Rusia a adăugat gigantul tehnologic american Meta, compania mamă a Instagram și Facebook, pe lista sa de organizații "teroriste și extremiste", au anunțat, marți, agențiile de presă rusești.
Facebook și Instagram au fost ambele interzise în Rusia în luna martie pentru "desfășurarea de activități extremiste", iar compania a fost acuzată că tolerează "rusofobia".
Meta anunțase atunci că platformele vor permite declarații precum "moarte invadatorilor ruși", dar nu și amenințări credibile împotriva civililor.
În iunie, un tribunal din Moscova a respins un apel al Meta, al cărui avocat a declarat că nu desfășoară activități extremiste.
În prezent, compania a fost adăugată pe o listă de "teroriști și extremiști" de către agenția de monitorizare financiară a Rusiei, Rosfinmonitoring.
Lista se referă la "organizații și persoane fizice în legătură cu care există informații privind implicarea lor în activități extremiste sau teroriste". Interdicția nu se aplică în cazul WhatsApp, pe care Meta îl deține, de asemenea.
Recunoaşterea oficială a Meta ca organizaţie „teroristă şi extremistă” face mai uşoară urmărirea penală a utilizatorilor săi în Rusia.
Pe Telegram, încă autorizat în ţară, reputatul avocat Pavel Cikov a indicat marţi că urmărirea penală ar putea fi angajată în mai multe cazuri: dacă o persoană menţionează public Meta fără a-i indica statutul de organizaţie interzisă sau dacă arată sigla companiei şi a filialelor acesteia. Mai mult, potrivit lui Cikov, companiile ruseşti care ar utiliza reţelele sociale ale Meta pentru a distribui reclame sau lucrează cu aceste aplicaţii ar putea fi de asemenea acuzate că participă la o organizaţie „extremistă”.
În acest context, nu putem să nu ne referim la penalizarea injustă de căre Meta a paginii de Facebook a Podul, cu peste 30.000 de urmăritori, strânși în aproape patru ani de prezență on-line, pe motiv de ură la adresa rușilor.
Fondatorul și directorul PODUL.ro, Răzvan Gheorghe a explicat, într-o postare pe Facebook, de ce am fost nevoiți să deschidem o nouă pagină de Facebook și care au fost motivele pentru care am fost „penalizați”, ba chiar la un pas de desființare a paginii originale de către compania lui Mark Zuckerberg (companie care și astăzi, miecuri, 12.10.2022, se confruntă cu o nouă eroare majoră la nivel global în privința contorizării corecte a numărului de followers pe Facebook, însuși fondatorul rețelei de socializare figurând cu doar 9930 de urmăritori în condițiile în care este urmărit, în mod real, de fapt, de aproape 120 de milioane de utilizatori – captură foto mai jos):
„Vă invit și vă rog să ne urmăriți și pe noua pagină – Podul Necenzurat –, întrucât vechea pagină a Podul.ro a fost nimicită de Facebook, pentru articolele contondente și lipsite de inhibiții la adresa Rusiei genocidare. Pagina ne-a fost parcată pe roșu acum 3 luni, după ce am scris că militarii Azov nu sunt n@z!ști. Contestația ne-a fost respinsă după 6 minute, roboții transmițându-ne că au verificat ei imediat situația, concluzionând că am fi vinovați de ”propagandă n@z!stă”.
O altă sancțiune a fost pentru un citat cu ghilimele din Dughin, pe care l-am plasat în următorul titlu: ”‹Uc!deț!, uc!deț!, uc!deț!!› Unde ați fost, lupilor moraliști, când Dughin instiga la genocid? De ce nu vă interesează miile de copii uciși de Rusia în Ucraina? De ce nu i-ați jelit pe copiii uciși în Transnistria, Abkhazia și Osetia?” Pentru titlul ăsta am fost sancționați drastic, Facebook concluzionând că noi am fi ”instigat la ur@”, nu Dughin și Rusia. Adică nu mai contează ghilimelele și semnele de punctuație, nu mai contează dacă ai făcut presă 20 de ani, dacă ai făcut o facultate de Jurnalism și nu mai contează nici manualele de Jurnalism, fiindcă numai Facebook știe cum se face ”presa”. Reeducarea asta duhnește ca un hoit aruncat în piața publică.
Pentru astea două titluri, Fb ne-a secerat reachul de peste 2 milioane 600.000 cititori unici. Și conturile noastre au fost dinamitate. Asta e, în luptă se mai și moare, mai ales când te încăpățânezi să spui lucrurilor pe nume. Nu-mi fac iluzii cu noua pagină, va fi munca de pe lume să o aducem la un stadiu acceptabil, existând riscul să ajungă și ea pe roșu dintr-o clipă în alta. Știu, e absurd să duci aceeași luptă într-un ecosistem menit să te pitească și să te distrugă într-o formă sau alta, dar am convingerea că lupta e singura care contează”.