Urmas Reinsalu, ministrul de Externe al Estoniei, a opinat, într-un interviu pentru Deutsche Welle, că țările vestice nu au făcut suficient pentru Ucraina, iar prețul acestor ezitări sau eschivări este plătit cu sânge de către poporul ucrainean. Oficialul eston a mai precizat că apreciează gestul Germaniei de a trimite în Ucraina sisteme de apărare anti-aeriană (IRIS-T SLM), dar că mesajul său către Vest este clar: „nu am rămas fără stocuri de arme grele și muniția pe care le cere Ucraina mai ales în condițiile în care Rusia distruge cu bună știință infrastructura civilă a acesteia în apropierea iernii”.
Jurnalista care îl intervievează admite că Germania a ajutat Ucraina, la nivel statal și individual, de 10 ori mai puțin decât a facut-o Estonia în condițiile în care poporul german este mult mai bogat decât cel eston.
Reinsalu spune că Estonia a înțeles mai bine cum trebuie acționat în acest conflict, fiind poate și mult mai sensibilă la drama civililor ucraineni.
El a cerut Vestului să reacționeze mai rapid și să nu mai aștepte ca Vladimir Putin să facă o nouă mișcare (în acest război) pentru a muta apoi împotriva Rusiei. „Până acum Vestul a fost proactiv. A reacționat și a trecut la nivelul următor al sancțiunilor și livrărilor de arme doar când Putin a introdus o nouă atrocitate în acest război. Îmi doresc să schimb această paradigmă. Să acționăm cu sufletul și să investim mai serios în victoria Ucrainei...să livrăm arme, să impunem un asemenea nivel de sancțiuni încât Putin să simtă că este pârjolit”, a mai opinat Reinsalu într-un interviu în limba engleză care poate fi urmărit integral mai jos.
Oficialul eston a răspuns afirmativ când a fost întrebat simplu dacă are „încredere în Germania”. „Întrebarea care se pune însă acum este dacă Ucraina poate avea cu adevărat încredere în Occident, iar răspunsul nu este încă foarte clar, pentru că avem, într-adevăr, capacitatea de a face mai multe...”, a răspuns Reinsalu.
„Ucraina nu poate supraviețui pe termen lung dacă nu este ajutată economic, militar și cu mai multă presiune „dureroasă” asupra Rusiei. Nu putem face doar o donație pentru acest război și apoi să schimbăm canalul de știri. Și dacă Ucraina pierde va fi și pentru că noi nu ne-am făcut treaba cum trebuie. Iar aceasta trebuie să fie responsabilitatea cu care să mergem zilnic la birourile noastre de pe continentul unde bombele nu cad asupra gradinițelor copiilor noștri”, a mai spus oficialul eston.
Un moment inedit în timpul interviului a fost răspunsul său spontan și sincer la întrebarea dacă și-ar dori să-l vadă pe Putin la închisoare. „În Iad”, a replicat ministrul eston de Externe. Minutul 14:30 în videoul de mai jos. Ministrul nu s-a dezis nici ulterior de această afirmație distribuind-o chiar și pe pagina sa oficială de Twitter. VEZI AICI.