelenski a declarat că decizia guvernului israelian „a fost aparent adoptată cu mult timp în urmă - în 2014”, când Rusia și-a început agresiunea împotriva Ucrainei. Decizia „de a nu enerva" Kremlinul și de a nu ajuta Ucraina „în mod real".
„Subliniez, solicităm ajutorul Israelului încă din 2014", a adăugat liderul ucrainean, referindu-se la anul în care Rusia a anexat Crimeea și au început luptele în estul Ucrainei.
„Nu este timpul ca statul vostru să aleagă cu cine sunteți? Fie sunteți cu lumea democratică, care luptă cot la cot împotriva amenințării la adresa existenței sale, fie cu cei care închid ochii la teroarea rusă, chiar și atunci când prețul continuării terorii este distrugerea completă a securității globale? ", le-a mai spus Zelenski participanților la forum.
Potrivit lui Zelenski, Rusia a achiziționat recent aproximativ 2.000 de drone din Iran, același tip de drone pe care Kievul spune Moscova le-a folosit în recentele sale atacuri împotriva Ucrainei.
„Sunetul oribil al dronelor iraniene se aude pe cerul nostru în fiecare noapte. Potrivit serviciilor noastre de informații, Rusia a comandat aproximativ 2.000 de 'Shaheds' din Iran", a mai declarat Zelenski adăugând că „specialiști iranieni au venit să-i învețe pe ruși cum să folosească drone" în Ucraina, reluând o afirmație a Casei Albe de săptămâna trecută potrivit căreia Iranul a trimis personal militar pentru a ajuta la instruirea operatorilor de drone în Crimeea.
„Din păcate, nu avem propriul nostru 'Iron Dome'. Încă nu avem un sistem modern și eficient de apărare aeriană și antirachetă care să ne securizeze cerul", a continuat el.
„În opt luni de război la scară largă, Rusia a folosit aproape 4.500 de rachete împotriva noastră. Iar stocul lor de rachete este în scădere. Acesta este motivul pentru care Rusia a mers să caute arme la prețuri accesibile în alte țări pentru a continua teroarea. Le-a găsit în Iran", a mai precizat liderul ucrainean.
Zelenski a opinat apoi că Rusia ar putea să ajute Iranul să își dezvolte programul nuclear în schimbul dronelor furnizate de Republica Islamică. „Am o întrebare pentru dumneavoastră - cum plătește Rusia Iranul pentru asta, în opinia dumneavoastră? Este Iranul interesat doar de bani? Probabil că nu banii îi interesează, ci de asistența rusă pentru programul nuclear. Probabil, acesta este exact sensul alianței lor. Iar această alianță a lor pur și simplu nu s-ar fi întâmplat dacă politicienii voștri ar fi luat o singură decizie la momentul respectiv - decizia pe care am cerut-o noi", a mai spus președintele Ucrainei. VIDEO la finalul textului.
Totuși, potrivit unui raport publicat de New York Times, Ucraina ar fi doborât mai multe drone iraniene operate de Rusia cu ajutorul serviciilor de informații israeliene.
De asemenea, potrivit Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, Israelul ar fi distrus, vinerea trecută, un depozit unde erau asamblate și ascunse drone iraniene, din apropierea aeroportului militar din Damasc.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR) susține, într-un comunicat de presă, că Israelul a distrus, cu rachete, echipamente și logistică folosite pentru asamblarea dronelor iraniene, într-o locație din apropierea aeroportului militar Dimas din Damasc, aproape de granița cu Libanul. Potrivit surselor citate de SOHR au fost distruse și un radar și o pistă de aterizare. Cu toate acestea, până în prezent nu au fost raportate pierderi de vieți omenești sau răniți.
Sursele SOHR au indicat faptul că aeroportul a fost fortificat în ultimele luni, odată ce Iranul a început să exporte drone kamikaze. Membrii ai grupării teroriste Hezbollah ar fi întreprins operațiuni de forare în interiorul și în jurul aeroportului pentru a depozita arme strategice aduse de Iran, în zona din apropierea graniței siriano-libaneze. Surse din cadrul Observatorului Sirian au declarat că pe aeroportul din Dimas au fost văzuți experți ai "Gardienilor Revoluției" din Iran și unii experți ai Hezbollahului libanez care au fost instruiți în Iran. (Sursa: syriahr.com)