Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU/SSU) l-a inclus pe fostul preşedinte și premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, pe lista persoanelor date în urmărire pentru incitare la încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, relatează agențiile de presă internaționale.
Potrivit unui document publicat luni, Medvedev este acuzat de atentat la integritatea teritorială şi la suveranitatea Ucrainei.
În temeiul articolului 110 (aliniatul 2) din Codul penal ucrainean, el riscă astfel o pedeapsă cu închisoarea de la cinci la 10 ani în calitate de funcţionar public.
Medvedev a anunţat duminică pe contul său de Telegram lansarea de lovituri de represalii din partea Rusiei ca răzbunare pentru explozia de pe podul Kerci, care leagă peninsula Crimeea - anexată de Moscova în 2014 - şi teritoriul rus.
Explozia a fost un atac terorist la care Rusia va răspunde "distrugând teroriştii", a scris el în postare.
După atacurile masive cu rachete asupra Kievului şi a altor oraşe ucrainene luni cu peste 80 de rachete ,dintre care cel puțin trei au traversat (ilegal și abuziv) spațiul aerian al Republicii Moldova, Medvedev a adăugat că acestea au fost doar începutul.
Statul ucrainean în forma sa actuală este o ameninţare constantă pentru Rusia, de aceea regimul politic al Ucrainei trebuie să fie complet eliminat, susţine Medvedev.
El mai susţine că aceasta este poziţia sa personală, avertizând Kievul că episoade precum cele de astăzi "vor mai fi".
Informaţiile despre darea în urmărire a lui Medvedev sunt postate în baza de date a persoanelor căutate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei. (sursa: agerpres.ro)
De altfel, majoritatea membrilor Consiliului de Securitate al Rusiei se află pe listă. Același statut, de persoană căutată, îl mai au Serghei Șoigu, ministrul apărării, Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului, Valentina Matvienko, președinta camerei superioare, și Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului rus de Securitate.
SBU a plasat-o și pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, pe lista persoanelor căutate, pentru „încălcarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei, care a cauzat moartea sau alte consecințe grave”, prevăzută la art. 110.3 din Codul penal, . În acest caz pedeapsa este una mai mare, de 10 până la 15 ani de închisoare, cu sau fără confiscarea averilor.
Medvedev este unul dintre oficialii ruși de rang înalt care a amenințat cel mai des cu folosirea armelor nucleare în războiul din Ucraina.
„Trebuie să vă reamintesc din nou - pentru acele urechi surde care se aud doar pe ele: Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare dacă este necesar'', avertiza Medvedev la sfârșitul lunii septembrie.
„Să ne imaginăm că Rusia este forţată să folosească cele mai înspăimântătoare arme contra regimului ucrainean care a comis un act de agresiune pe scară largă, ce este periculos pentru însăşi existenţa statului nostru'', mai spunea el într-o postare pe Telegram.
Conform doctrinei nucleare a Rusiei, preşedintele poate folosi arme nucleare dacă statul se confruntă cu o ameninţare existenţială, inclusiv cu arme convenţionale.
„Cred că NATO nu se va amesteca în mod direct în conflict, chiar şi în acest scenariu. Demagogii de peste ocean şi din Europa nu vor muri într-o apocalipsă nucleară'', a continuat Medvedev.
În vârstă de 57 de ani, Dmitri Medvedev este și cel care l-a ajutat decisiv pe tiranul Vladimir Putin să rămână atâta amar de timp la putere, prin jocul rocadelor premier-președinte, până ce tiranul de la Kremlin a putut să facă schimbările constituționale care să-i permită să rămână în fruntea Rusiei până la adânci bătrâneți. Medvedev a fost președintele Rusiei între 2008 și 2012, perioadă în care Putin a fost premier, iar ulterior, între 2012 și 2020, a fost premier. Din 2020 este vicepreședinte al Consiliului de Securitate și președinte al „partidului lui Putin”, Rusia Unită.