VIDEO. „Alertă de amenințare” în UK din cauza Chinei! Beijingul angajează pe salarii colosale foști piloți militari britanici pentru a instrui forțele armate chineze cum să lupte cu avioanele NATO / Experții militari sunt siderați: „China este un inamic! Avem subiecți britanici care au decis să-l învețe pe inamicul nostru cum să ne învingă. Este înspăimântător"


VIDEO. „Alertă de amenințare” în UK din cauza Chinei! Beijingul angajează pe salarii colosale foști piloți militari britanici pentru a instrui forțele armate chineze cum să lupte cu avioanele NATO / Experții militari sunt siderați: „China este un inamic! Avem subiecți britanici care au decis să-l învețe pe inamicul nostru cum să ne învingă. Este înspăimântător"

China a recrutat zeci de foști piloți militari britanici pentru a instrui forțele armate chineze cum să lupte și să înfângă aeronavele de luptă occidentale, operațiune pe care oficialii de la Londra au numit-o „o reală amenințare la adresa intereselor Marii Britanii”, dezvăluie Sky News. 

Un oficial din cadrul Ministerului britanic al Apărării a precizat că aproximativ 30 de foști piloți de avioane rapide, dar și de elicoptere, momiți cu salarii anuale deosebit de atractive, de aproximativ 240.000 de lire sterline, s-ar afla în prezent în China pentru a antrena piloți pentru Armata Populară de Eliberare, situație catalogată de un analist militar drept o încălcare uimitoare și înspăimântătoare a securității.

Un ofițer superior în retragere din cadrul Royal Air Force a exclamar pur și simplu: "Wow... este îngrozitor. Ce au oare în cap?!"

În China are loc o adevărată operațiune de cooptare a unui număr cât mai mare de piloți militari în activitate și foști piloți militari, dar și a altor specialiști din cadrul RAF, Royal Navy sau armata britanică, precum și a personalului militar specializat din alte națiuni occidentale, a mai declarat oficialul consultat de Sky News.

Situația este atât de gravă, încât serviciul de informații al Ministerului britanic Apărării a emis marți o „alertă de amenințare" pentru a avertiza personalul militar în activitate și foștii militari împotriva unor astfel de abordări.

Ministrul Forțelor Armate, James Heappey, a declarat pentru Sky News că recrutarea de piloți britanici pentru antrenarea omologilor chinezi reprezintă, de mai mulți ani, o preocupare serioasă în cadrul Ministerului Apărării și că, în viitorul apropiat, vor fi propunse modificări legislative pentru ca astfel de colaborări să fie considerate ilegale. 

Personalul aflat deja în China a fost abordat și sfătuit să nu continue astfel de activitate, a spus el.

„Nu vă duceți să antrenați forțe aeriene străine fără să vă consultați cu Ministerul Apărării dacă este vorba de o forță aeriană străină pe care vrem să o vedem antrenată - ar fi o regulă bună", a spus Heappey.

Sky News mai scrie că Beijingul recrutează personalul militar prin diverse firme specializate în astfel de servicii, una dintre acestea fiind o companie cu sediul în Africa de Sud, Test Flying Academy of South Africa, fără vreo conexiune cu guvernul sud-african.

Oficialul britanic a declarat că schemele de recrutare reprezintă „o amenințare la adresa intereselor britanice și occidentale" și sunt privite cu „îngrijorare și dezaprobare" de către guvern.

Toți foștii militari britanici, care au acceptat locuri de muncă pentru a antrena piloți militari chinezi, „îmbunătățesc cunoștințele și capacitățile militare ale Chinei", a mai declarat oficialul.

În ciuda riscului de afectare a securității naționale, se pare că Regatul Unit nu a avut pârghii de a opri programele de recrutare sau de a-i forța pe foștii militari care au acceptat locuri de muncă în China să se întoarcă acasă - în afară de a lansat un apel la ei.

Oficialul a declarat că nu se crede că cineva a încălcat Legea privind secretele oficiale - ceea ce ar fi o infracțiune penală.

Ministerul Apărării a precizat că lucrează pentru a face mult mai dificilă pentru China racolarea specialiștilor militari britanici.

„Luăm măsuri pentru a descuraja actualii și foștii piloți să fie recrutați. Dorim, se asemenea, să evităm orice percepție greșită din partea Chinei care ar putea interpreta că tăcerea noastră anterioară în această privință ar fi un soi de acceptare sau aprobare pentru astfel de activități", a mai declarat oficialul britanic.

Vârful de recrutare ar fi fost atins la sfârșitul anului 2019, cu puțin timp înainte să înceapa perioada de lockdown din cauza COVID-ului.

Oficialii nu au fost în măsură să precizeze numărul exact al foștilor militari britanici care au fost angajați, în decursul timpului, de China.

De asemenea, nu au putut preciza câți membri actuali și foști membri ai personalului militar sunt vizați/angajați acest moment, dar au spus -  „Cu siguranță nu sunt doar câțiva” – fără a oferi detalii despre identitatea acestora care ar avea în jur de 50 de ani și au părăsit armata cu mai mulți ani în urmă. 

Potrivit Sky News, China caută piloți vestici cu o experiență îndelungată în pilotarea avioanelor de război britanice și a altor avioane NATO, inclusiv a avioanelor de luptă Typhoon și Tornado și a avionului de salt Harrier, care obișnuia să opereze de pe portavioanele britanice, pentru a-și învăța piloții cum să contracareze mai bine capacitățile acestora.

„Nu este vorba de antrenarea piloților chinezi pe avioane occidentale. Este vorba de a lua piloți occidentali cu mare experiență pentru a ajuta la dezvoltarea tacticilor și capacităților forțelor aeriene militare chineze pentru eventualitatea unei confruntări cu forțele aeriene occidentale", a declarat oficialul britanic.

China ar fi încercat să recruteze și foști piloți care s-au antrenat pe avionul rapid F35 de generația a cincea, ultrasecret, condus de SUA.

Oficialul a declarat că se crede că astfel de tentative nu au avut succes până în prezent. Aceste avioane - fiecare în valoare de peste 100 de milioane de lire sterline - folosesc o tehnologie invizibilă (nedetectabilă) extrem de sensibilă, dezvoltată împreună cu Statele Unite, și reprezintă o țintă principală a spionajului de la răsărit.

În încercarea de a bloca atragerea de către China a unui număr mare de piloți, Ministerul Apărării din Marea Birtanie a precizat că sunt în curs de desfășurare eforturi pentru a înăspri legislația privind securitatea și contractele de muncă.

„Luăm măsuri decisive pentru a opri schemele de recrutare chinezești care încearcă să recruteze piloți activi și foști piloți ai forțelor armate britanice pentru a antrena personal al Armatei Populare de Eliberare în Republica Populară Chineză", a declarat un purtător de cuvânt.

Francis Tusa, analist în domeniul apărării, a calificat dezvăluirile drept "uluitoare".

„Să fim sinceri, China este un inamic", a declarat dl Tusa pentru Sky News.

„Ca atare, avem subiecți britanici care au decis că este în interesul lor să să-l învețe pe inamicul nostru cum să ne învingă. Acest lucru este incredibil de înspăimântător", a conchis specialistul.

Dezvăluirile au apărut în contextul în care marți urma să fie introdusă în parlament o nouă legislație pentru a înăspri supravegherea în Marea Britanie a persoanelor și companiilor care lucrează pentru state ostile sau entități străine și care încearcă să influențeze politica internă.



 



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.