Plagiatorul Sorin Cîmpeanu reușește să smulgă o scrisoare de „recomandare” din partea celui pe care l-a plagiat, un bătrânel de peste 90 de ani / Emilia Șercan desființează apărarea ministrului arătând că acesta a încasat și bani din furtul comis


Plagiatorul Sorin Cîmpeanu reușește să smulgă o scrisoare de „recomandare” din partea celui pe care l-a plagiat, un bătrânel de peste 90 de ani / Emilia Șercan desființează apărarea ministrului arătând că acesta a încasat și bani din furtul comis

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, demascat recent drept plagiator de joasă speță de jurnalista Emilia Șercan (vezi AICI), mai coboară o treaptă în mocirla academică în care băltește publicând, pe pagina sa oficială de Facebook, o scrisoare datată 28 septembrie 2022 și semnată Ioan Pleșa, profesorul pe care l-a plagiat, care afirmă că i-a cedat de bună-voie, ba chiar cu insistențe lucrarea în discuție. 

„În anul 2006, pe baza foartei bunei colaborări, de aproape 15 ani, stricit în interesul didactic al pregătirii studenților, am considerat oportun și necesar ca domnu Cîmpeanu Sorin, devenit prin munca proprie, sub îndrumarea mea, titularul disciplinei de Îmbunătățiri Funciare, să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani!”, scrie prof. dr. Ioan Pleșa în scrisoarea pe care o puteți citi integral mai jos. 

 

 

„Pe cei care îşi doresc cu orice preţ să blocheze legile Educaţiei îi anunţ că nu vor reuşi să facă acest lucru chiar dacă amestecă un subiect de interes pentru milioane de copii şi tineri cu eventuale acuze la nivel personal. Lucrurile sunt total diferite, iar la nivel personal sunt oameni care nu sunt capabili să diferenţieze un îndrumător de lucrări practice sau un caiet de seminar cu o lucrare ştiinţifică. Un îndrumător de lucrări practice a fost realizat foarte profesionist, respectând toate regulile, în interesul studenţilor. Un îndrumător de lucrări practice cuprinde monograme, cuprinde legi, cuprinde formule şi scheme de calcul, cuprinde diagrame şi tabele care nu pot fi schimbate şi care nu trebuie să fie schimbate. Cei care lansează aceste acuze sunt un fel de habarnişti în domeniul educaţiei", declara marți, Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Emilia Șercan comentează scrisoarea profesorului universitar în vârstă de 92 de ani, remarcând precizia cu are acesta ar fi ținut minte, la detaliu, întregul parcurs academic al lui Cîmpeanu, dar și faptul că respectiva lucrare, în ciuda scrisorii de susținere, are un conținut anterior datei la care au început să colaboreze cei doi, respectiv 1991 (potrivit Emiliei Șercan, lucrarea plagiată de ministrul Educației a mai fost tipărită de cel puțin două ori – 1987 și 1990 –  înainte ca Sorin Cîmpeanu să-l întâlnească pe Ioan Pleșa).

Întrebată într-un comentariu lăsat pe pagina de Facebook dacă lucrarea și materialele de curs se vând, deci dacă plagiatorul Cîmpeanu a beneficiat și financiar de pe urma furtului său intelectual, Emilia Șercan a răspuns afirmativ. 

 

Redăm mai jos observațiile Emiliei Șercan pe marginea scrisorii lui Ioan Pleșa pentru spălarea „imaginii lui Cîmpeanu”: 

„Scrisoarea publicată de ministrul Educației dublul academician (fost triplu) Sorin Cîmpeanu, care se presupune că a fost scrisă de profesorul Ioan Pleșa, fostul său conducător de doctorat, arată disperarea lui Cîmpeanu de a contracara acuzația de plagiat și mai ales de însușire a autoratului celor 13 capitole. 

Dincolo de disperare, haide să vedem niște fapte legate de conținutul acestei scrisori: 

1. Este uimitoare capacitatea domnului Pleșa - care în prezent are 92 de ani și care pe parcursul carierei a avut peste 15 doctoranzi - de a reține exact zile și date din cariera lui Sorin Cîmpeanu, de exemplu ziua exactă în care acesta și-a susținut teza de doctorat. 

2. Prin această scrisoare, este recunoscut public faptul că Sorin Cîmpeanu și-a însușit fraudulos autoratul celor 13 capitole, adică le-a semnat cu numele său, deși nu el le-a scris. 

3. Ioan Pleșa susține că i-a lăsat lui Sorin Cîmpeanu cursul de îmbunătățiri funciare – de parcă ar fi vorba despre vreo moștenire - , însă una dreptul de a preda cursul și, eventual, ceea ce a scris Pleșa, și altceva este dreptul de a semna creația lui Pleșa. 

4. Ioan Pleșa spune că a considerat oportun în 2006 ca Sorin Cîmpeanu „să preia îndrumătorul de lucrări practice la care am lucrat și pe care l-am perfecționat împreună cu domnia sa, vreme de 15 ani”. 

5. Dacă au lucrat împreună la acest curs pe care l-au perfecționat împreună timp de 15 ani, cum de Sorin Cîmpeanu nu a fost semnat pe capitolele lui Pleșa din edițiile 1993 și 2000, care capitole erau identice cu cele din 1987 și 1990? Cum au perfecționat împreună ceva ce a avut același conținut încă din 1987, când Cîmpeanu avea 19 ani?

6. De ce Ioan Pleșa nu spune nimic în această scrisoare despre colegul său, profesorul Ionel Jinga, cel care a plagiat și el 8 capitole semnate de Pleșa? 

7. De ce Ioan Pleșa nu spune că a considerat oportun ca și profesorul Ioan Jinga să preia 8 capitole ale sale, adică numărul de capitole plagiate de Jinga de la Pleșa în aceeași lucrare? 

8. Ioan Pleșa nu spune cum s-a ajuns ca 8 capitole semnate de el să fie plagiate și însușite fraudulos de Cîmpeanu și alte 8 de Jinga. De ce Pleșa nu i-a lăsat, de exemplu, toate cele 16 capitole semnate de el excepționalului Cîmpeanu? 

9. Dacă au perfecționat împreună acel curs, și nu e vorba despre munca individuală a lui Pleșa, de ce capitolele presupus perfecționate împreună nu au fost semnate împreună de Ioan Pleșa și Sorin Cîmpeanu în edițiile 1987, 1990, 1993 și 2000, care nu își modifică deloc conținutul de la o ediție la alta? 

10. Și de ce în edițiile din 2006 și 2009 capitolele au fost semnate doar de Sorin Cîmpeanu și nu împreună de acesta cu Ioan Pleșa, care Ioan Pleșa semna exact același conținut și le semna încă din 1987? 

11. Iar dacă Ioan Pleșa a semnat singur un număr de capitole presupus lucrate împreună cu Sorin Cîmpeanu asta înseamnă că Ioan Pleșa și-a însușit fraudulos munca discipolului său Sorin Cîmpeanu? 

12. Dar despre cele 5 capitole plagiate de Sorin Cîmpeanu și însușite fraudulos de la Alexandru Ene există vreo justificare sau vreo scrisoare? Sau nu există pentru că Alexandru Ene a murit? 

13. Dar de la Ionel Jinga există vreo justificare sau vreo scrisoare? Sau nu există pentru că și Ionel Jinga a murit? ”

CITEȘTE ȘI: Filosoful Gabriel Liiceanu îl critică dur pe Klaus Iohannis, declarându-se stupefiat că tolerează doi plagiatori în guvern / „Cum poate președintele României să stea și să-și dea binecuvântarea pe această situație care ne aruncă în brațele rușinii Europei?”

 

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.