Biroul Anticorupție din Ucraina funcționează și-n vreme de război. Fostul guvernator al Băncii Naționale a fost dat în urmărire generală. Kirilo Şevecenko este implicat în furtul a peste 200 milioane de grivne


Biroul Anticorupție din Ucraina funcționează și-n vreme de război. Fostul guvernator al Băncii Naționale a fost dat în urmărire generală. Kirilo Şevecenko este implicat în furtul a peste 200 milioane de grivne

Biroul Național Anticorupție din Ucraina (NABU) a dat în urmădire generală trei inculpați în cazul Ukrgasbank (bancă de stat), printre care și fostul guvernator al Băncii Naționale a Ucrainei (BNU) Kirilo Șevcenko, suspectați de deturnarea a milioane de dolari. 

„NABU a pus pe lista persoanelor căutate trei oficiali ai JSB Ukrgasbank implicați în furtul a peste 200 de milioane grivne (aproximativ 5,4 milioane de dolari). Aceștia sunt fostul președinte al consiliului de administrație al Ukrgasbank, unul dintre adjuncții președintelui Ukrgasbank și directorul adjunct al departamentului pentru lucrul cu clienții corporativi VIP ai acestei instituții de stat", a informat serviciul de presă al NABU, citat de Interfax Ucraina.

Pe lângă Kirilo Șevcenko, fostul guvernator al BNU, care a deținut anterior funcția de președinte al consiliului de administrație al Ukrgasbank, au fost trecuți pe lista persoanelor căutate Denis Chernyshov, vicepreședinte al consiliului de administrație al băncii, și Olena Khmelenko, director adjunct al departamentului pentru lucrul cu clienții corporativi VIP.

Aceștia au fost anunțați că sunt suspecți în dosar la începutul lunii octombrie, dar li s-a aplicat procedura specială, deoarece locația în care se aflau nu era cunoscută. De atunci, suspecții au ignorat apelurile anchetatorilor, acesta fiind motivul pentru care au fost dați în urmărire generală.

Autoritățile anticorupție din Ucraina au demascat activitățile ilegale ale funcționarilor de la banca de stat Ukrgasbank. 

Potrivit Procuraturii speciale anticorupție din Ucraina (SAPO), anchetatorii au ajuns la concluzia că șefii băncii, suspecți în acest dosar, au încheiat o serie de contracte fictive în numele a 52 de agenți fictivi cărora le-ar fi plătit lunar diverse sume de bani pe motiv că ar fi atras clienți importanți. Astfel, mai precizează anchetatorii, în perioada 2014-2020, conform acestei scheme, fonduri în valoare de peste 206 milioane grivne au fost transferate, de suspecți, de la banca de stat către cei 52 de agenți fictivi.

La 4 octombrie, Șevcenko și-a anunțat, subit, demisia din motive de sănătate. El fusese numit în funcție, pentru un mandat de șapte ani, de către Rada (Parlamentul unicameral al Ucrainei) la 16 iulie 2020. Anterior, Șevcenko a condus consiliul de administrație al băncii de stat Ukrgasbank. Potrivit Radio Free Europe, Șevcenko a negat că ar fi comis vreo infracțiune.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.