VIDEO. Nicușor Dan: „Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după 1990 la primul mare cutremur pe care îl vom avea în București / „Parchetul este o instituție care nu funcționează!”


VIDEO. Nicușor Dan: „Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după 1990 la primul mare cutremur pe care îl vom avea în București / „Parchetul este o instituție care nu funcționează!”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a adus în discuție, în cadrul dezbaterii "Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului", organizată, marți, de DC NEWS Media Group, siguranța blocurilor din Capitală în caz de cutremur, opinând că se teme pentru felul în care se vor comporta construcțiile de după 90 la un seism important. VIDEO la finalul textului!

„Am o îngrijorare că nu vom adea suficienți constructori pentru toate lucrările pentru care există finanțare prin diversele programe europene. Vă dau un exemplu și vă fac un anunț, am avut o licitație publică pentru 200 milioane de euro lucrări de reabilitare a rețelei de termoficare, pe care am anunțat-o cât am putut de bine, și pentru cinci loturi de aproximativ 40 de milioane de euro am avut doar doi ofertanți. Din fericire am reușit să atribuim...un consorțiu a venit pe trei loturi, altul pe două, am reușit să atribuim, dar nu a existat concurență pe un contract de 200 milioane de euro. Și vă anunț că am trimis deja către sistemul electronic de achiziții publice 16 loturi reabilitare linii de tramvai și mi-aș dori să participe cât mai mulți ca realizăm acest obiectiv important pentru București”, a precizat primarul general în cadrul dezbaterii.

"În opinia mea, de 17 ani, începând din 2005, de când s-a știut că România va intra în Uniunea Europeană și au început să vină banii în toate segmentele, în special în imobiliare, Bucureștiul se sufocă, adică Bucureștiul involuează în ceea ce privește posibilitatea de a răspunde cu infrastructură la cât și cum se construiește. Acesta este primul palier și în opinia mea este de siguranță națională.

Al doilea palier ține de Bucureștiul în competiția, globală pentru că modul în care se dezvoltă urban un oraș stimulează sau nu o mare firmă să vină să-și pună birourile în București sau în Sofia, sau în Belgrad, sau în Budapesta. Și Bucureștiul are o imagine care nu este grozavă. Cea mai urâtă capitală europeană, de exemplu, a spus un mare site european de turism și multe altele. 

Și al treilea palier: România și Bucureștiul sunt într-o zonă seismică și mi-e teamă de construcțiile de după anii 90, de cum se vor comporta aceste construcții la primul mare cutremur pe care îl vom avea în București. Și aici avem o mare problemă, cred că suntem absolut cu toții de acord că trebuie să avem o predictibilitate și o securitate a raporturilor juridice. Pentru ca să avem asta, trebuie să avem instituții de control și instituțiile de control nu funcționează.

În 2008, am solicitat oficial în baza legii 544, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții, din București, prin asociația pe care o conduceam atunci, să-mi spună câte autorizații și câte PUZ-uri au verificat și câte au constatat nelegale. Și verificaseră, nu mai țin minte, de ordinul a 200 de autorizații și documentații din care găsiseră jumătate nelegale. 

Ce au făcut mai departe? Nu au extins controalele, tocmai pentru a limita incidența de nelegalitate în domeniu, ci au restrâns aparatul de control și situația persistă. Nu știu dacă în momentul de față Inspectoratul de Stat în Construcții București are 3 oameni care să verifice legalitatea autorizațiilor de construire și desființare, și legalitatea documentației de urbanism. 

Mai sunt două instituții de control. Mai este prefectul, care depinde de rezultatele pe care i le dă Inspectoratul de Stat în Construcții și mai este Parchetul. 

Parchetul, din nou, este o instituție care nu funcționează.

Vă dau un simplu exemplu. În februarie, imediat ce a început războiul din Ucraina, toată societatea românească era preocupată de refugiați și de cum putem să ajutăm în această tragedie umană, iar la intersecția Dorobanți cu Ștefan cel Mare s-a demolat un bloc de cinci etaje, cu autorizație suspendată, deci bloc de 5 etaje s-a suspendat și Parchetul nu a făcut încă nimic...

Am sesizat DNA-ul în 2018, am spus că o Primărie de sector (nu spun care pentru că nu vreau să fac dezbatere acum) a emis 1000 de autorizații nelegale pe spațiul verde. Nu există încă un răspuns din partea DNA pe acest subiect.

În Primăria Capitalei avem în momentul de față 500 de litigii pe ceea ce înseamnă urbanism, generate mai ales de autorizații emise în administrațiile precedente și contestate de vecini. Pentru fiecare dintre litigii avem angajate firme de avocatură și acestea au angajați experți în arhitectură-urbanism. 90-95% din documentațiile pe care le verifică...constată că sunt nelegale și instanțele, în proporție de 50%, constată că vecinii au dreptate și anulează sau suspendă autorizații sau documentații de urbanism. Resurse importante din Direcția noastră de urbanism sunt implicate în aceste 500 de litigii cu autorizații emise în 2007 și prelungite în 2019...", a spus Nicușor Dan, la conferința DC News Media Group. 

Dezbaterea poate fi urmărită integral in VIDEO-ul de mai jos:



 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.